Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πώς η κατάρρευση μιας εταιρείας, μπορεί να φέρει έκρηξη στα Βαλκάνια...

Πώς η κατάρρευση μιας εταιρείας, μπορεί να φέρει έκρηξη στα Βαλκάνια...
Πώς προκύπτουν οι κρίσεις στην αγορά; Σχεδόν από το τίποτα... Στο παράδειγμα που ακολουθεί, παγκόσμιοι γίγαντες της ασφαλιστικής αγοράς όπως η Fidelity International και η
ΑΧΑ Investement Managers βρέθηκαν ξαφνικά ενώπιον απαιτήσεων αποζημίωσης της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής σοκολάτας και μπισκότων όχι μόνο στην Κροατία, αλλά σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία, της Agrokor.





Αυτό έγινε μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης της Κροατίας, η οποία έθεσε τα συμφέροντα περίπου 5.500 μικρών επιχειρήσεων ως πρώτη προτεραιότητα, ακυρώνοντας μια ρωσικής εμπνεύσεων επιχείρηση αναδιάρθρωσης της Agrokor εν μέσω κατηγοριών ότι τα λογιστικά της βιβλία ήταν "μαγειρεμένα". Αποτέλεσμα ήταν ο γίγαντας της σοκολατοβιομηχανίας να χάσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του τελευταίου τριμήνου. Η μετοχή της εταιρείας εξαϋλώθηκε και τώρα, οι πάντες έχουν ρίξει το βάρος στην προστασία και την επιβίωση των χιλιάδων προμηθευτών της.
"Η Agrokor έχει μετατραπεί από τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους για την οικονομία της Κροατίας", γράφει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Γιόργκι Ντεγιάνοφ, σε σημείωμα στους πελάτες.
agrokor-1
Αλλά η κατάρρευση της εταιρείας, συνεπάγεται εκτός από το οικονομικό πρόβλημα κι ένα ακόμα: το πολιτικό. Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Πλένκοβιτς, ο Ζντράκο Μάριτς εργαζόταν μέχρι πέρυσι στην Agrokor ως διευθυντής για τις κεφαλαιαγορές. Οι εξελίξεις οδήγησαν σε κυβερνητική κρίση με ένα μικρότερο κόμμα να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ως αποδοκιμασία για τον Μάριτς, εξέλιξη που οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλεξέι Πλένκοβιτς στην αναζήτηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Η σωτηρία της Agrokor, πάντως, δεν σημαίνει απλώς επιβίωση μιας εταιρείας. Σημαίνει επίσης την επιβίωση των χιλιάδων μικρών εταιρειών που την προμηθεύουν, τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη συνέχιση τροφοδοσίας των ραφιών των σούπερ μάρκετς με προϊόντα που οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει και προτιμούν.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το κοινοβούλιο της Κροατίας προώθησε ένα νόμο- που ονομάστηκε νόμος Agrokor, με αντικείμενο την ενασχόλησή του με τις λεγόμενες "συστημικές" εταιρείες, με τον οποίο προστατεύει κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές. "Αν δεν είχε έλθει ση Βουλή ο νόμος Agrokor, θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην αγορά και θα βρισκόμασταν ενώπιον πάρα πολλών πτωχεύσεων εταιρειών" δήλωσε σχετικά ο Εμίλ Τεντέσι, στέλεχος της βιομηχανίας τροφίμων της χώρας. Αντίστοιχους νόμους περνούν και οι άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή η Σλοβενία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, στις οποίες η Agrokor είχε μεγάλη διείσδυση. Η κατάρρευση ενός γίγαντα, γίνεται σχεδόν πανβαλκανικός πονοκέφαλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου