Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης: Ευσεβής πόθος ή προσιτή πραγματικότητα;

Είναι η αφρόκρεμα των ΑΕΙ του κόσμου, καθώς τα αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται η παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εκατομμύρια νέοι ονειρεύονται κάθε χρόνο να καθίσουν στα έδρανα κορυφαίων ιδρυμάτων, όπως το Χάρβαρντ της Βοστόνης, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στους «εκλεκτούς».




Πρόκειται για «μεγαθήρια» στους κόλπους των οποίων δεν προσφέρεται μόνο η καλύτερη ακαδημαϊκή εκπαίδευση που βασίζεται σε πρότυπες μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και σπουδές που διαμορφώνουν ολόκληρη την προσωπικότητα ενός σπουδαστή.
Για τον λόγο αυτό, όσοι αποφοιτούν από τα εν λόγω πανεπιστήμια απορροφούνται ταχύτατα από την αγορά εργασίας.

Ωστόσο το να σπουδάσει κανείς εκεί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί μιλούν για ευσεβή πόθο, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες και η επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους εξαιρετικά αυστηρή. Η δυσκολία φοίτησης έγκειται –σαφώς– και στα εξαιρετικά ακριβά δίδακτρα που κάθε σπουδαστής οφείλει να καταβάλει.

Αυτό που ενδεχομένως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τελικά δεν μοιάζει ακατόρθωτο να μυηθεί κανείς στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς να ετοιμάσει βαλίτσες για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την οργάνωση και τις σπουδές με προοπτικές για διεθνείς ευκαιρίες, μπορεί κανείς να τη συναντήσει και στην Ελλάδα, στο campus του Deree.

Το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος και εκφραστής του αμερικανικού μοντέλου εκπαίδευσης στη χώρα μας, με φημισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους τομείς σπουδών στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Είναι ο χώρος όπου οι νέοι αναπτύσσουν συνολικά την προσωπικότητά τους τόσο ως υπεύθυνοι πολίτες, όσο και ως ισορροπημένοι επαγγελματίες και άνθρωποι.

Εντός των εγκαταστάσεών του στην Αγία Παρασκευή όλοι μιλούν αγγλικά. Στους διαδρόμους, στις αίθουσες, στη βιβλιοθήκη. Το περιβάλλον δεν μοιάζει θυμίζει σε τίποτα την ελληνική κουλτούρα, καθώς στα έδρανα του Deree συναντιούνται φοιτητές από όλο τον κόσμο ζώντας μία πολυπολιτισμική εμπειρία σπουδών.

Οι φοιτητικές οργανώσεις, η λέσχη και τα clubs των φοιτητών, οι διαλέξεις, τα φεστιβάλ και ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο χαρακτηριστικά της καθημερινής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου στις ΗΠΑ.
Την ίδια πραγματικότητα μπορούν να ζήσουν και οι σπουδαστές στο campus του Κολλεγίου Deree, εδώ στην Αθήνα. 129.000 τίτλοι βιβλίων είναι τοποθετημένοι στα ράφια της βιβλιοθήκης του, εκεί όπου οι σπουδαστές ανακαλύπτουν και καταγράφουν την επιστημονική γνώση ή εργάζονται πάνω σε κάποιο πρότζεκτ.
Στα καλαίσθητα γήπεδα και στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του campus καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα, ο αθλητισμός και η σωματική υγεία τους, ενώ στο αμφιθέατρο σφυρηλατούνται τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα με debates.



Το Deree είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που εντάσσεται στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο με το Χάρβαρντ και το Yale και λειτουργεί ακριβώς όπως ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, στην «καρδιά» της Ελλάδας, την Αθήνα. Επιπλέον λαμβάνει πιστοποίηση από τον New England Association of Schools and Colleges (NEASC) που πιστοποιεί το Χάρβαρντ, το MIT και το Yale. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

-Ότι ένας απόφοιτος του Deree παίρνει το αμερικανικό πτυχίο που θα έπαιρνε και κάποιος ομόλογός του στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ακόμη ότι η πιστοποίηση των προγραμμάτων του Deree στην Ευρώπη δίνεται από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου.

-Ότι στην ανώτερη διοίκηση του Κολλεγίου δεν βρίσκονται επιχειρηματίες, αλλά ένα Συμβούλιο Επιτρόπων με έδρα τη Βοστόνη, το οποίο στελεχώνεται από εθελοντές και χαράζει την πορεία του Ιδρύματος, ενώ διαχειρίζεται τα έσοδα του Κολλεγίου για την εκπαίδευση, τις υποτροφίες και τις υπηρεσίες προς τους φοιτητές.

-Ότι το Κολλέγιο ακολουθεί την πρακτική των ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ με ομαδικές εργασίες, μικρές τάξεις, συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, εκπαίδευση που προσφέρει γνώση, αλλά και αναπτύσσει τα απαραίτητα για τους νέους soft skills (ομαδικότητα, ικανότητα επικοινωνίας, διαχείριση χρόνου). Στο debating club, για παράδειγμα οι φοιτητές, μαθαίνουν και εξασκούν την τέχνη της ρητορικής και της επιχειρηματολογίας.

Παράλληλα οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν στην πορεία των σπουδών τους και όχι κατ’ ανάγκη από το πρώτο έτος φοίτησης, ή να αποκτήσουν εξειδίκευση σε κάποιο αντικείμενο, η οποία θα τους βοηθήσει να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree, το οποίο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές των ελληνικών ΑΤΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις σπουδές και το ελληνικό πτυχίο τους είτε με ένα δεύτερο πτυχίο είτε με μία υποειδικότητα (minor), από την πληθώρα των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται στο Κολλέγιο. Μάλιστα, έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Deree προσφέρει υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε να παρακολουθήσουν παράλληλα μία από τις 43 υποειδικότητές του.

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές στο εξωτερικό, μέσω του προγράμματος Study Abroad, που εντάσσει τους νέους στην παγκόσμια πανεπιστημιακή πραγματικότητα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε 40 διακεκριμένα, συνεργαζόμενα με το Κολλέγιο, πανεπιστήμια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία για συγκεκριμένα ακαδημαϊκά διαστήματα, με δίδακτρα Deree.

Υποτροφίες

Κάθε χρόνο το Deree προσφέρει ένα σημαντικό ποσό σε υποτροφίες οι οποίες υποστηρίζουν 9 στους 10 φοιτητές που αιτούνται οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό αυτό να ανέρχεται στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2017-18.
Οι υποτροφίες προσφέρονται με διάφορα κριτήρια, όπως η επίδοση των σπουδαστών στα μαθήματα, αλλά και η οικονομική ανάγκη των νέων.
Οι φοιτητές υποστηρίζονται και με μερική απασχόληση στο campus, το λεγόμενο work study, με αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε εταιρείες, καθώς και μέσω υποτροφιών για συμμετοχή στα προγράμματα Study Abroad και Παράλληλων Σπουδών.

Πρόγραμμα αριστείας

Στα πρότυπα των αμερικανικών πανεπιστημίων, στο Deree λειτουργεί το International Honors Program, μέσα από το οποίο οι φοιτητές συνδυάζουν την ακαδημαϊκή έρευνα με δημιουργικά πρότζεκτ, ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν το θερινό πρόγραμμα του Stanford μαζί με φοιτητές από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι φοιτητές επιβραβεύονται με υποτροφίες, εφόσον παρουσιάζουν καλή επίδοση στις σπουδές.
Το Deree σε αριθμους

Το Κολλέγιο έχει σπουδαστές από 70 χώρες.

Προσφέρει 27 προπτυχιακά προγράμματα, 43 υποκειμενικότητες και 6 τίτλους Master.

Το δίκτυο των αποφοίτων του αριθμεί γύρω στα 53.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, τα οποία απασχολούνται σε 1.700 εταιρείες σε 60 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου