Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Γιατί στην Ελλάδα είναι ακόμη ακριβή η βενζίνη;


Όταν σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ισπανία η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 1,2 ευρώ/λίτρο, γιατί στην Ελλάδα συνεχίζουμε και την πληρώνουμε πιο ακριβά;

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκαρδιωτικά για την τιμή της βενζίνης στη χώρα μας, η οποία παρά την επέλαση του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά, παραμένει μια από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Ε.Ε. (τελευταία στοιχεία της Δευτέρα 23/03/2020), η μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα είναι 1,440 ευρώ/λίτρο, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας ως την 4η ακριβότερη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Μόνο η Ολλανδία (1,548 ευρώ/λτ.), η Ιταλία (1.477 ευρώ/λτ.) και η Φινλανδία (1,462 ευρώ/λτ.) είναι ακριβότερες. Από εκεί και πέρα σε χώρες όπου πλήττονται σφοδρά από τον κορωνοϊό, η Γερμανία κοστολογεί την «95άρα» στα 1,264 ευρώ/λτ., η Ισπανία στα 1,176ευρώ/λτ. και η Γαλλία στα 1,334 ευρώ/λτ.

Στη «γειτονιά» μας, η μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων στη Βουλγαρία είναι 1,013 ευρώ/λτ., ενώ στη Ρουμανία 0,945 ευρώ/λτ. Στην Κύπρο, η μέση τιμή της με βάση πάντα τα στοιχεία της 23ης Μαρτίου, διαμορφώνεται στα 1,061 ευρώ/λτ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ στη χώρα μας συγκριτικά με την προ-κορωνοϊού περίοδο η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί κατά 11% (στοιχεία 13/01/2020), ο μέσος όρος της Ε.Ε. έχει πέσει κατά 12,8% και έχει διαμορφωθεί στα 1,256 ευρώ/λτ. έναντι 1,440 ευρώ/λτ. τον Ιανουάριο.



Σε μια περίοδο λοιπόν κατά την οποία οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο έχουν μειωθεί, η τιμή του βαρελιού έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά (κάτω από 20 δολάρια) και αρχίζουν να γίνονται αισθητές και οικονομικά στην τσέπη του καθενός οι επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού, θα πρέπει συντονισμένα να γίνουν προσπάθειες που θα φέρουν την τιμή στο πρατήριο σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι σήμερα.
Καιρός είναι η χώρα μας να αποκτήσει και τιμή βενζίνης αντίστοιχη της οικονομικής κατάστασής της (και των δυνατοτήτων των πολιτών της) και όχι ακριβότερη από αυτή των πλουσιότερων κρατών της Ευρώπης, όπως έχει συμβεί από τα χρόνια που ξεκίνησε η οικονομική κρίση μέχρι και τις ημέρες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου