Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Για πάντα πρόεδρος ο Πούτιν

Ενα «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου θα επιτρέψει στον Πούτιν να επιδιώξει άλλες δύο εξαετείς θητείες και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, την ώρα που η δημοφιλία του «ξεφουσκώνει»
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, τα ποσοστά του Βλαντιμίρ Πούτιν στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η οικονομία της Ρωσίας πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αντικειμενικά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιδιώξει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας να παρατείνει την προεδρία του για δυνητικά 16 ακόμη χρόνια.

Το πόσο ολοκληρωτικά ελέγχει ο Πούτιν τη διαδικασία για την τροποποίηση του συντάγματος της Ρωσίας, φαίνεται και από το ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο σασπένς για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, παρά τα δεινά στην οικονομία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Η έγκριση της ψηφοφορίας που ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου θα επιτρέψει στον Πούτιν να επιδιώξει άλλες δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της παρούσας, το 2024 και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 όταν θα είναι 83 ετών.



Πάντως, εν μέσω μιας αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας, οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο αφού αρκεί μια απλή πλειοψηφία και να ξεπεραστεί το 50%. Αθυτό δεν φαίνεται να φτάνει στο Κρεμλίνο που επιδιώκει να δελεάσει τους Ρώσους με λαϊκιστικά «γλυκαντικά» όπως η συνταγματική απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Όπως αναφέρει ο κοινωνιολόγος Σεργκέι Μπελανόφσκι, τα πράγματα για τον Πούτιν δεν είναι όπως 20 χρόνια πριν, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ηγεσία της χώρας.



Ο Πούτιν εξέπληξε πολλούς ακόμα και από τον στενό του κύκλο τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση της πιο εκτεταμένης μεταρρύθμισης του συντάγματος από τότε που συστάθηκε το 1993. Αλλά η ρήτρα που του επιτρέπει να παρακάμψει το όριο των θητειών δεν εμφανίστηκε παρά τον Μάρτιο, αν και πολλοί αξιωματούχοι αργότερα υποπτεύτηκαν ότι ήταν το σχέδιό του από την αρχή.

Ο Πούτιν είναι ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη εδαφών, από την εποχή του Σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. Οι πρώτες λαϊκές αντιδράσεις ήρθαν το 2018 όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και έκτοτε ο πρώην πράκτορας της KGB δυσκολεύεται να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του, καθώς το μειωμένο βιοτικό επίπεδο προκαλεί αυξημένη δυσαρέσκεια μεταξύ του λαού.

Η δημοτικότητά του σε ποσοστό 59% – αν και εξακολουθεί να είναι σεβαστή – είναι η χαμηλότερη από τότε που έγινε πρόεδρος το 2000 και έχει πέσει στο επίπεδο των περιφερειακών κυβερνητών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ανέθεσε την κύρια ευθύνη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19 σε περιφερειακούς αρχηγούς, είδε τα ποσοστά του να πέφτουν λόγω των δυσκολιών των ανθρώπων από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Μετά από χρόνια στασιμότητας, η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6,6% φέτος και αυτή θα είναι η χειρότερη συρρίκνωση από το 2009, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 2% την τελευταία δεκαετία, πολύ κάτω από την ετήσια ανάπτυξη άνω του 7% κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του Πούτιν ως προέδρου. Η ρωσική κεντρική τράπεζα βλέπει λίγα περιθώρια βελτίωσης τα επόμενα χρόνια χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.



Τα πραγματικά εισοδήματα των Ρώσων μειώνονται μετά τη στασιμότητα των τελευταίων έξι ετών, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 6,1% το Μάιο από 4,7% το Μάρτιο.

Ο Πούτιν θέλησε να ενισχύσει το πατριωτικό αίσθημα πριν από το δημοψήφισμα με μια μαζική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 24 Ιουνίου για να σηματοδοτήσει την 75η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – μια τελετή που δεν έγινε κανονικά στις 9 Μαΐου όπως έπρεπε λόγω της πανδημίας. Επίσης, προσπάθησε να κερδίσει τον μέσο Ρώσο πολίτη ανακοινώνοντας νέες καταβολές μετρητών σε οικογένειες και ανέργους και αύξηση φόρου για τους πλούσιους.

ΡωσίαΒλαντιμίρ Πούτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου