Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Σκύλοι-βοηθοί στο πλευρό παιδιών με αυτισμό


Ένας σκύλος – βοηθός ενισχύει την κοινωνικοποίηση του παιδιού με αυτισμό. Επίσης έχει τρομερή διαίσθηση για τις εναλλαγές στη διάθεση του παιδιού και είναι ικανός, με την
εκπαίδευση, να μειώνει την ένταση και την οξύτητα μιας κρίσης

Είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να μειώνουν την ένταση στα παιδιά με αυτισμό. Να τα προσέχουν και να τα προστατεύουν, όταν εκείνα αδυνατούν να επεξεργαστούν την πληθώρα ερεθισμάτων που λαμβάνουν από το περιβάλλον με ασφυκτικό τρόπο.

Είναι οι σκύλοι – βοηθοί παιδιών με αυτισμό, που καθιστούν πιο εύκολη την καθημερινότητα των γονιών. Που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενός παιδιού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Εκπαίδευση σκύλου – βοηθού

Η εκπαίδευσή τους, όπως αναφέρει ο Τάκης Πετρόπουλος, εκπαιδευτής και εκτροφέας, ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία (40 ημερών) και ολοκληρώνεται στα δύο έτη. Η επιλογή των κουταβιών γίνεται με κριτήριο το ταμπεραμέντο τους. Τα σκυλιά που εκτρέφει και εκπαιδεύει ως σκύλους – βοηθούς, είναι διασταύρωση της φυλής Αγίου Βερνάρδου με μεγαλόσωμα Κανίς.

Τα κουτάβια εκπαιδεύονται στη βασική υπακοή, κοινωνικοποιούνται, αλλά και απευαισθητοποιούνται σε ήχους. Κυρίως, μαθαίνουν να παραμένουν χαλαρά και ήρεμα σε καταστάσεις που προκαλούν στρες.


O Τάκης Πετρόπουλος, εκπαιδευτής σκύλων – βοηθών για παιδιά με αυτισμό

Παιδί και σκύλος

Τι προσφέρει ο σκύλος σε ένα παιδί; «Το παιδί στρέφει το αποκλειστικό του ενδιαφέρον στον σκύλο και έτσι μειώνεται η προσοχή του στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Παράλληλα το κατευνάζει, ελαχιστοποιώντας τις κρίσεις «meltdown»», διευκρινίζει ο Τάκης Πετρόπουλος και συνεχίζει: «Ο σκύλος – βοηθός συνδέεται με το παιδί, με την ειδική ζώνη ή backpack. Είναι μια ζωνούλα που βρίσκεται πάνω στο σαμάρι του σκύλου και κάθε φορά που το παιδί έχει τάσεις φυγής, το σκυλί αντιστέκεται και το εμποδίζει, προστατεύοντάς το από τον κίνδυνο. Λειτουργεί ως «άγκυρα» ασφαλείας, που το κρατάει για να μην πέσει ή φύγει.

Ο σκύλος – βοηθός δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αφήσει το χέρι του γονέα κατά τη διάρκεια της εξόδου τους. Να αισθανθεί ανεξάρτητο και περήφανο που πηγαίνει μόνο του τον σκύλο βόλτα. Και αυτό τονώνει την αυτοπεποίθησή του, κάτι που είναι ανεκτίμητο για όλα τα παιδιά.

Το παιδί έχει έναν αφοσιωμένο σύντροφο, έναν πιστό φίλο και προστάτη που μπορεί να επικοινωνεί μαζί του χωρίς την εκφορά του λόγου. Ή, μπορεί να είναι το κίνητρο για τη χρήση του λόγου.



O Τάκης Πετρόπουλος, εκπαιδευτής σκύλων – βοηθών για παιδιά με αυτισμό

Έχει έναν φίλο που θα τον συνοδεύει στα μαγαζιά, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο super market, στο εστιατόριο. Ένας σκύλος – βοηθός ενισχύει την κοινωνικοποίηση του παιδιού, καθώς πολλά άτομα νοιώθουν απομονωμένα.

Ο σκύλος – βοηθός έχει τρομερή διαίσθηση για τις εναλλαγές στη διάθεση του παιδιού και είναι ικανός, με την εκπαίδευση, να μειώνει την ένταση και την οξύτητα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Τάκης Πετρόπουλος, ανάλογα με την περίπτωση έχει παρατηρηθεί δυνατότητα ομιλίας και αφής, αύξηση της αυτοπεποίθησης και της προσαρμοστικότητας σε καινούρια μέρη.

«Χειριστής του σκύλου είναι πάντα ο γονέας, ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί του για έναν, περίπου, μήνα, στο περιβάλλον όπου θα ζήσει ο σκύλος.

Ο σκύλος – βοηθός διευκολύνει την καθημερινότητα των γονέων και η παρουσία του είναι σημαντική. Γονέας μου έχει πει ότι μπορεί πια να βγάζει το πορτοφόλι του και να πληρώνει. Στο παρελθόν δεν είχε διανοηθεί να αφήσει το χέρι του παιδιού του.

Ο αυτισμός είναι φάσμα. Κάθε παιδί έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αντιδρά διαφορετικά».



Ο σκύλος – βοηθός δεν είναι ρομπότ

Όπως μας αφηγείται ο κύριος Πετρόπουλος, «η απόκτηση ενός τέτοιου σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια πράξη που την κάνουμε για το παιδί μας. Ο σκύλος έχει ανάγκες. Δεν είναι ρομπότ και πρέπει να διατηρούμε την εκπαίδευσή του. Είναι μέλος της οικογένειας και φροντίζουμε για τη βόλτα του, την εκτόνωση και την ξεκούρασή του, αλλά και για την υγεία του.

Είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος, που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Και πρέπει να τον σεβόμαστε. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να καλύψει τις ανάγκες κάθε παιδιού».

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 3868, ο σκύλος – βοηθός έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους και καλύπτεται από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αν και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, η απόκτηση ενός σκύλου – βοηθού κοστίζει από 7.000 έως 9.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου