Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Μετά την Ξάνθη «καμπανάκι» και για την Καστοριά

Παρά την μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο
περιοριστικών μέτρων σε άλλα σημεία της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης - Τι ανησυχεί τους ειδικούς για την Καστοριά - ΠΟΥ: «Δεν είμαστε καν κοντά» στο να τελειώσει η πανδημία
Στην πιο «ενεργή» επιδημική εστία κορωνοϊού της χώρας των τελευταίων εβδομάδων εξελίσσεται η περιοχή της Ξάνθης. Τα 12 από τα συνολικά 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά δεν καταγράφηκαν στον Εχίνο, όπως συνέβαινε επί αρκετές ημέρες, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού και πέρα από τα ορεινά Πομακοχώρια του Δήμου Μύκης που ήταν αρχικά στο επίκεντρο της επιδημίας.
Προστέθηκαν δε τα 12 χθεσινά στα περίπου 160 κρούσματα που μετρά η περιοχή από τις αρχές Ιουνίου, αριθμός που αποδεικνύει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής. Το θετικό, ωστόσο, κατά τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, που παρακολουθούν στενά την πορεία της τοπικής επιδημίας μετά και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και του τοπικού lockdown, είναι πως πρόκειται για μία ελεγχόμενη εστία, η οποία «δίνει» μεν κρούσματα αλλά με σαφή πηγή προέλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ανακοινώθηκε μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Επίσης, ο συνεχής αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται μαρτυρά και τους εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους που γίνονται στην περιφερειακή ενότητα, όπως είπε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑτος 104,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Όσο περισσότερους ελέγχους για τον κορωνοϊό κάνεις σε μια περιοχή που δίνει κρούσματα, τόσο περισσότερα κρούσματα θα ανακαλύπτεις, τόσο περισσότερα άτομα θετικά στον ιό θα εντοπίζεις με την ιχνηλάτηση και συνεπώς θα θέτεις σε απομόνωση. Συνεπώς, τόσο καλύτερη θα γίνεται η εικόνα για την περιοχή και ελεγχόμενη η κυκλοφορία του κορωνοϊού» εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.



Πάντως, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και σε άλλα σημεία της Περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, εάν συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με αμείωτη ένταση η επιδημία.

Και παρότι αρχικά εκτιμούσαν πως η εστία της Ξάνθης θα μπορούσε να ελεγχθεί λόγω της άμεσης και έγκαιρης παρέμβασης, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, πλέον διαπιστώνουν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για αυτό. Οι συνεχείς έλεγχοι σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα θα συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα στοιχεία από τα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά με λοίμωξη Covid-19 από την Ξάνθη – όπως και από τη Ροδόπη και τον Έβρο- δείχνουν σταθεροποίηση της επιδημίας. Στην κλινική νοσηλεύονται 8 άνθρωποι και άλλοι 5 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος.

Αναζωπύρωση και στην Καστοριά με 15 κρούσματα

Υπό στενή παρακολούθηση από τους ειδικούς βρίσκεται και η περιοχή της Καστοριάς. Τρεις μήνες έπειτα από την μεγάλη έξαρση που καταγράφηκε στην περιοχή, η οποία ήταν η πρώτη που «κοκκίνισε» στον χάρτη της χώρας λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων λόγω κορωνοιού, η Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς συμπεριλαμβάνεται και πάλι στις περιοχές με συρροή κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του νοσοκομείου και του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα θετικά στον κορωνοιό, 3 εκ των οποίων διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οπως και η διενέργεια των τεστ.

Πρόκειται για δύο ομάδες θετικών κρουσμάτων όπου τα μέλη της καθεμιάς σχετίζονται μεταξύ τους με συγγενική, επαγγελματική ή άλλη σχέση, ενώ έχουν διαπιστωθεί και δύο «ορφανά» κρούσματα. Τα δεκατέσσερα (14) κρούσματα είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς ενώ ένα κρούσμα είναι κάτοικος Κοζάνης που δραστηριοποιείται και στην Καστοριά.



Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές αναφέρουν πως μεταξύ των θετικών κρουσμάτων συγκαταλέγονται και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο η κλινική εικόνα όλων -πλην ενός- είναι πάρα πολύ καλή και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση. Ένα θετικό κρούσμα παρουσιάζει ήπια προς μέτρια εμπύρετη λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού χωρίς να χρήζει αναπνευστικής υποστήριξης και νοσηλεύεται.

Με αφορμή τη μικρή προς το παρόν εστία της Καστοριάς οι ειδικοί υπενθυμίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής και προστασίας, ιδίως σε κλειστούς χώρους, καθώς και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Συνολικά, μετά και τον χθεσινό απολογισμό, τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ανέλθει σε 3.390, εκ των οποίων τα 757 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1881 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι είναι δέκα. Από αυτούς οι 6 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών και οι 3 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου