Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κλειστή για 14 ημέρες η Νέα Παραλία μετά τις βόλτες με καφέ

«Λουκέτο» μπαίνει από σήμερα στις 2 το μεσημέρι και για 14 ημέρες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μετά τις εικόνες «κοσμοπλημμύρας» που καταγράφηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με πολίτες να κάνουν βόλτες ακόμα και με καφέ στα χέρια.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας για κάθε ημέρα από σήμερα και για 14 ημέρες από τις 2 το μεσημέρι, έως τις 8 την επομένη το πρωί, με ισχύ και τα Σαββατοκύριακα.
Για το λόγο αυτό θα στηθούν κιγκλιδώματα από το άγαλμα του Βότση έως και το Μέγαρο Μουσικής αλλά και σε όλα τα κάθετα στενά που οδηγούν προς τη Νέα Παραλία, εμποδίζοντας την κίνηση των πολιτών.

Στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης αναφέρθηκε πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί όγκος πολιτών στο παλιό κομμάτι της παραλίας, από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, τότε η κυκλοφορία απαγόρευσης θα επεκταθεί και εκεί.

Για την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αστυνομικοί της ΕΛΑΣ και δημοτικοί αστυνομικοί αναμένεται να προχωρούν σε συστάσεις στους πολίτες που ακόμη και εάν έχουν σχετική βεβαίωση ή έχουν αποστείλει sms στο 13033 δεν θα μπορούν να κινούνται στο παραλιακό μέτωπο και να τους ενημερώνουν για τις ώρες που θα είναι ανοιχτή η παραλία, ενώ από την Τετάρτη θα «πέφτουν» και τα πρόστιμα των 150 ευρώ.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας:

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, αποφασίζεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14:00 έως 08:00 (επόμενη πρωινή) και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η έναρξη ισχύος της απόφασης είναι από την 14:00 ώρα της 31/03/2020 και ισχύει για δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ανωτέρω απόφαση δήλωσε : «Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις για περιορισμένες και μόνο για ζωτικής ανάγκης μετακινήσεις, δυστυχώς η έκκλησή μας δεν έγινε αντιληπτή. Η μη τήρηση των μέτρων και των κανόνων περιορισμένης μετακίνησης φέρνει νέα, δυστυχώς πιο αυστηρά μέτρα».

Κορονοϊός: Πάσχα φέτος, Ανάσταση του… χρόνου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κατέστησε αντιληπτή σε όλους τους τόνους την μετάθεση ηθών και εθίμων του Πάσχα για το… 2021, καθώς η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού τον Απρίλιο θα κρίνει εν πολλοίς την τελική έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να στέλνει το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δηλώνοντας ότι «δεν θα επιτραπεί ούτε η μετάβαση στα χωριά για το γιορτασμό του Πάσχα» και προκρίνοντας «Πάσχα λοιπόν στην Αθήνα και ψήσιμο στις κουζίνες, στα μπαλκόνια και στις ταράτσες, εφόσον δεν θα παραβιάζεται ο κανόνας του συνωστισμού», τη σκυτάλη έλαβαν χθες κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, σημαίνοντας επισήμως την παράκαμψη φέτος των θρησκευτικών παραδόσεων.

Πέτσας: Πάσχα εντός σπιτιού

«Φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα επισκεφθούμε τις Εκκλησιές μας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και αντέτεινε «θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε».


Η διάψευση από πλευράς του κυβερνητικού εκπροσώπου της όποιας ενδόμυχης συλλογικής προσδοκίας για μαζική έξοδο ενισχύθηκε και από την αναφορά του σχετικά με το ενδεχόμενο να τελεστούν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλεισμένων των θυρών. Γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ιερά Σύνοδο, «αξιολογούμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες» αποφάνθηκε ο κ. Πέτσας, αφαιρώντας κάθε υπόνοια για επιστροφή στους εορτασμούς των περασμένων ετών. Στους περιορισμούς, άλλωστε, που επικαιροποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η αναστολή λειτουργίας όλων των λατρευτικών χώρων παρατάθηκε ως τις 11 Απριλίου, ενώ γίνεται αποδεκτή μόνο η διαδικτυακή μετάδοση των ακολουθιών από ίδιο μέσο και με προσωπικό ασφαλείας.

«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίζουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας» εξήγησε από πλευράς του και ο αρμόδιος υπουργός για τον συντονισμό των μέτρων κατά της πανδημίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στόχευσε μάλιστα και το θυμικό των Ελλήνων, σημειώνοντας πως «φέτος μένουμε σπίτι, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με όλους τους αγαπημένους μας και όχι χωρίς κάποιους από αυτούς».






Ως εκ τούτου, μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα θα κληθεί να διευθετήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα του κορονοϊού, καθώς κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απριλίου και τα εμπορικά καταστήματα, όπως και όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας. Αν και η λελογισμένη χρήση του δικαιώματος μετακίνησης από τους πολίτες (με ελάχιστες παραφωνίες) έχει ικανοποιήσει αρκετά το κυβερνητικό επιτελείο, ζητούμενο αποτελεί αν το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει…χάρη για την ημέρα του Πάσχα σε κάποια από τα μέτρα αυτοπεριορισμού, δεδομένου ότι δεν θα είναι εφικτή η έξοδος των πολιτών από τα αστικά κέντρα.

Στα προσεχή ζητήματα για το κυβερνητικό επιτελείο έρχονται να προστεθούν οι κανόνες λειτουργίας των μαζικών αγορών (Βαρβάκειος, Μοδιάνο), το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων που παραμένουν σε λειτουργία, αλλά και ο τρόπος διάθεσης εποχιακών ειδών (λαμπάδες, τσουρέκια κτλ.), είδη που μέχρι πρότινος τα διέθεταν τα καταστήματα λιανικής πώλησης και πολυκαταστήματα, κατέχοντας το πιο μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου