Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα: Λαϊκή εξέγερση ή πραξικόπημα;


Μια από τις πάλαι ποτέ πλουσιότερες χώρες του κόσμου κατέληξε να παραπαίει μέσα σε λιγότερο από μια εικοσαετία. Αποτυχημένες σοσιαλιστικές πρακτικές ή... δάκτυλος της
Δύσης. Όποια απάντηση και αν επιλέξει κανείς η χώρα που αποτελεί ή αποτέλεσε «σύμβολο» για τους αριστερούς της ΕΕ όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές οικονομικό και πολιτικό χάος.

Λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει, πολίτες του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα καίγοντας λάστιχα στους δρόμους και στήνοντας οδοφράγματα. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Νικολάς Μαδούρο προσπάθησαν να απαντήσουν με δακρυγόνα, χωρίς όμως να κάνουν επίδειξη δύναμης καθώς κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν, ποιος εκ των δύο «προέδρων» της χώρας έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο αριθμό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.




Ουδείς μπορεί να γνωρίζει επίσης με βεβαιότητα αν ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό έχει με το μέρος του ικανό αριθμό ανδρών και γυναικών των σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων της χώρας,. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, εάν είχε μεγάλο αριθμό δυνάμεων θα είχε ήδη καταλάβει το προεδρικό μέγαρο της χώρας και θα είχε αναλάβει την εκτελεστική εξουσία της Βενεζουέλας. Ο ίδιος ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι έχει τη στήριξη των ξένων συμμάχων στην «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάνει λόγο για μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα και υποστηρίζει ότι «θα αντισταθούμε μέχρι να πετύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα». Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εξελίξεις στης Βενεζουέλα, υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε στελέχη της αντιπολίτευσης και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού προκειμένου να στηρίξουν τον Χουάν Γκουαϊδό



«Μιλήσαμε με τους συμμάχους μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε την ισχυρή στήριξή τους γι' αυτή τη μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα μας. Η Επιχείρηση Ελευθερία ξεκίνησε και θα αντισταθούμε μέχρι να επιτύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα», έγραψε στο Twitter o Γκουαϊδό. Το καθεστώς Μαδούρο υποστηρίζει ότι λιγότεροι από 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικοί έχουν συνταχθεί στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό.

Που βρίσκεται ο Μαδούρο;

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Νικολάς Μαδούρο. Οι πληροφορίες από τη Βενεζουέλα διίστανται. Κάποιες εξ αυτών υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει στη χώρα φρουρούμενος από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον ίδιο, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη σε ελικόπτερο ζητώντας άσυλο από γειτονική και φιλική προς το καθεστώς του χώρα. Οι μόνες χώρες της Λατινικής Αμερικής που υποστηρίζουν τον Μαδούρο είναι η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βολιβία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μαδούρο δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ούτε έχει απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα σχεδόν 12 ώρες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που καταγγέλλει

H στήριξη Τσίπρα σε Μαδούρο

Ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να καταλήξει σε μια κοινή στάση απέναντι στο χάος της Βενεζουέλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μιλήσει με μία φωνή, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κοινή ανακοίνωση της ΕΕ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. - η «Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» – Φεντερίκα Μογκερίνι, κατάφερε να αντικρούσει τον εαυτό της, καθώς ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει τις εκλογές στη Βενεζουέλα, εντούτοις δεν έκανε λόγο για τις αντιδράσεις κάποιων κρατών – μελών της ΕΕ (όπως η Ελλάδα) υπέρ του καθεστώτος Μαδούρο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα;



Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχουν υπάρξει νεκροί στη χώρα, μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό σε στρατιωτικούς και πολίτες για την ανατροπή του Μαδούρο. Λίγο μετά το μεσημέρι, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, όχημα του στρατού έπεσε επάνω σε πολίτες καταπλακώνοντας τουλάχιστον έναν εξ αυτών, χωρίς να είναι γνωστή προς το παρόν η κατάσταση της υγείας του.

Γκουαϊδό στη DW: Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο Duetche Welle o Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο». Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Μαδούρο «υπέσκαψε το κράτος δικαίου, αγνόησε το Σύνταγμα της χώρας και απέτυχε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο έγραψε στο twitter ότι «οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο και ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες τελούν υπό τις κανονικές στρατιωτικές προσταγές». Όπως επίσης έγραψε ο Βλ. Παδρίνο: «Απορρίπτουμε αυτή την πραξικοπηματική κίνηση, που στόχο έχει να γεμίσει με βία τη χώρα».

Την ίδια ώρα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο στη Βενεζουέλα, ημέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ο Γκουαϊδό έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για τη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου