Οι Τουρκικές μετοχές και ομόλογα βυθίστηκαν καθώς οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας αυξήθηκαν, και η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει μια γενικευμένη έξοδο των επενδυτών από τις επιλογές με ρίσκο.
Οι τουρκικές αρχές αύξησαν σημαντικά τις παρεμβάσεις τους για να επιβραδύνουν την κατάρρευση της λίρας ενώ απαγόρευσαν τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών (short-αρισμα), σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες. Οι προσπάθειες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε 10%, ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση του σε σχεδόν επτά χρόνια. Πρωταθλητές πτώσεις οι τράπεζες Akbank TAS και Turkiye Garanti Bankasi AS. Τα διετή κρατικά ομόλογα είδαν την τιμή τους να υποχωρεί και την απόδοση τους να αυξάνεται κατά 40 μονάδες βάσης.
Οι κρατικές τράπεζες συνέχισαν να βάζουν πλάτη στο τουρκικό νόμισμα, πουλώντας περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή. Η παρέμβαση μειώνει κι άλλο τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, αλλά συγκράτησε περεταίρω κατρακύλα στη λίρα.
«Η αγορά είναι σαφώς πολύ νευρική», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, υπεύθυνος στρατηγικής της Rabobank στο Λονδίνο. «Είναι ζωτικής σημασίας να εξαλειφθεί η ένταση και να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για τη Συρία».
Οι τουρκικές μετοχές πέφτουν κατακόρυφα, καθώς αυξάνεται το ρίσκο Συρίας
Ο κίνδυνος πλήρους σύγκρουσης με τη Ρωσία έχει βαρύνει σημαντικά στα τουρκικά χαρτιά και συνέβαλε στην έξοδο των ξένων κεφαλαίων από τη χώρα. Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για μια επίθεση την Πέμπτη που σκότωσε τουλάχιστον 33 τουρκους στρατιώτες, λέγοντας ότι αυτοί που δέχτηκαν πυρά συριακών δυνάμεων ήταν «στις τάξεις των τρομοκρατικών ομάδων» .
Οι δυο πλευρές προσπάθησαν να αμβλύνουν την κρίση. Οι πρόεδροι Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν «λεπτομερείς» συζητήσεις για το Ιντλίμπ, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 ήταν υποχωρούσε κατά 4,6% στην Κωνσταντινούπολη. Η λίρα υποχώρησε περεταίρω κατά 0,4% με σχέση ισοτιμίας 6,2345 λίρες ανά δολάριο. Ήταν η πέμπτη μέρα απωλειών. Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων σημείωσε άνοδο στο 12,41%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
Όλα αυτά παρά τα μέτρα άμυνας που πήραν οι τουρκικές αρχές: Το Συμβούλιο Αγορών Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τις ανοιχτές πώλησεις σε τουρκικές μετοχές την Παρασκευή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η απαγόρευση θα ισχύσει και την επόμενη εβδομάδα.
Αβεβαιότητα πολιτικής
Ένας επιθετικός κύκλος μείωσης επιτοκίων σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έχουν πέσει βαριά στις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα.
Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών – παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να αναχαιτιστεί η υποτίμηση μέσω παρεμβάσεων.
Επιδιώκοντας να ενισχύσει τα αποθέματα σε συνάλλαγμα, η κεντρική τράπεζα αύξησε την Τρίτη το ποσό του συναλλάγματος που μπορεί να δανειστεί από τις εμπορικές τράπεζες μέσω swaps. Έχει δανειστεί 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτήν τη λειτουργία μόνο την περασμένη εβδομάδα.
«Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Νάιτζελ Ρενταλ , ανώτερος αναλυτής της Medley Global Advisors LLC στο Λονδίνο, δείχνοντας αβεβαιότητες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τα μέτρα νόμισμα της Τουρκίας. «Χωρίς κάποια πρόοδο με τον κοροναϊό, ακόμη και μια μερική επίλυση της συριακής κρίσης δεν θα είναι αρκετή για να στρεβλωθεί αποφασιστικά το συναίσθημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου