Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ζόραν Ζάεφ: Με ύφος «νικητή» στο διπλωματικό «πόκερ» συνεχίζει ακάθεκτος να μιλά για «Μακεδονία»

«Εμμένει στο «Μακεδονία τώρα, Βόρεια Μακεδονία αργότερα» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός - Οι δημόσιες τοποθετήσεις του προκαλούν αμηχανία αλλά και δυσαρέσκεια στην Αθήνα,
αφού αποδομούν το βασικό της επιχείρημα
Στιγμές δόξας βιώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται σε μία διαρκή άτυπη περιοδεία. Ξεχειλίζει η αυτοπεποίθηση που του δίνει ο ρόλος ενός δυνάμει Ευρωπαίου ηγέτη, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, χθες συνάντησε τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος του απένειμε το μετάλλιο τιμής του Αλοις Μοκ, του Αυστριακού πολιτικού που οδήγησε τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι εμφανές ότι ο Ζόραν Ζάεφ κεφαλαιοποιεί στο έπακρο την ολοκλήρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα, έχοντας ήδη εστιάσει στο μέλλον: πιο συγκεκριμένα στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, καθώς το ΝΑΤΟ μοιάζει να το έχει ήδη στο τσεπάκι του. Οι μεγάλοι της Ατλαντικής Συμμαχίας φαίνεται να βιάζονται περισσότερο και από τον ίδιο. Ενδεικτικό παράδειγμα η Γερμανία. Το Υπουργικό Συμβούλιό της ενέκρινε χθες την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.




Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας τον Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο», πρόσθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τη συμπεριφορά κάποιου που έχει σηκωθεί από το τραπέζι του πόκερ νικητής. Παρά τις επιθέσεις φιλίας στον Έλληνα πρωθυπουργό και τις αβρότητες συνεχίζει ακάθεκτος το γνωστό παιχνίδι των λεκτικών προκλήσεων, μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να αλλάξει τις πινακίδες σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να συμβαδίζουν με το νέο συνταγματικό όνομά της, ο Ζάεφ εμμένει στο «Μακεδονία τώρα, Βόρεια Μακεδονία αργότερα».



Οι δημόσιες τοποθετήσεις του, τόσο σε συναντήσεις όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν προκαλέσει αμηχανία, αλλά και δυσαρέσκεια στην Αθήνα, καθώς αποδομούν το βασικό επιχείρημά της. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισαν πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υιοθετηθεί αμέσως μετά «το τελευταίο βήμα της ελληνικής Βουλής, δηλαδή την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ». Κάτι τέτοιο, όμως, καταστρατηγεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας, την οποίο η Αθήνα υπηρετεί και με το παραπάνω.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα διθυραμβικά τιτιβίσματα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος συγκινημένος καλωσόριζε τη Βόρεια Μακεδονία ή δεν έχανε ευκαιρία να αναφερθεί σε αυτήν. Η συμπεριφορά των Σκοπιανών δεν έχει πλήξει, ωστόσο, την αισιόδοξη ρητορική των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι υιοθέτησαν την λογική της «μεταβατική φάσης». Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «οι γείτονες θα επιδείξουν καλή θέληση», τονίζοντας πως ο χρόνος που βρισκόμαστε επιτρέπει «τυπικά» την χρήση του παλιού συνταγματικού ονόματος. Ενδιαφέρον έχει να δούμε εάν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου ο Ζόραν Ζάεφ θα αντικαταστήσει τις πληθωρικές αναφορές στο “Μακεδονία” με αναφορές στον “μακεδονικό λαό”, στους “Μακεδόνες” και στη “μακεδονική γλώσσα”…

Την ίδια στιγμή, εντύπωση έχει προκαλέσει η έκθεση του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος «Open Society» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» επιχειρείται μία αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν τη Συμφωνία.

Σχολιάζοντας την υποδοχή της Συμφωνίας από τον πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος σχολιάζει: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης. Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί».



Συνεχίζοντας, περιγράφει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό λίγο πολύ ως εύκολους και συνεργάσιμους συζητητές, ενώ καταγράφει τα οφέλη που εξασφάλισαν από την Συμφωνία αυτή.
Μεταξύ άλλων, το ίδρυμα του αμφιλεγόμενου επενδυτή αναφέρεται και στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Αποτιμά ως βέβαιη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν ή τον Μάιο ή και νωρίτερα, προβλέποντας ότι το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου