Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Επτά ενδείξεις κατάθλιψης στους νέους

Δείτε ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια. Οι σπουδές, η ανάληψη ευθυνών, η αναζήτηση εργασίας και οι ταχύτατοι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα νέο στην κατάθλιψη.
Αν και η δεύτερη δεκαετία της ζωής ταυτίζεται συνήθως με ευχάριστες εμπειρίες, δεν είναι σπάνιο ένας νέος να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης την περίοδο αυτή.




Κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, οι μεγάλες αλλαγές και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή τη βαθιά θλίψη και απογοήτευση. Σύμφωνα με το Δρ. Στιούαρτ Γκούντμαν από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, υπάρχουν αρκετά σημάδια που φανερώνουν την κατάθλιψη.

Δείτε ποια είναι τα επτά σημάδια κατάθλιψης στους νέους ανθρώπους.

Απώλεια ενδιαφέροντος
Τα περισσότερα νεαρά άτομα αγαπούν να βγαίνουν με φίλους, έχουν συναρπαστικά χόμπι, λατρεύουν τα ταξίδια και ασχολούνται με τη μουσική. Εάν ξαφνικά οι δραστηριότητες αυτές δεν προσφέρουν χαρά ή ο νέος απομακρύνεται από τους φίλους και τις παρέες, ίσως οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Λιγότερη ενέργεια
Αν δεν έχεις όρεξη και ενέργεια όσο είσαι νέος, πότε θα έχεις; Τα άτομα με κατάθλιψη κατακλύζονται από την απογοήτευση ή την απελπισία. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από έλλειψη κινήτρων. Η μόνιμα κακή διάθεση στερεί την ενέργεια και εντείνει την κόπωση, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιβραδύνουν.

Απώλεια συγκέντρωσης
Οι αρνητικές σκέψεις, οι ανησυχίες και η απαισιοδοξία δεν αφήνουν το μυαλό να επικεντρωθεί σε σημαντικές αποφάσεις ή ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα.

Αϋπνία τις πρώτες πρωινές ώρες
Αρκετοί νέοι που δίνουν μάχη με την κατάθλιψη ξυπνούν νωρίς το πρωί, γύρω στις 04:00 ή τις 05:00 τα χαράματα, αδυνατώντας να ξανακοιμηθούν. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες, με τις ορμόνες να αυξάνονται απότομα και να διακόπτουν τον ύπνο.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Πρόκειται για μια συχνή μέθοδο διαφυγής, τόσο για τους νέους, όσο και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το αλκοόλ θεωρείται λανθασμένα τακτική αντιμετώπισης, καθώς θολώνει παροδικά τη σκέψη, όμως δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα.

Μειωμένη ερωτική διάθεση
Η νιότη είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι σεξουαλικές ορμές και το φλερτ επικρατούν. Η αδιαφορία για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι μία έκφανση της απομόνωσης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη.

Αλλαγές στο βάρος
Η απότομη αυξομείωση του βάρους, λόγω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες, είναι πιθανό να οφείλεται στην αλλαγή της διάθεσης. Άλλοτε παρατηρείται απώλεια όρεξης και άλλοτε υπερκατανάλωση φαγητού, όμως σε κάθε περίπτωση οι ακραίες διατροφικές συνήθειες είναι ανησυχητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου