Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ο εφιάλτης του Ερντογάν: Ξεφουσκώνει η λίρα – Φουσκώνουν οι φούσκες – Η θηλιά σφίγγει


Οι πιέσεις στο νόμισμα και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θυμίζουν την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας
Μια ανάσα από την ισοτιμία ένα δολάριο προς έξι λίρες βρίσκεται η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχοντας χάσει περίπου το μισό της αξίας της τα τελευταία δυο χρόνια.
Οι παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος είναι και σήμερα εμφανείς – το διάγραμμα της τιμής αποκαλύπτει μπλοκ αγορών τουρκικών λιρών με πώληση δολαρίων προκειμένου να υποστηριχθεί η ισοτιμία του Τουρκικού νομίσματος.
Ο Ερντογάν φαίνεται πως προετοιμάζεται για περαιτέρω πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα:
Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα, που ελέγχεται απευθείας από τον Τούρκο πρόεδρο, «πείραξε» τους νομισματικούς κανόνες με σκοπό να μαζέψει περισσότερα δολάρια από την εσωτερική αγορά και να τα “στρατεύσει” στην εκστρατεία ενίσχυσης της λίρας αν οι αγορές πιέσουν περισσότερο
Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επομένη των Χριστουγέννων στην τελευταία του αξιολόγηση έκρουσε συναγερμό για την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τουρκίας.
Η νομισματική πολιτική, είπαν οι αξιολογητές του ΔΝΤ θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των επιτοκίων – και σε αυτό το πλαίσιο η νομισματική χαλάρωση στην Τουρκία το έχει παρατραβήξει. Το ΔΝΤ είπε ακόμα ότι χρειάζεται επαγρύπνηση ως προς το ρυθμό της αύξησης των δανέιων που δίνουν οι κρατικές τράπεζες, και ζήτησαν μέτρα περιστολής της πιστωτικής επέκτασης.
Η τρέχουσα ηρεμία μοιάζει εύθραυστη αναφέρει η αξιολόγηση του ΔΝΤ: «Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι χαμηλά την ώρα που τα χρέη σε συνάλλαγμα του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι ισολογισμοί των εταιρειών έχουν επιδεινωθεί λόγω της υποτίμησης της λίρας, τα υψηλότερα επιτόκια και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν επαρκή κεφάλαια και μέτρια ποσοστά κόκκινων δανείων αλλά η συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας και οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ύφεσης θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν την ποιότητα του ενεργητικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου