Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ξεκινά κοινωνικός διάλογος για αλλαγές σε συμβάσεις και διαιτησία

Από βδομάδα ξεκινά κοινωνικός διάλογος για αλλαγές σε συμβάσεις και διαιτησία
Η εφαρμογή του μηχανισμού δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την επαναφορά και επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
Κλαδικές συμβάσεις, διαιτησία και αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνηση και οι επικεφαλής των θεσμών, στις συναντήσεις που είχαν το βράδυ της Τετάρτης.




Για την διαιτησία και τις αλλαγές που απαιτούνται με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, αξιωματούχος που μετείχε στις συσκέψεις ανέφερε πως από Δευτέρα ξεκινά κοινωνικός διάλογος, με βάση νομική μελέτη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί και στην συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας.
Σε κοινωνικό διάλογο θα τεθεί και ο νέος μηχανισμό για με τον οποίο θα υπολογίζεται η κάλυψη των εργαζομένων στις κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου  να ξεκινήσει να εφαρμόζεται  η επεκτασιμότητα και στους υπόλοιπους εργαζομένους, από τα τέλη του Αυγούστου. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές αυτές. Οι θεσμοί εμφανίζονται κατ’αρχήν θετικοί στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ένα μηχανισμό που θα παρακολουθεί ποια μέλη έχουν υπογράψει και πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται, προκειμένου να επεκταθεί μια σύμβαση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εφαρμογή του μηχανισμού μέτρησης της «αντιπροσωπευτικότητας» των κλαδικών συμβάσεων που υπογράφονται, δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την επέκτασή τους. Υποστηρίζουν ότι ο νέος μηχανισμός δεν θέτει υπό αίρεση την επεκτασιμότητα. Μοναδικός σκοπός του θα είναι η διαφάνεια, έλεγαν οι ίδιες πηγές. Παραμένει πάντως ο όρος ότι οι ενώσεις των εργοδοτών που υπογράφουν σύμβαση πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να επεκταθεί η ισχύς των συμβάσεων και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Στην συνάντηση με τους θεσμούς διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση κινείται εντός στόχων για την ηλεκτρονική καταγραφή του  ασφαλιστικού ιστορισμού του 50% των εργαζομένων και ειδικά όσων είναι κοντά στην συνταξιοδότηση

Στις συσκέψεις πάντως η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού. «Δεν ετέθη γιατί αποτελεί μέρος της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα θέσει η κυβέρνηση υπόψιν των θεσμών στα τέλη Απριλίου, οπότε από εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση» τόνιζε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της ελληνικής στρατηγικής».

Οι δανειστές ζήτησαν ενημέρωση για το ηλεκτρονικό «δίχτυ» διασταυρώσεων που σχεδιάζεται για εντοπισμό και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν επίσης πως έχουν χρόνο και θα προλάβουν να σχεδιάσουν το νέο σύστημα επιδομάτων στέγασης και μετακίνησης αναπήρων , ανέργων, ηλικιωμένων και πολυτέκνων, κατά τρόπο που θα το δεχτούν χωρίς πρόβλημα οι θεσμοί.

Όπως ανέφερε άλλη πηγή του υπουργείου, άμεσα αρχίζει το πιλοτικό πρόγραμμα για τα άτομα με αναπηρία. Σχεδιάζεται επίσης  ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον ΟΑΣΑ, ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι προκειμένου ν υπολογιστούν τα κόστη για το δημόσιο.

Για αύριο Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, το πρόγραμμα συναντήσεων  με τους επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση διαμορφώνεται ως εξής:

09:00 Αγορές προϊόντων/Αναπτυξιακή στρατηγική
10:00 Ανασκόπηση/κλείσιμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου