Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Μεταμόσχευση κερατοειδούς: Πόσο γρήγορα θα βρεθεί μόσχευμα;


Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η μεταμόσχευση κερατοειδούς, πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί μόσχευμα και πόσο ασφαλές θα είναι; - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία αποκατάστασης της όρασης
Ο κερατοειδής (η εξωτερική διαφανής στιβάδα του ματιού) πρέπει να παραμένει υγιής και διαφανής για να έχουμε καθαρή όραση. Αν αυξηθεί το πάχος του κερατοειδούς ή αυτός θολώσει από τραύμα, φλεγμονή ή άλλη αιτία, τότε θα μειωθεί και ή όραση. Οι πιο συχνές αιτίες μεταμόσχευσης κερατοεδούς είναι η φυσαλιδώδης κερατοπάθεια, ο κερατόκωνος, τα εγκαύματα, οι δυστροφίες και οι φλεγμονές του κερατοειδούς.

Πώς γίνεται η μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Με τη μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) αντιμετωπίζονται οι περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Οι δύο βασικοί τύποι κερατοπλαστικής είναι η ολική ή διαμπερής κερατοπλαστική και η τμηματική κερατοπλαστική. Στην ολική ή διαμπερή κερατοπλαστική αφαιρείται ένα κυκλικό τμήμα από τον κεντρικό κερατοειδή και αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο τμήμα του κερατοειδούς του δότη. Το μόσχευμα συρράπτεται στον κερατοειδή του δέκτη με πολλά ράμματα. Μετεγχειρητικά, χρειάζεται στενή παρακολούθηση του ασθενούς και συχνή ενστάλλαξη κολλυρίων με κορτιζόνη, για μεγάλο διάστημα. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί και λήψη χαπιών κορτιζόνης από το στόμα.

Στην τμηματική κερατοπλαστική, αφαιρείται μόνο το παθολογικό τμήμα του κερατοειδούς και αντικαθίσταται από στιβάδες υγιούς κερατοειδούς. Οι τμηματικές κερατοπλαστικές απαιτούν λιγότερο συχνή παρακολούθηση και βραχύτερη διάρκεια αποθεραπείας σε σχέση με τη διαμπερή κερατοπλαστική. Η συνηθέστερη τμηματική μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η μεταμόσχευση ενδοθηλίου, που είναι η εσωτερική στιβάδα του κερατοειδούς. Στη μεταμόσχευση ενδοθηλίου το μόσχευμα αποτελείται από μία λεπτή στιβάδα πάχους 1/10 του χιλιοστού και διαμέτρου 8-9 χιλιοστών και τοποθετείται μέσα στο μάτι μέσω μιας μικρής τομής. Για την ατραυματική τοποθέτησή του χρησιμοποιείται ειδικό εργαλείο (Endosaver) που προστατεύει τα ευαίσθητα κύτταρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί μόσχευμα;

Το Μetropolitan Hospital είναι ένα από τα πρώτα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας που λειτουργούν με άδεια του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σ’ αυτό προέρχονται από τις μεγαλύτερες τράπεζες οφθαλμών των ΗΠΑ ή της Ευρώπης και είναι ελεγμένα σχολαστικά για όλες τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως την ηπατίτιδα και το AIDS. Τα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων μοσχευμάτων αποστέλλονται με φαξ ή με e-mail από τις τράπεζες οφθαλμών και, σε περίπτωση που κριθούν κατάλληλα, αποστέλλονται με ταχυμεταφορέα εντός 24-36 ωρών. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αλλιώς καθίστανται ακατάλληλα για χρήση. Στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης ενδοθηλίου, ο κερατοειδής διαχωρίζεται με Femtοsecond Laser στα εργαστήρια της τράπεζας οφθαλμών και έρχεται έτοιμος για χρήση. Ο χρόνος αναμονής για ένα καλό μόσχευμα είναι περίπου 10-20 μέρες και μπορεί να φτάσει τους δύο μήνες, σε περιόδους μεγάλης ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου