Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Κατασχέσεις εφορίας: Οι παγίδες και οι τρόποι άμυνας


Πότε γίνεται κατάσχεση στις καταθέσεις και πότε σε ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία
Πέντε διαφορετικούς τρόπους άμυνας απέναντι στις κατασχέσεις της εφορίας έχουν οι φορολογούμενοι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προληπτικό χαρακτήρα, αφού πρέπει να επιλεγούν προτού ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης.

Οι κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο έχουν λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» καθώς επιβάλλονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, λοιπά εισοδήματά, αλλά και σε τραπεζικές καταθέσεις εφόσον έχουν  ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Όσοι χρωστούν στις Δ.Ο.Υ. ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ κινδυνεύουν επιπλέον και να χάσουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που απειλούνται με κατασχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν, κατ' αρχήν, ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου κρύβει γι' αυτούς πολλές παγίδες. Συγκεκριμένα:

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος. Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα 'χει πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες να τον αντιμετωπίσει είναι πάρα πολύ μικρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου