Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Σκόπια: To πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, η ρητορική Ζαέφ και η στάση της Ελλάδας

«Κλειδί» το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της γειτονικής χώρας - Η στάση της Ρωσίας
Κοντός ψαλμός αλληλούια! Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει τα
στραβά μάτια στον Σκοπιανό πρωθυπουργό και στην επιμονή του να μην συνοδεύει το «Μακεδονία» με τον επιθετικό προσδιορισμό Βόρεια.

Παραβλέποντας ότι αυτό καταστρατηγεί ολοσχερώς το πνεύμα της Συμφωνίας, εμμένει στο τυπικό μέρος. Ό,τι δηλαδή ακόμα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, σύντομα δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, καθώς κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα κυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε πως «απομένει πλέον η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».




Μία ανάσα, όμως, πριν από τον επίλογο αυτής της θυελλώδους διαδικασίας που διήρκησε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο ( οι προσπάθειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την επίλυση ξεκίνησαν επίσημα με τη συνάντηση στις 17 Ιανουαρίου 2018 στην Ουάσιγκτον), ο Ζόραν Ζάεφ είχε ένα ακόμα ξέσπασμα. «Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι "Μακεδόνας" που ζω σε αυτή την περιοχή. Επιτέλους έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε σε κανάλι της Βοσνίας.

Ακόμα ενδεικτικότερο του τί μέλλει γενέσθαι είναι ότι ξεκαθάρισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ' αυτό το έδαφος». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, πανηγυρικά τα επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στη Συμφωνία. Είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων" ως “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει πως το Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει ένα ταμπελάκι, στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αντιθέτως, στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού, ο Ζάεφ θα παραμείνει Μακεδόνας και η χώρα του Μακεδονία.



Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη Ρωσία. «Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ερωτώμενη αν η Μόσχα θεωρεί νόμιμη την συμφωνία των Πρεσπών, αν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία» ή αν θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν απάντησε ουσιαστικά. «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανειλημμένα έχει προβεί, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, σε σχετικά σχόλια… Όπως είναι γνωστό η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με την συνταγματική της ονομασία. Η Μόσχα πάντα τάσσονταν και τάσσεται υπέρ της διευθέτησης ζητήματος της ονομασίας σε αποδεκτή βάση για Σκόπια και Αθήνα», είπε. «Και πάλι επισημαίνουμε με λύπη, ότι κατά την διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου με άσκηση ισχυρότατων πιέσεων από το εξωτερικό.

«Πιστεύουμε, ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για το ότι οι δυτικές χώρες, είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι την πρόθεση να συμβάλλουν στην διευθέτηση αυτή, μιας διμερούς στην ουσία διένεξης», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου