Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Εχθρός της υγείας η έλλειψη ύπνου


Ο καλός ύπνος βοηθά στη διάθεση, τη σωματική δύναμη και τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
Ο καλός και ικανοποιητικός ύπνος διαφέρει ανάλογα το άτομο, αλλά 6 με 8 ώρες χωρίς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αρκετές για να ξεκουραστείτε. Ένας κακός ύπνος ή οι αϋπνίες μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχική και τη σωματική σας υγεία.
Οι διαταραχές του ύπνου και η χρόνια έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος, καρδιοπάθειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής αρρυθμίας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει:

Συχνούς πονοκεφάλους
Αν δεν κοιμάστε σωστά και δεν ξεκουράζεστε όσο πρέπει είναι πολύ συχνό φαινόμενο να υποφέρετε από πονοκεφάλους.

Κατάθλιψη
Ο κακός ύπνος επηρεάζει σημαντικά την διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποτελεί έναν παράγοντα που συμβάλλει στην κατάθλιψη.

Κακή όραση
Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με την όραση. Όσο λιγότερο ξεκουράζεται το ανθρώπινο μάτι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην βλέπει καλά.

Αύξηση βάρους
Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης μας και επομένως και με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται από επτά μέχρι εννέα ώρες.

Προβλήματα του ανοσοποιητικού
Η έλλειψη ύπνου «ρίχνει» σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Να ξεχνάτε πιο εύκολα
Ο καλός ύπνος βελτιστοποιεί τη διαδικασία όπου συλλέγουμε και ταξινομούμε νέες μνήμες, θυμόμαστε το σημαντικό και απορρίπτουμε το άχρηστο.

Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;
Οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο μέσος ενήλικος κοιμάται περίπου 7 με 8 ώρες, όμως η απαραίτητη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία, διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Ο καλός ύπνος λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα smartphones, τα tablets, τα laptop και η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα διακόπτουν την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου -μελατονίνη- στον οργανισμό μας.
Source: meaculpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου