Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Κόρινθος: Εκτίθενται για πρώτη φορά οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας

Κόρινθος: Εκτίθενται για πρώτη φορά οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας
Τα δύο επιβλητικά αγάλματα είχαν κατασχεθεί από αρχαιοκάπηλους σε παράνομη ανασκαφή στην περιοχή της Κλένιας
Δύο πολύ σημαντικά ευρήματα από την αρχαία Τενέα, οι δίδυμοι μαρμάρινοι Κούροι, που βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην Κλένια Κορινθίας, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.




Οι δίδυμοι Κούροι θα καταλάβουν τη μία από τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του μουσείου, που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 7:30 μμ.

Οι Κούροι είχαν κατασχεθεί από αρχαιοκάπηλους σε παράνομη ανασκαφή στην περιοχή της Κλένιας. Στη συνέχεια δόθηκε άδεια και έγινε ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα ελλείποντα μέλη των Κούρων και οι σαρκοφάγοι τους.

Τα ευρήματα ανατάχθηκαν, ύστερα από ειδική μελέτη που έγινε, συντηρήθηκαν και πλέον θα αποτελούν το κυρίαρχο έκθεμα στη μια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, μαζί με τις σαρκοφάγους τους, ενώ γύρω τους εξελίσσεται η ιστορία των κωμών και των ιερών της Αρχαίας Κορίνθου, από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., όταν καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία άγγιξε πέρυσι τους 160.000 επισκέπτες.

Η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, που ουσιαστικά αλλάζει τη μουσειακή διαδρομή περιήγησης στο μουσείο, με πολύ σημαντικά και μοναδικά ευρήματα να εκτίθενται, εκτός των δίδυμων Κούρων, όπως η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα, αλλά και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων, έγινε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013), με το ποσό του 1.010.000 ευρώ.

Παράλληλα, να υπογραμμίσουμε ότι η αποκατάσταση των δύο Κούρων χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 36.900 ευρώ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, συντηρητές και γλύπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου