Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Μιλήστε στο παιδί σας για τα χρήματα, όσο πιο νωρίς μπορείτε!

Μιλήστε στο παιδί σας για τα χρήματα, όσο πιο νωρίς μπορείτε!
Αν μπορεί να μιλήσει, τότε καταλαβαίνει και πρέπει να του εξηγήσετε, λένε οι ειδικοί. Πότε είναι η ιδανική χρονική στιγμή να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά τους τη σημασία των χρημάτων στην ζωή μας;
Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη οι ειδικοί.




Η Μπεθ Κόμπλινερ είναι συγγραφέας πολλών best sellers για την συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά της και εξηγεί πως από την στιγμή που το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να μιλήσει, τότε μπορεί να καταλάβει και την έννοια των χρημάτων στην κοινωνία - τουλάχιστον τότε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις έννοιες αυτές και την σημασία τους.

Η μαμά και ο μπαμπάς άλλωστε ασκούν την σημαντικότερη επιρροή ως προς το πώς θα εξελιχθεί ένας άνθρωπος σε σχέση με τα οικονομικά του.

Ακόμα και αν ντρέπεστε για το πώς χειρίζεστε εσείς τα οικονομικά σας ή αν δεν τα έχετε καταφέρει καθόλου καλά, μην διστάσετε να μιλήσετε στο παιδί, καθώς τα μαθήματα που θα πάρει θα είναι πολύτιμα, λέει η Κόμπλινερ.

Μάλιστα, η ίδια, δίνει έξι απλές συμβουλές για να ενταχθεί το ζήτημα των χρημάτων στην καθημερινότητα του παιδιού:

1. Ξεκινήστε νωρίτερα από όταν πιστεύετε πως πρέπει. Αν ας πούμε το νήπιο παίζει με το πορτοφόλι σας, πείτε του από πού προέρχονται τα λεφτά και πως τα χρησιμοποιούμε για να αγοράσουμε πράγματα.

2. Μιλήστε αναλόγως με την ηλικία του παιδιού. Ένα τετράχρονο δεν μπορεί φυσικά να καταλάβει τι είναι τα επιτόκια, αλλά μπορεί να καταλάβει πως η μαμά έχασε τη δουλειά της και τώρα θα μαγειρεύουμε πιο πολύ στο σπίτι γιατί είναι πιο οικονομικό από το εστιατόριο. Και αυτό θα του μείνει για πάντα.

3. Μιλήστε με ιστορίες. Καλή η θεωρία, όμως τα παραδείγματα εντυπώνονται στα παιδιά. Αν ας πούμε ο γείτονας κρατούσε στην άκρη 2 ευρώ την εβδομάδα και τελικά κατόρθωσε και έκανε το ταξίδι που ονειρευόταν, αυτό εντειπώνεται στο παιδί.

4. Μιλήστε με αριθμούς. Αλλο είναι να πεις πως πρέπει να αποταμιεύεις και άλλο να πεις πως αν βάζεις στην άκρη 500 ευρώ το χρόνο, τότε σε 30 χρόνια θα έχεις 15.000 ευρώ.

5. Μην τσακώνεστε για τα χρήματα μπροστά στο παιδί. Οι έρευνες λένε πως τα παιδιά που άκουγαν τους γονείς τους να τσακώνονται για τα λεφτά, όταν μεγάλωσαν δημιουργούσαν χρέη.

6. Μην δίνετε ανεξέλεγκτα, όποτε το ζητά, χρήματα στο παιδί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου