Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου ο Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Ο νέος χρόνος αναμένεται να μπει ιδιαίτερα δυναμικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες
δεν έχει ακόμα επισήμως επιβεβαιώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία επίσκεψη που το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργαζόταν καιρό τώρα. Η χρονική συγκυρία, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, κυρίως με στόχο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την θωράκιση της χώρας από τις τουρκικές απειλές.

Εντωμεταξύ, θα έχει προηγηθεί ένα ακόμα τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου, στο γεύμα που θα πραγματοποιηθεί. Εκεί, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει προετοιμάσει για τον πρόεδρο Τραμπ μία λεπτομερή αποτύπωση των κινδύνων που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως είναι φυσικό, θα βρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, όμως, «δεν απαιτείται συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν». Το μήνυμα των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ήταν το εξής: «Ό,τι είχαν να πουν, το είπαν» στην Ουάσιγκτον, όταν ο κ. Τραμπ υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην προεδρική κατοικία. Δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων: «Επομένως, δεν θα κάνουμε όπως γνωρίζετε. Ήταν εδώ πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Πρόεδρος πέρασε αρκετές ώρες σε απευθείας διπλωματία μαζί του. Δεν έχουμε ξεχωριστή συνάντηση προγραμματισμένη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Υποψιάζομαι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα ακούσει από πολλά μέλη της Συμμαχίας την ανησυχία τους για την ενεργοποίηση των S-400».

Εν μέσω όλων των παραπάνω, μία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έχει άλλη βαρύτητα, ιδιαίτερα εν μέσω αυτής της κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα στα εθνικά. Από τη μία θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη. Από την άλλη, θα αποτελέσει επιστέγασμα του διπλωματικού μαραθωνίου της Αθήνας. Ένας μαραθώνιο επαφών, ώστε η Αθήνα να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις προκλήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπεί «στην προστασία των δικαιωμάτων τους» «χτύπησε» συναγερμό στην Αθήνα που διαπιστώνει πως η Άγκυρα επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ατζέντα των διεκδικήσεων της. Στον μαραθώνιο των επαφών, με στόχο να διεθνοποιηθεί η παράλογη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, συγκαταλέγεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν φαίνεται να μοιράζεται της ανησυχίες της ελληνικής πλευράς και να τηρεί αποστάσεις από την Άγκυρα. Δεν αρκεί, όμως! Η Αθήνα προσδοκά την στήριξη των εταίρων σε όλα τα διεθνή φόρα όπου έχει ισχυρή παρουσία το Παρίσι και ειδικότερα στον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου