Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χρονικές ζώνες

Για όσους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, το jet lag μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν 24 ζώνες ώρας ανά τον κόσμο, καλύπτοντας διάφορες περιοχές και πολιτισμούς. Είναι συναρπαστικό όταν αναλογιστούμε ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ξεκινούν τη μέρα τους, οι άνθρωποι στο Τόκιο είναι 14 ώρες μπροστά και ετοιμάζονται για ύπνο.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πιθανώς δεν έχετε συνειδητοποιήσει σχετικά με τις ζώνες ώρας.

Πρώτος μεσημβρινός
Με την εξάπλωση των μέσων μεταφοράς μεγάλων ταχυτήτων, ανέκυψε η ανάγκη για καθορισμένες χρονικές ζώνες. Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα αυτό, 26 χώρες έλαβαν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο Μεσημβρινού τον Οκτώβριο του 1884, για να καθορίσουν τον πρώτο μεσημβρινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονταν η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Βραζιλία και πολλές άλλες.

24 χρονικές ζώνες
Ο υπολογισμός των χρονικών ζωνών βασίζεται στο γεγονός ότι η Γη περιστρέφεται κατά 15 μοίρες γεωγραφικού πλάτους κάθε μία ώρα. Συνεπώς, χρειαζόμαστε 24 χρονικές ζώνες (24 ώρες x 15 μοίρες = 360 μοίρες).

Μέσος Χρόνος Γκρίνουϊτς

58bd9cf521e3df22008b4714-960-720.jpg
Ο Πρώτος Μεσημβρινός (0 βαθμούς γεωγραφικού μήκους), που διασχίζει το Γκρίνουϊτς της Αγγλίας θεωρείται ο μέσος χρόνος υπολογισμού της ώρας.

Κεντρικός μεσημβρινός
Κάθε 15 μοίρες απόστασης από τον Πρώτο Μεσημβρινό σχηματίζεται ένας κεντρικός μεσημβρινός και κάθε χρονική ζώνη υπολογίζεται βάσει αυτού. Επίσης, η χρονική ζώνη εκτείνεται 7,5 μοίρες εκατέρωθεν του κεντρικού μεσημβρινού.

Ο υπολογισμός
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας πάρουμε για παράδειγμα τη Νέα Υόρκη. Η πόλη βρίσκεται στη ζώνη των 75 μοιρών δυτικά του κεντρικού μεσημβρινού. Ως εκ τούτου, η χρονική ζώνη περιλαμβάνει όλες τις τοποθεσίες μεταξύ 67,5 μοιρών δυτικά και 82,5 μοιρών δυτικά.

Μια χρονική ζώνη για τις περισσότερες χώρες
Η πλειοψηφία των χωρών έχουν μία χρονική ζώνη αλλά οι μεγαλύτερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έχουν περισσότερες.

Περισσότερες χρονικές ζώνες για Ρωσία και ΗΠΑ
Κοιτώντας τον χάρτη βλέπουμε πως η Ρωσία έχει 11 χρονικές ζώνες, ωστόσο από το 2010 τηρεί τις εννιά. Οι ΗΠΑ έχουν εννιά χρονικές ζώνες και οι περισσότερες πολιτείες ακολουθούν τη θερινή ώρα.

Η Κίνα ακολουθεί μια χρονική ζώνη


Η Κίνα είναι από τις μεγάλες χώρες που ακολουθούν μια και μοναδική χρονική ζώνη. Ολόκληρη η χώρα, η οποία εκτείνεται σε πολλά γεωγραφικά μήκη, ακολουθεί την ώρα Πεκίνου. Ως αποτέλεσμα αυτού, σε πολλές περιοχές της χώρας ο ήλιος το καλοκαίρι δύει τα μεσάνυχτα.

Μια χρονική ζώνη και για την Ινδία
Ακόμη και η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό, ακολουθεί μία χρονική ζώνη (GMT +05:30). Η ζώνη αυτή καθιερώθηκε από τους Βρετανούς για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ένα μικροσκοπικό νησί με δυο χρονικές ζώνες
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μικροσκοπικό νησί Markets Fyr είναι αναγκασμένο να έχει δύο χρονικές ζώνες. Το νησί αυτό που βρίσκεται στη Βαλτική ακολουθεί δύο χρονικές ζώνες επειδή ανήκει σε δύο χώρες, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η Σουηδική πλευρά του νησιού ακολουθεί τη Σουηδική ώρα και η Φινλανδική τη Φινλανδική ώρα.

Θερινή ώρα
Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε προκειμένου να εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το φως του ηλίου κατά τους θερινούς μήνες και την εφαρμόζουν πολλές χώρες στον κόσμο.
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τα νησιά Σαμόα έχασαν μια μέρα το 2011
Το 2011 τα νησιά Σαμόα και Τοκελάου έχασαν μια μέρα προκειμένου να συντονιστούν με τους εμπορικούς εταίρους τους στην Ασία. Η νέα χρονική ζώνη ήταν τρεις ώρες μπροστά από την Ανατολική Αυστραλία και 22 μπροστά από την Καλιφόρνια. Προηγουμένως ήταν 21 ώρες και δύο ώρες αντίστοιχα.

Οι πόλοι


Ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος δεν έχουν επίσημη χρονική ζώνη καθώς τα γεωγραφικά μήκη συγκλίνουν στις περιοχές αυτές. Στο Βόρειο Πόλο, οι διάφοροι ερευνητικοί σταθμοί των διαφόρων χωρών ακολουθούν τις αντίστοιχες χρονικές ζώνες των χωρών τους. Στον Νότιο Πόλο, αντίθετα υπάρχει μόνο ένας Αμερικανικός ερευνητικός σταθμός αλλά ακολουθεί την ώρα Νέας Ζηλανδίας επειδή οι επιστήμονες προσέρχονται στο σταθμό μέσω της πόλης Κράισττσερτς που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία.

Χρονική Ζώνη Σελήνης
Οι Σουηδοί προχώρησαν το ζήτημα της χρονικής ζώνης λίγο παραπέρα, καθώς μια σουηδική εταιρεία καθόρισε μια χρονική ζώνη για τις μελλοντικές αποικίες στο φεγγάρι και την ονόμασε Χρονική Ζώνη Σελήνης.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ακολουθεί ώρα Γκρίνουιτς (GMT).

Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε μια νέα χρονική ζώνη στις 15 Αυγούστου 2015 σηματοδοτώντας την ανεξαρτητοποίησή της από την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου