Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τούρκοι: «Η Ελλάδα κατέλαβε τη βραχονησίδα Πλάτη» λέει φιλοκυβερνητική εφημερίδα

Το προκλητικό δημοσίευμα στέκεται στην πρόσφατη επίσκεψη στην ακριτική νησίδα του υφυπουργού Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, στο πλαίσιο επισκέψεών του στο Ν.Α. Αιγαίο, στα μέσα Μαρτίου
Με τίτλο: «Έκαναν εισβολή στη βραχονησίδα που έσωσε ο Ετσεβίτ», η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sozcu, κατηγορεί την Ελλάδα πως… «κατέλαβε» στρατιωτικά τη νησίδα Πλάτη, Ν.Α. της Καλύμνου.
Αφορμή για το προκλητικό δημοσίευμα, στάθηκε η πρόσφατη επίσκεψη στην ακριτική νησίδα του υφυπουργού Άμυνας κ.Αλκιβιάδη Στεφανή, στο πλαίσιο επισκέψεών του στο Ν.Α. Αιγαίο, στα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, που επιχειρεί να «γκριζάρει» ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου, η νησίδα Πλατή όπως και τα παρακείμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες (Ψέριμος, Καλόλιμνος και βέβαια Ίμια) δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα -από την Ιταλία- με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και ως τμήματα της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελούν τουρκικό έδαφος.

«Η προσπάθεια εισβολής της Αθήνας προέκυψε όταν ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το νησί Καλόλιμνος και τη βραχονησίδα Πλάτη στις 14 Μαρτίου. Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίσκεψη στον ιστότοπό του» αναφέρει η Sozcu, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως το 1999, τρία χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, η Ελλάδα εγκατέστησε στο Πλάτη μόνιμο κάτοικο και επιχείρησε να κατασκευάσει μικρό λιμάνι, προκαλώντας την αντίδραση του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ελληνικές ενέργειες. Στο ίδιο κύμα και ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ να δηλώνει προκλητικά: «Δεν μπορούμε να χάσουμε τα δικαιώματά μας στη βραχονησίδα Πλάτη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα από αεροφωτογραφίες προκύπτει πως η Ελλάδα, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις του 1999, κατασκεύασε στην Πλάτη μετα το 2006 σπίτια, εκκλησία και προβλήτα.
«Η ελληνική σημαία υπάρχει ζωγραφισμένη και στην εκκλησία της βραχονησίδας Πλάτη, που επισκέφθηκε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στις 14 Μαρτίου 2020» σημειώνει το δημοσίευμα.

Έως πρότινος η Τουρκία ισχυριζόταν πως η Ελλάδα κατέχει παράνομα αριθμό νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, που δεν της παραχωρήθηκαν με συμφωνίες από το 1830, έτος ίδρυσης του ελληνικού κράτους, έως το 1948 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων.

Με τον κωδικό «EGAYDAAK» («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan'a devredilmemis Ada Adacik ve Kayaliklar», δηλαδή νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα -όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι- δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα) η Άγκυρα έχει καταλήξει σε μία μακροσκελή λίστα 152 ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. από την Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως την Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος, που επιδιώκει μεθοδικά να βάψει «γκρίζα», στο πλαίσιο το νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού που επιδιώκει τ Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου