Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Γρίπη: Στους 21 οι νεκροί - Οκτώ θύματα σε μία εβδομάδα

Ανεβαίνει συνεχώς το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Άλλοι 8 νεκροί και ακόμη 41 ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ο απολογισμός του Εθνικού
Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ό,τι αφορά τη γρίπη για την τέταρτη εβδομάδα του έτους, από τις 20 ως τις 26 Ιανουαρίου.
Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 21 και των σοβαρών κρουσμάτων της νόσου στα 100 – τα στοιχεία δηλώθηκαν από την έναρξη της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την περασμένη Κυριακή.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα της γρίπης αυξημένη και υπογραμμίζουν ότι αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Διαπιστώνουν επίσης ότι επικρατούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α, κάθε ένα από τα οποία θεωρείται επικίνδυνο για διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα κυκλοφορούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2), με τον μεν πρώτο να πλήττει περισσότερο άτομα μικρής ηλικίας και να προκαλεί σοβαρή νόσο και τον δεύτερο να πλήττει ηλικιωμένους και να συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρα έκβαση.


Εκτίναξη των κρουσμάτων γρίπης στην κοινότητα


Η καταγραφή των σοβαρών και θανατηφόρων κρουσμάτων γρίπης είναι η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή η αποτύπωση μικρού μέρους μόνο από τον όγκο των περιστατικών που εκδηλώνονται στην κοινότητα. Η κυκλοφορία της γρίπης χαρακτηρίζεται, πάντως, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αυξημένη, όπως το μαρτυρούν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή την εβδομάδα 20-26 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη: οι επισκέψεις σε γιατρό λόγω γρίπης έχουν διπλασιαστεί, από τις 60 ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του ΕΟΔΥ ανήλθαν στις 120!



Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται σε όλες τις ηλικίες που καταγράφει ο ΕΟΔΥ με το δίκτυο των γιατρών. Είναι σημαντική, της τάξεως του 40% στα παιδιά ηλικίας 0-14 χρόνων, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι έχει φτάσει ήδη στα επίπεδα που ήταν πέρυσι τις εβδομάδες της κορύφωσης της γρίπης, τον Φεβρουάριο.


Τριπλασιασμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και συνεπώς των επισκέψεων σε γιατρό δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού για τα παιδιά ηλικίας 5-14 χρόνων. Από τις 70 μονάδες της κλίμακας του ΕΟΔΥ τα κρούσματα σε μία εβδομάδα εκτινάχθηκαν σε αυτην την ηλικιακή ομάδα στις 210. Κι επίσης είναι διπλάσιο το ποσοστό των κρουσμάτων όχι μόνο σε σχέση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί πέρυσι την αντίστοιχη εβδομάδα, αλλά σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί όλες τις εβδομάδες του περυσινού Φεβρουαρίου. Έχει γίνει δηλαδή ήδη η υπέρβαση του σημείου της κορύφωσης της εποχικής γρίπης της προηγούμενης περιόδου.


Διπλασιασμός των κρουσμάτων διαπιστώνεται και στις ηλικίες 15-64 χρόνων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή από τη θέση 60 εκτινάχθηκαν στη θέση 120.

Πιο ελεγχόμενη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, κάτι που ενδεχομένως να μπορεί να αποδοθεί και στα υψηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού σε αυτές την κατηγορία.


Το προφίλ των ασθενών




Από την αρχή της περιόδου γρίπης έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 88 με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με τον μικρότερο ασθενή να είναι βρέφος και τον μεγαλύτερο 96 χρόνων. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 65 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 36 (55,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 29 (44,6%)στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Ωστόσο, ενώ το 84,1% των κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, μόλις το 50% είχε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.


Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Η πλειονότητα των ασθενών συγκαταλέγονταν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εμβολιασμένο ήταν το 50%.


Σε ό,τι αφορά τους 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Το 90,5% των θυμάτων ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εξ' αυτών εμβολιασμένο ήταν το 42,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου