Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια: «Το ρύζι είναι σαν πέτρα» και... κοστίζει 5 ευρώ!


Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες περιμένουν πίσω από τα κάγκελα για ένα μπουκάλι νερό
και λίγο ρύζι που όπως το περιγράφουν μοιάζει σαν πλαστικό - Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης στο ασφυκτικό hotspot - Απροστάτευτα τα παιδιά< Εικόνες εξαθλίωσης έρχονται για μία ακόμη φορά στο φως από την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας Λέσβου, έναν τόπο που έχει προσελκύσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ένα βίντεο που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας.


Περιμένουν στην ουρά για ένα μπουκάλι νερό και ένα πιάτο ρύζι. Το δείχνουν στην κάμερα και, όπως το περιγράφουν, είναι σαν πλαστικό. «Αυτό το ρύζι πέτρα είναι. Πέτρα», λέει ένας από τους μετανάστες.

Στο τέλος του βίντεο, φαίνεται, μάλιστα, η κοστολόγηση για την κάθε ατομική μερίδα φαγητού, η οποία φτάνει τα 5 ευρώ.


Κολαστήριο η Μόρια

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά και οι μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαιτέρως για τα παιδιά.

Πριν από λίγες ημέρες, μία έκθεση-«καταπέλτης» είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το κολαστήριο στη Λέσβο. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στέκεται στις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στον υπεράριθμο καταυλισμό και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 29% όσων μένουν εκεί, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Παραθέτοντας μαρτυρίες ασθενών που επισκέφτηκαν το κέντρο φροντίδας της επιτροπής στο νησί, η IRC αναφέρει ότι, πέραν όσων έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, ακόμη ένα 60% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

«Αρκετές φορές έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω» είναι τα λόγια ενός 35χρονου Ιρακινού και πατέρα τεσσάρων παιδιών, που επικαλείται η έκθεση. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν τα κατάφερα είναι τα παιδιά».

Ταυτόχρονα, το 64% όσων έχουν εξεταστεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, το 55% συμπτώματα άγχους και στρες, το 18% επιθετικότητα, το 15% προχωρά σε αυτοτραυματισμούς, το 6% εμφανίζει ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ ένα 41% εμφανίζει μετατραυματικό στρες.

Επίσης, υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά έμφυλης και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανδρών, που ανέρχονται στο 50% όλων των περιστατικών που έχει εξετάσει η IRC, εκ των οποίων το 67% είναι γυναίκες και το 33% άνδρες.

Απροστάτευτα τα παιδιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNICEF, πάνω από 7.000 παιδιά έρθουν έρθει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή, κάθε μήνα έφθασαν στη χώρα μας κατά 850 παιδιά κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, απηύθυνε έκκληση για τα παιδιά στη Μόρια, έναν τόπο ανομίας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Φλοριάν Βέστφαλ ανέφερε ότι ««τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών».

Και όλα αυτά στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου