Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Οι πεντάστερες επενδύσεις της Χαλκιδικής

Οι πεντάστερες επενδύσεις της Χαλκιδικής
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πεντάστερες μονάδες φαίνεται να προσελκύει η Χαλκιδική, με τις προοπτικές για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή να ενισχύονται περαιτέρω εν
όψει και των επενδύσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που έχει εξαγγείλει το σχήμα της Fraport, σε συνέχεια της συμφωνίας για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η υλοποίηση της οποίας πάντως ακόμη εκκρεμεί.




Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για την ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής η εξειδικευμένη εταιρεία HVS, προσθέτοντας ότι η κατασκευή ή αναβάθμιση πεντάστερων μονάδων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2009, ενώ ειδικά την περίοδο 2014- 2016 προστέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή περί τα 1.500 νέα δωμάτια.

«Τα δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009- 2015, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, ο μέσος όρος δωματίων ενός πεντάστερου στην περιοχή το 2016 είναι στα 195 με τον αντίστοιχο αριθμό των κλινών να φθάνει τα 412, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα το 2009 ήταν 165 και 350. Αντίθετα, περισσότερα από 800 δωμάτια απώλεσε την περίοδο 2009- 2016 η κατηγορία των 4 αστέρων».
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει (και) η Χαλκιδική ως προορισμός είναι η εποχικότητα, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών, σε ποσοστό 75% επί του συνόλου, συγκεντρώνεται (όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα) την περίοδο Μαΐου- Σεπτεμβρίου. Ως μία από τις βασικές αιτίες προβάλλει καταρχάς, η έλλειψη απευθείας πτήσεων από μεγάλες αγορές του εξωτερικού κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, περιορίζοντας έτσι την ευκολότερη πρόσβαση στη Χαλκιδική. Επιπλέον λείπουν από την περιοχή οι κατάλληλες υποδομές ώστε να έρθουν τουρίστες εκτός της θερινής σεζόν (γκόλφ, μεγάλα συνεδριακά κέντρα, οργανωμένα οικιστικά συγκροτήματα κ.α.), την ίδια στιγμή που η θέση της Ελλάδας ως προορισμού για θεματικό τουρισμό (π.χ. υγείας κ.τ.λ.) υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η έλλειψη ενός στρατηγικού πλάνου δεν αναδεικνύει ουσιαστικά την πλήρη δυναμική προορισμών όπως η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος ή ακόμη και η Κρήτη, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι «παίκτες» και τα 5άστερα
Παρά το γεγονός ότι η Χαλκιδική είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της ελληνικής επικράτειας, δεν υπάρχει ουσιαστικά η παρουσία μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων του εξωτερικού, αφού ακόμη και τα μεγάλα resorts, που θα μπορούσαν να συνδεθούν με ξένα brands, τελούν υπό τη διαχείριση ελληνικών εταιρειών.
«G Hotels και P.A.P. Corp Hotels έχουν υπό τη διαχείρισή τους έξι μονάδες η πρώτη (εκ των οποίων η μία στην Κρήτη) δυναμικότητας 1.609 δωματίων και τέσσερα ξενοδοχεία η δεύτερη σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη 1.084 δωματίων. Αλλα εγχώρια ονόματα με παρουσία στη Χαλκιδική είναι οι Macedonian Hotels που λειτουργεί το πεντάστερο Eagles Palace Hotel στην Ουρανούπολη κι επιπλέον δύο μονάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, Aegean Star που λειτουργεί το πεντάστερο Aegean Melathron Hotel στην Κασσάνδρα και δυο επιπλέον ξενοδοχεία στην Κρήτη, η Grecotel κ.α.. Επίσης, το θέρετρο της Sani, το οποίο πέραν των τεσσάρων μονάδων με τα 762 δωμάτια περιλαμβάνει επιπλέον εγκαταστάσεις, μαρίνα κ.τ.λ. κι έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση, ενώ και το Πόρτο Καρράς ανήκει στα μεγάλα resorts της περιοχής με τρεις πεντάστερες μονάδες, μαρίνα, γκολφ, συμπληρωματικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.», αναφέρει η εταιρεία.
Στις πιο πρόσφατες και τις νέες επενδύσεις η ανάλυση της HVS περιλαμβάνει τις πεντάστερες μονάδες κάτω από το brand Ιkos που δημιούργησε η συνεργασία των Oaktree- Sani, με το Ikos Olivia (πρώην Gerakina Beach) και το Ikos Oceania (πρώην Oceania Club), όπου έχουν υλοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες ανακαινίσεων για τη μεταμόρφωσή τους σε σύγχρονες μονάδες 5 αστέρων υψηλών προδιαγραφών. Sani και Ikos έχουν ένα επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα πενταετίας για τη λειτουργία και νέων resorts ανά την Ελλάδα, στη Χαλκιδική ωστόσο, το νέο 5άστερο εγχείρημα ακούει στο όνομα Sani Dunes, δυναμικότητας 136 δωματίων που πρόκειται να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι.
sani1
Sani Dunes
Οι επενδύσεις της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνουν ανακαινίσεις στο Sani Club με νέες σουίτες και ιδιωτικές πισίνες, την ολοκλήρωση της τελικής φάσης των παρεμβάσεων στο Ikos Oceania κ.α..
Στις νέες μονάδες της Χαλκιδικής που προστέθηκαν εντός του 2016 περιλαμβάνεται το Miraggio Thermal Spa & Resort, δυναμικότητας 300 δωματίων, ενώ νωρίτερα, το 2015 είχε προστεθεί το Blue Lagoon Princess, 238 δωματίων. To πρώην Philippion Hotel λειτούργησε το 2016 με το όνομα Cronwell Resort Sermilia 102 δωματίων, κάτω από την Cronwell Hotels & Resorts (τη 19η μεγαλύτερη ρωσική αλυσίδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανάλυση της HVS), ενώ αναμένεται επίσης η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην Ξενία Παλιουρίου που έχει αναλάβει η εταιρεία του ομογενούς από τη Ρωσία Ιβαν Σαββίδη (σ.σ. αν και στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται οι ...συνήθεις καθυστερήσεις σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από το ελληνικό Δημόσιο).
Miraggio Thermal Spa
Miraggio Thermal Spa
Στις σχετικά νέες ... αφίξεις στη Χαλκιδική περιλαμβάνονται επίσης το Pomegranate, 172 δωματίων που επανατοποθετήθηκε στην αγορά το 2014, ενώ το ίδιο μετοχικό σχήμα απέκτησε και το Potidea Palace.
Το Eagles Palace έχει επίσης δρομολογήσει 40 επιπλέον βίλες που θα είναι διαθέσιμες για κρατήσεις από φέτος το καλοκαίρι, ενώ στις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί κι αντιμετωπίζουν το μακρύ δρόμο των αδειοδοτήσεων και της αναζήτησης χρηματοδότησης είναι καταρχάς αυτή των 50 εκατ. ευρώ για το project στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας (σε συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ). Ακρως φιλόδοξη είναι και η επένδυση της Pravita Development, στο πλαίσιο των διαδικασιών fast track κοντά στον Πολύγυρο για τη δημιουργία τριών πεντάστερων μονάδων, τεσσάρων γηπέδων γκόλφ, συνεδριακών χώρων κ.τ.λ., η οποία επίσης βρίσκεται σε αναμονή.

Της Στεφανίας Σούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου