Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Επελαύνει ο κυκλώνας «Ζορμπάς»


Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους που θα φτάνουν και τα 130χλμ/ώρα - Κύματα 11 μέτρων προβλέπονται στην Κρήτη - Και η Αττική στον «κόκκινο» χάρτη των έντονων
φαινομένων - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο - Βίντεο με οδηγίες προφύλαξης από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Πώς σχηματίζεται ένας Medicane - Δείτε πώς κινείται το φαινόμενο


Στους ρυθμούς του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά που θα πλήξει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές βρίσκεται η χώρα, με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει ήδη πολλά προβλήματα τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, όσο και το Σάββατο.


Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 11 και τα 12 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα




Σε δύο φάσεις το φαινόμενο


Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.


kithira


Και η Αττική μέσα στον «κόκκινο» χάρτη

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι ένταση 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουνι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνεουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

20109740


Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα

Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Δείτε το βίντεο:

Έκλεισαν τα σχολεία, πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα

Κλειστά παρέμειναν σήμερα όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας,. Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Χωρίς ρεύμα έμειναν και σήμερα πολλές περιοχές. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, τα προβλήματα, σε σύγκριση με την χθεσινή ημέρα, είναι λιγότερα. Από το πρωί της Παρασκευής προβλήματα υπήρξαν στις εξής περιοχές: Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Αγιο Στέφανο.

Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Χθες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων. Χωρίς ρεύμα έμεινε το απόγευμα της Πέμπτης και για δύο ώρες η Ύδρα.

4565911


Medicane: Μία σπάνια καταιγίδα σαν κυκλώνας απειλεί την Ευρώπη

Μια ισχυρή και σπάνια καταιγίδα αναμένεται να πλήξει την Ανατολική Μεσόγειο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η υβριδική καταιγίδα, η οποία συχνά αποκαλείται "Medicane" (από τις λέξεις Mediterranean και hurricane), έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τους κυκλώνες και τους τυφώνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, κάθε χρόνο συμβαίνουν μόνον 1-2 Medicanes. Αυτές οι ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι μάλλον υψηλή, αν και θεωρητικά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες στην Τυνησία και στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες προτού μετακινηθεί βόρεια πάνω από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πάνω από τη θάλασσα η καταιγίδα είναι πιθανό να αποκτήσει περισσότερα τροπικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τους κυκλώνες, όπως θυελλώδεις ανέμους ακόμα και ένα «μάτι» στο κέντρο της.

Το σύστημα αναμένεται να μετακινηθεί αργά πάνω από την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα το Σάββατο πριν ενισχυθεί η ταχύτητά του και κατευθυνθεί προς τη δυτική Τουρκία την Κυριακή.

Ευτυχώς, ο Medicane το πιθανότερο είναι να απορροφηθεί στο ανώτερο ρεύμα του ανέμου της τροπόσφαιρας και δεν θα παρατείνει την παρουσία του πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιορίζοντας την έκταση των πλημμυρών από την καταιγίδα.

Πρόσφατα μεγάλα συστήματα όπως οι κυκλώνες Χάρβει και Φλόρενς προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες λόγω της αργοκίνητης φύσης τους.

Οι Medicanes έχουν πολλά κοινά με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Το 2014, ο Medicane Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους που έφθαναν έως και τα 70 μίλια την ώρα και ριπές έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο τα νερά της Μεσογείου δεν είναι τόσο εκτεταμένα ούτε τόσο ζεστά ώστε να διατηρήσουν την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να αποκληθούν οι καταιγίδες αυτές κανονικοί κυκλώνες. Επιπλέον, λέει ο Γιοτσανάν Κουσνίρ, ο οποίος μελετά τη μεταβλητότητα του καιρού στο Lamont-Doherty Earth Observatory του πανεπιστημίου Κολούμπια η φυσική και η δυναμική των Medicanes είναι διαφορετική από εκείνην των κυκλώνων.

medicane



Πώς σχηματίζεται ένας Medicane

Όπως και οι συμβατικοί κυκλώνες, οι μεσογειακοί κυκλώνες αναπτύσσονται πάνω από ζεστά νερά. Ενώ στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό οι κυκλώνες/τυφώνες απαιτούν θερμοκρασίες γύρω στους 80 βαθμούς Φαρενάιτ (26,667 βαθμοί Κελσίου) για να αναπτυχθούν, οι μεσογειακοί κυκλώνες μπορούν να αναπτυχθούν και σε θερμοκρασίες έως 57 βαθμούς (13,889 βαθμούς Κελσίου). Ο σχηματισμός τους εξαρτάται από τον κρύο αέρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Οι κυκλώνες αναπτύσσονται γύρω από έναν θερμό πυρήνα και κινούνται από ανατολικά προς δυτικά, λέει ο Κουσνίρ, ενώ οι Medicanes έχουν έναν κρύο πυρήνα και κινούνται από δυτικά προς ανατολικά. Ξεκινούν σαν κανονικές καταιγίδες όπως αυτές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μόνο που είναι μικρότερες και λιγότερο έντονες. Ωστόσο μερικές φορές οι καταιγίδες αρχίζουν να προκαλούν ζέστη και υγρασία πάνω από τη Μεσόγειο, μετατρέποντας τες θερμοδυναμικά σε ενέργεια, ακριβώς όπως οι κυκλώνες. Αναπτύσσεται τότε ένα έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης, λέει ο Κουσνίρ, «το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με κυκλώνα με σύννεφα που στροβιλίζονται παίρνοντας το σχήμα ενός ματιού». Ενισχυμένες από δυτικούς ανέμους από ψηλά οι καταιγίδες αυτές κινούνται ανατολικά.

Το δυτικό τμήμα της Μεσογείου, μεταξύ Ισπανίας και Σαρδηνίας, είναι ένα από τα δύο θερμά σημεία για τον σχηματισμό του Medicane. Η άλλη είναι το Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα. Αν και οι μεσογειακοί τυφώνες φαίνεται ότι θα παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, η άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας αναμένεται να φέρει ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες στο μέλλον - ίσως μετατρέποντάς τους τελικά σε πλήρης έντασης κυκλώνες.




20100192
20108800
20110131

faros




dentro







ploia




Παλαιοπαναγιά -Αντίρριο πορθμειακή γραμμή-βγήκε η θάλασσα έξω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου