Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Βεζούβιος: Πού πήγαν οι πρόσφυγες της Πομπηίας;

Έρευνες για τις οδούς της μετακίνησης των κατοίκων της πόλης στις γύρω περιοχές καθώς και τις υποδομές που χρηματοδότησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος για να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες πληγέντες από την ιστορική - όσο και φονική - έκρηξη του ηφαιστείου

Μπορεί η έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ. να προκάλεσε μία από τις πιο ισχυρές ηφαιστειακές καταστροφές της ιστορίας και σήμερα να συρρέουν εκατομμύρια τουρίστες να δουν από κοντά την πόλη που διατηρήθηκε μέσα στις στάχτες της και τα απανθρακωμένα πτώματα να προκαλούν ρίγη, η Πομπηία όμως προσφέρει άφθονο υλικό στους αρχαιολόγους – ερευνητές μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Live Science, μια νέα έρευνα (η οποία θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένη την ερχόμενη άνοιξη στην επιστημονική επιθεώρηση Analecta Romana), δείχνει πως οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς τις κοντινές περιοχές κατά μήκος των νότιων ακτών της Ιταλίας.

Ερευνώντας έγγραφα, επιγραφές, αντικείμενα και αρχαίες υποδομές καθώς και ακολουθώντας τα ίχνη των οικογενειών που ήταν «καταγεγραμένοι» στην Πομπηία και το Ερκουλάνο, οι ερευνητές κατέληξαν πως υπήρξε μετοίκηση στην Νάπολη, την Οστια, το Ποτσουόλι και την Κούμα (Κύμη), την πρώτη ελληνική αποικία της περιοχής από τους Ευβοείς, τον 8ο π.Χ αιώνα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Στίβεν Τακ, από το πανεπιστήμιο του Μαίάμι, που συμμετείχε στην έρευνα, χρειάστηκε να δημιουργηθεί ολόκληρη βάση δεδομένων με χαρακτηριστικά επώνυμα της Πομπηίας και του Ερκολάνου, τα οποία κατόπιν συσχετίστηκαν με αντίστοιχα ονόματα που εμφανίζονται στις γύρω περιοχές μετά το 79 μ.Χ., δηλαδή μετά την έκρηξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κορνήλιους Φούσκους, ο οποίος σκοτώθηκε σε στρατιωτική εκστρατεία στη σημερινή Ρουμανία. Όπως λέει ο καθηγητής Τακ  «υπάρχει επιγραφή για αυτόν στους πεσόντες, με αναφορά καταγωγής από την αποικία της Πομπηίας. Μετά έζησε στη Νάπολη και μετά εντάχθηκε στον στρατό».

Αντίστοιχα, εντοπίστηκε θησαυροφυλάκιο της οικογένειας Σουλπίκιους, με τα οικονομικά τους αρχεία, έξω από τα τείχη της Πομπηίας. Εκεί αναφέρεται πως η οικογένεια επέλεξε να μετοικήσει στην Κούμα, καθώς υπήρχαν γνωριμίες λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Ακόμη, βρέθηκαν πολλά ίχνη μετεγκαταστάσεων γυναικών και δούλων που ελευθερώθηκαν.

Ως προς τις δημόσιες υποδομές, η ομάδα του Στίβεν Τακ ανακάλυψε πως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος παρείχε χρήματα σε πόλεις που δέχτηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων και στήριξε τη δημιουργία υποδομών δηλαδή χτίστηκαν ολόκληρες  νέες γειτονιές,  υδραγωγεία και δημόσια κτίρια στις κοινότητες όπου είχαν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες.

Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς οι στάχτες της Πομπηίας φαίνεται πως ακόμη κρύβουν πολλά μυστικά.

Πηγή: Livescience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου