Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ο ιός του Δυτικού Νείλου επανέρχεται: Στη Δυτική Αττική τα δύο πρώτα κρούσματα για φέτος

Οι ασθενείς κατοικούσαν σε αστική περιοχή - Η κατάστασή τους είναι σταθερή - Μπορεί να υπάρξουν κρούσματα και σε νέες περιοχές λένε από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Στη Δυτική Αττική καταγράφηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2018 με τους ασθενείς, κατά την ίδια ανακοίνωση, να νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Δείτε πίνακα με τον αριθμό των κρουσμάτων τα τελευταία επτά χρόνια:



Κατά τους ειδικούς η επανεμφάνιση περιστατικών ήταν αναμενόμενη και για το 2018 τόσο στις περιοχές που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν όσο και σε νέες περιοχές.

Ως εκ τούτου, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη ενημερώσει (το Μάιο 2018) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

«Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κατά τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ «οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια».

Όπως υπενθυμίζουν, τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση:

- εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος,
- σητών,
- κουνουπιέρων,
- κλιματιστικών,
- ανεμιστήρων κλπ.

Επιπρόσθετα, συνιστούμε να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνά άμεσα τα περιστατικά, παρακολουθεί στενά -σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα μας και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου