Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η σχέση Τσίπρα - Μαδούρο βραχυκυκλώνει την Ευρώπη

Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που η κυβέρνηση
συνυπέγραψε την καταδικαστική κοινή δήλωση της ΕΕ, προκαλεί ερωτήματα
Η κυβέρνηση Τσίπρα «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο». Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Αν οι προηγούμενες παράγραφοι φαντάζουν ασύνδετες, οι αναγνώστες πρέπει να ξέρουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία συνυπέγραψε την ευρωπαϊκή καταδίκη του καθεστώτος της Βενεζουέλας, αλλά ως κυβερνών, πολιτικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ... το υποστηρίζει.




Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν και κατανοούν τον οπορτουνισμό του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρα.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέδωσε μια κοινή δήλωση όλων των Κρατών – Μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, «οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βενεζουέλα τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίστηκαν με αδιάκριτη χρήση βίας από τις αρχές, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πολλών ανθρώπων και τον τραυματισμό και τη σύλληψη πολλών περισσότερων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων». Μια κοινή δήλωση της ΕΕ που συνυπέγραψε η Ελλάδα.



Ωστόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που συναντήθηκε με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από την ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου στη Βενεζουέλα».

Με αφορμή την παράξενη αυτή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βρετανός Ντένις Μακ Σέιν, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών και Λατινοαμερικανικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μπλερ έγραψε ένα άρθρο – κόλαφο για τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Τι στο καλό συνέβη στην ελληνική παράδοση αλληλεγγύης στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα που έζησε από το 1967 έως το 1974 υπό μια αχρεία, ωμή, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τη δεξιά στρατιωτική χούντα, στέλνει μήνυμα υποστήριξης σε μια αχρεία, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τον στρατό δικτατορία στη Βενεζουέλα».


Γκουαϊδό προς Τσίπρα: Έλα να ζήσεις μια εβδομάδα στην Βενεζουέλα, στο καθεστώς Μαδούρο

Ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδόσε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει.

Αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, ο κ. Γκουαϊδό απέστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την έως στιγμής στάση της.



«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά» είναι το μήνυμα του στην Αθήνα.


Τι υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Φεντερίκα Μογκερίνι η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι στηρίζει πλήρως την Εθνοσυνέλευση, που είναι ο φορέας της Βενεζουέλας που διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση. «Επαναλαμβάνουμε τη σθεναρή πεποίθησή μας ότι μια ειρηνική δημοκρατική λύση χωρίς αποκλεισμούς είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος από το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο και τη σοβαρή κοινωνική κρίση που αυτό προκάλεσε» αναφέρει η κυρία Μογκερίνι.

Η ΕΕ ζητεί μετ’ επιτάσεως να διενεργηθούν επειγόντως ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές σύμφωνα με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα και με τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας. Εάν τις προσεχείς ημέρες δεν υπάρξει ανακοίνωση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών με τις αναγκαίες εγγυήσεις, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων για το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της επόμενης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε ενέργειες που θα υποστηρίζουν την ταχεία κίνηση μιας αξιόπιστης διαδικασίας συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της τάχιστης σύστασης διεθνούς ομάδας επαφής. Σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές και συντονισμένη συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, οι οποίες και θα εντατικοποιηθούν τις προσεχείς ώρες» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου