Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Το αντιδιαβητικό φάρμακο που κάνει κακό στην χολή


Γερμανική μελέτη συνδέει τη λήψη λιραγλουτίδης για την διαχείριση του διαβήτη με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών για την χοληδόχο κύστη
Αρνητική επίδραση στην χοληδόχο κύστη των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν την δραστική ουσία λιραγλουτίδη διαπιστώνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.

Ο Δρ. Michael A. Nauck, από το Νοσοκομείο του Αγίου Ιωσήφ στο Μποχουμ της Γερμανίας και οι συνεργάτες του, με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε 9.340 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, είτε λιραγλουτίδη (≤1.8 mg καθημερινά πήραν 4.668 άτομα), είτε εικονικό σκεύασμα (4.672 άτομα).

Στη συνέχεια καταγράφηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε ότι αφορούσε την χοληδόχο κύστη, η οποία μοιάζει με ασκό και βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, στην περιοχή της κοιλιάς δεξιά, μπροστά και ακριβώς κάτω από τις πλευρές. Η κύρια λειτουργία της είναι να αποθηκεύει την χολή που χρησιμεύει για την πέψη των τροφών. Το ήπαρ παράγει την χολή, η οποία μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων στην χοληδόχο κύστη για να αποθηκευτεί, μέχρι την χρήση της από τον οργανισμό. Μετά την λήψη γεύματος και με την έκκριση χολοκυστοκινίνης, η χοληδόχος κύστη συσπάται και εκκρίνει την χολή στο δωδεκαδάκτυλο για να γίνει η πέψη του λίπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο οξείας νόσου της χοληδόχου με τη χρήση λιραγλουτίδης έναντι του εικονικού σκευάσματος. Αυτό ίσχυε και για τις τέσσερις ανεπιθύμητες ενέργειες που ανέλυσαν: πέτρες στη χολή, χολοκυστίτιδα με/χωρίς πέτρες στη χολή, απόφραξη της χοληδόχου και πέτρες στη χολή που προκαλούσαν επιπλοκές.

Στους ασθενείς που είχαν πάρει λιραγλουτίδη είχαν γίνει συχνότερα χολοκυστεκτομές αν και η αναλογία ήταν όμοια στους ασθενείς που είχαν ανεπιθύμητη ενέργεια ανεξαρτήτως τυχαιοποίησης (57% με λιραγλουτίδη έναντι 59% με εικονικό σκεύασμα).

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση του αυξημένο κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών για την χοληδόχο κύστη και την πιθανότητα χολοκυστεκτομής λόγω χρήσης λιραγλουτίδης αλλά και αποσαφήνιση του υποκείμενου μηχανισμού», αναφέρουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου