Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Μέρκελ: O απολογισμός του έργου της


Στα «υπέρ» της θητείας της η διαχείριση του προσφυγικού, η σταθεροποίηση της οικονομίας και ο εργασιακός τομέας - Στα «κατά» η Bild περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό και την ελληνική κρίση
Δεκαοκτώ χρόνια στο «τιμόνι» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και 13 στην Καγκελαρία της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε το δικό της λιθαράκι στην ιστορία της Γερμανίας. Τώρα αποχωρεί από την πολιτική σκηνή με την γερμανική εφημερίδα «Bild»» να κάνει τον απολογισμό του έργου της.

'Ηταν καλή στον χειρισμό των ακόλουθων ζητημάτων:

Οικονομική κρίση
Μετά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Η Μέρκελ αντιτάχθηκε με μια πολιτική «οικονομικής εγγύησης» με επιτυχία. Κατάφερε με πολλές κρατικές παρεμβάσεις να σταθεροποιήσει την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια η Γερμανία ήρθε αντιμέτωπη με την υποδοχή των προσφύγων: τη μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Προσφυγικό
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, η Μέρκελ αποφάσισε να μην κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες της Συρίας που έφθασαν από την Ουγγαρία και την Αυστρία. Τα επιχειρήματά της ήταν η ανθρώπινη συμπόνια και η εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει πολιτικά και κοινωνικά, εάν δεν κρατούσε αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφός της. Η Μέρκελ διατυμπανίζει εκείνη την εποχή: «Μπορούμε να το κάνουμε». Μια πραγματικά τετριμμένη πρόταση που έγινε ιστορική. Σε όλο τον κόσμο, η Γερμανία με το σκοτεινό της παρελθόν, θεωρήθηκε ξαφνικά ως το σύμβολο της φιλανθρωπίας.

Στρατιωτική θητεία
Με τον τότε Υπουργό Άμυνας τσου Γκούτενμπεργκ το 2011, μετά από μακρές συζητήσεις εντός του κόμματος, η Μέρκελ καθιέρωσε ως υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία. Η Bundeswehr (γερμανικός στρατός) είχε έλλειψη από νεοσύλλεκτους...

Εργασιακός τομέας
Όταν η Μέρκελ ανέλαβε καθήκοντα το 2005, ο αριθμός των ανέργων ήταν σχεδόν πέντε εκατομμύρια. Σήμερα είναι λιγότεροι από τους μισούς. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας (περίπου 44 εκατομμύρια) έχει φθάσει σε ένα ρεκόρ που πολλοί δεν πίστευαν.

Δημοσιονομικό χρέος
Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σάουμπλε πέτυχε το 2014, για πρώτη φορά μέσα σε αρκετές δεκαετίες, έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέο πρόσθετο χρέος. Οι δημοσιονομικές δαπάνες για τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά. Αυτό δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.



Η Μέρκελ δεν τα κατάφερε καλά

Η Γερμανία στην διεθνή πολιτική σκηνή
Η Μέρκελ, η οποία έχει επανειλημμένως κατακτήσει τον τίτλο της "πιο ισχυρής γυναίκας στον κόσμο", δεν κατάφερε να ισχυροποιήσει την εικόνα της χώρας προς τα έξω. Γενικά, η Γερμανία, δεν συμμετείχε σε διεθνείς αποστολές.

Σύνταξη στα 67
Το 2006, ο «Μεγάλος Συνασπισμός» αποφάσισε συνταξιοδότηση στα 67. Το μέτρο αυτό έλαβε υπόψη τη γήρανση της κοινωνίας και άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Μέχρι το 2030, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα είναι βιώσιμες για περισσότερους από 20 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ωστόσο, στη διάρκεια της θητείας της Μέρκελ αποφασίστηκαν κι άλλα πρόσθετα οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν υπερβολικά το συνταξιοδοτικό ταμείο σε βάθος χρόνου.

Ελληνική κρίση
Η de facto πτώχευση της Ελλάδας την Άνοιξη του 2010 προκάλεσε την κλιμάκωση της κρίσης χρέους για το ευρώ. Για να σώσει τη χώρα - και το ευρώ - η καγκελάριος Μέρκελ κινητοποίησε την Ε.Ε με δισεκατομμύρια ευρώ ως βοηθητικά δάνεια (στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων διάσωσης του ευρώ αργότερα και για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία). Το κίνητρο της Μέρκελ: Η Γερμανία δεν πρέπει να διασπάσει την Ευρώπη: ωστόσο, για το αν η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της και επιστρέψει τα δάνεια, κανείς δεν το ξέρει.

Φόροι
Η θητεία της Μέρκελ ξεκίνησε με μια δραστική αύξηση του ΦΠΑ με σκοπό την αναδιάρθρωση της γερμανικής οικονομίας. Δεδομένου ότι οι φόροι ήταν περισσότεροι από έσοδα, η Γερμανίδα καγκελάριος επικεντρώθηκε στη μείωση του χρέους. Ωστόσο, δεν είχε το θάρρος ή τη δύναμη να ξεκινήσει μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση. Μάταια περίμεναν οι Γερμανοί μια αξιοσημείωτη φορολογική ελάφρυνση.

Χειρισμός του μεταναστευτικού
Η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων οδήγησε σε προσωρινή απώλεια ελέγχου από το κράτος. Ένας άγνωστος αριθμός αιτούντων άσυλο εισήλθε στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά σκορπώντας φόβο στους Γερμανούς πολίτες. Αυτό λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η "εθνική προσπάθεια", όπως είπε η Μέρκελ, για επιταχυνόμενες απελάσεις δεν έκανε πολλά. Τα δραματικά εγκλήματα όπως και περιπτώσεις ομαδικού βιασμού εξακολουθούν να διαπράττονται από αιτούντες άσυλο.

Μίνα Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου