Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Βλέπω συνέχεια «μυγάκια» και «λάμψεις» πρέπει να ανησυχώ;


Κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή υπάρχουν ορισμένα
κύτταρα τα οποία αποσπώνται και αιωρούνται μέση στην υαλοειδική κοιλότητα όπου περνούν από τον οπτικό μας άξονα τα βλέπουμε σαν κινούμενα σωματίδια και ανάλογα με την μορφολογία τους τα έχουμε ακούσει να περιγράφονται σαν «μυγάκια», «τριχούλες», «πεταλούδες» κλπ.


Η αίσθηση της αντίληψης ενδοπτικών φαινόμενων είναι πάρα πολύ συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών κυρίως δε σε μύωπες. Θα επιχειρήσουμε στην συνέχεια να εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα ενδοπτικά φαινόμενα, που οφείλονται και τι μπορούν να σημαίνουν.

Ο βολβός του ματιού είναι κοίλος και το εσωτερικό του τοίχωμα αποτελείται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος είναι ο αισθητηριακός ιστός ο οποίος προσλαμβάνει την οπτική πληροφορία και την αποστέλλει στον εγκέφαλο για περαιτέρω επεξεργασία.
Η κοιλότητα του βολβού περιέχει ένα παχύρευστο διάφανο « ζελέ» το οποίο ονομάζεται υαλοειδές

Η παρουσία του υαλοειδούς εξασφαλίζει την μορφολογία του βολβού και ταυτόχρονα είναι διαφανές και επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο των φωτεινών ακτίνων. Το υαλοειδές περιβάλλεται από μια πολύ λεπτή μεμβράνη η οποία είναι κολλημένη στον αμφιβληστροειδή σε όλη της την έκταση.

Με την πάροδο του χρόνου το υαλοειδές παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης με αποτέλεσμα την αποκόλληση της υαλοειδικής μεμβράνης από τον αμφιβληστροειδή.

Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους άλλοτε με έντονα φαινόμενα και άλλοτε με ήπια μορφή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκόλληση υαλοειδούς ΔΕΝ είναι νόσος.

Κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή υπάρχουν ορισμένα κύτταρα τα οποία αποσπώνται και αιωρούνται μέση στην υαλοειδική κοιλότητα όπου περνούν από τον οπτικό μας άξονα τα βλέπουμε σαν κινούμενα σωματίδια και ανάλογα με την μορφολογία τους τα έχουμε ακούσει να περιγράφονται σαν «μυγάκια», «τριχούλες», «πεταλούδες» κλπ.

Όταν αυτά τα κύτταρα με τις κινήσεις της κεφαλής ακουμπάνε στον αμφιβληστροειδή ο οποίος είναι αισθητηριακός ιστός εκπέμπεται ένα φωτεινό σήμα λόγω μηχανικού ερεθισμού του αμφιβληστροειδούς.



Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν το υαλοειδές αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή μπορεί να αναπτυχθεί μία έλξη του υαλοειδούς στον αμφιβληστροειδή και να προκληθεί ρωγμή του αμφιβληστροειδούς. Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια είναι τα ίδια, δηλαδή είτε υπάρχει ρωγμή είτε όχι ο ασθενής βλέπει «μυγάκια» και «λάμψεις».

Στην περίπτωση που υπάρχει ρωγμή του αμφιβληστροειδούς παρατηρείται δίοδος ρευστοποιημένου υαλοειδούς μέσα από την ρωγμή η οποία προκαλεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με τον ίδιο μηχανισμό που η υγρασία ξεκολλά τον σοβά από τον τοίχο.

Οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς παρουσιάζονται πάντοτε στην περιφέρεια και σε πρώτη φάση δεν επηρεάζουν καθόλου την όραση.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι είναι απόλυτη ανάγκη η λεπτομερής εξέταση του βυθού με διαστολή κόρης (μυδρίαση) σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα αποκόλλησης υαλοειδούς.

Στην περίπτωση που βρεθεί ρωγμή αμφιβληστροειδούς υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης με Argon Laser το οποίο περιχαρακώνει την ρωγμή και αποκλείει την δημιουργία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου