Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ» ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΚΝΩΣΕΩΝ

Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν μία ομάδα πολιτών της Ραφήνας με επικεφαλή τον Δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη, επισκέφτηκε τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνη. Η ατζέντα ήταν καυτή και αφορούσε την κατεδάφιση οικίας εντός του οικισμού Περιβολάκια Ραφήνας.
Την αποστολή αποτελούσαν εκτός από τον Δήμαρχο, ο πρόεδρος του συλλόγου «Θερινή Διαμονή» και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια Ραφήνας, κ. Πέτρος Σαντ, οι Βουλευτές, Πάντζας και Χαϊκάλης, ο ιδιοκτήτης της προς κατεδάφιση οικίας και ο δικηγόρος του.




Ο κ. Τσιρώνης, ευγενέστατος, χαμογελαστός και με διάθεση συνεργασίας μας δέχθηκε στο γραφείο του, άμεσα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα την ίδια μέρα το πρωϊ και αφού άκουσε την εισήγησή μας επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών για να αναβάλει την κατεδάφιση έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Πράγμα και το οποίο έγινε.
Το ιδιαίτερο γεγονός όμως της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν το εξής: Κάποια στιγμή, ο Υπουργός ζήτησε να δει φωτογραφίες και αμέσως σε ένα tablet εντοπίστηκε η περιοχή στην χαρτογραφική πλατφόρμα Google Earth όπου με έκπληξη ο κ. Τσιρώνης αναφώνησε:
Μα αυτό είναι οικισμός!!!
Φυσικά και για αυτό τον λόγο είμαστε εδώ, όχι για ένα μεμονωμένο σπίτι μέσα σε ένα δάσος, αλλά για έναν ολόκληρο ρυμοτομημένο οικισμό, με ρεύμα, νερό, δημοτική συγκοινωνία, ενορίες, οικοδομικές άδειες, τίτλους ιδιοκτησίας από το 1875, άδειες κατάτμησης και διάφορες πράξεις της διοίκησης που ουσιαστικά οδήγησαν στην ανάπτυξή του
απάντησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, γνωρίζοντας αρκετά καλά την υπόθεση λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Ήταν η αρχή για την αναγνώριση από την κεντρική διοίκηση των προβλημάτων και την επίλυση αυτών μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στην Αττική υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 240 οικισμοί στερούμενοι νόμιμης έγκρισης με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Αγοροπωλησίες αγροτεμαχίων με νόμιμες διαδικασίες σε ρυμοτομημένες εκτάσεις, οικοδομικές άδειες λιωμένων οικιών την περίοδο της επταετίας, νόμιμες ρευματοδοτήσεις και υδροδοτήσεις αυτών, αυθαίρετες κατασκευές μετέπειτα και εκ νέου ρευματοδοτήσεις μέσω νόμων νομιμοποίησης όπως ο Ν720/77 και ο Ν1337/83 και πάει λέγοντας, για να φτάσουμε σήμερα στους Ν4014/11 και Ν4178/13 με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων. Βέβαια θα πει κάποιος που γνωρίζει τις διατάξεις ότι τίποτα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μέσα σε δάσος. Σωστά αλλά ποιος ορίζει το τι είναι δάσος? Η Ελληνική πολιτεία το έτος 1969 συνέταξε τον Δασικό Κώδικα και μετά από 6 έτη προσπάθησε να εκκινήσει την διαδικασία σύνταξης των Δασικών Χαρτών. Ναι το 1976!! Με τον Ν248/76. Αργότερα το 1979 ψηφίστηκε και ο Δασικός Νόμος 998/79. Από το 1976 έως σήμερα δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης στην επικράτεια της χώρας. Εύλογα λοιπόν κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι είναι επίσημα δάσος. Όλο αυτό το αλαλούμ έδωσε την δυνατότητα τεράστιας εκμετάλλευσης τόσο των πολιτών όσο και των δασικών εκτάσεων της χώρας από επιτήδειους, από συμφέροντα, από τσιφλικάδες και γενικά από ισχυρούς έναντι ανίσχυρων και μεμονωμένων πολιτών.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο, η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς και τους επιτήδειους είναι κάτι το οποίο προσπάθησε η Ομοσπονδία να πολεμήσει και να περιορίσει, σταματήσει. Γιατί στα περιβολάκια, ήταν πολλοί και οι επιτήδειοι και οι ισχυροί που εκμεταλλεύτηκαν τους κατοίκους προσφέροντας ελπίδα και ψέματα, αρπάζοντας χρηματικά ποσά για ανούσιες μελέτες οι οποίες εμπεριείχαν γεωμετρικά και τεχνικά σφάλματα, νομικές συμβουλές χωρίς να είναι νομικοί, τεχνικές συμβουλές χωρίς να είναι τεχνικοί. Υπολογίζεται ότι μόνο για τις φωτοερμηνείες που τελικά ήταν και λάθος αλλά και άσκοπες γνωστό δίδυμο δασολόγου – πολιτικού συγκέντρωσε 750.000,00€ στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, για ιδίων όφελος, χωρίς αποτέλεσμα για τους πολίτες με την βοήθεια γνωστών παπαγάλων, κλακαδόρων διαφόρων προέδρων συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από δουλοπρέπεια είτε από ιδιοτέλεια έσπρωχναν τον κόσμο στις δαγκάνες του κυκλώματος. Τελικά όλες αυτές οι μελέτες πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων αλλά το 500άρικο μπήκε παντελόνι. Αυτά για να μην ξεχνάμε τι έγινε στο παρελθόν.
Η αρχή του τέλους της εκμετάλλευσης ξεκίνησε λίγο πιο πριν, το 2010 όταν στο γραφείο του τότε Δημάρχου κ. Χριστόπουλου, ο πρόεδρος του συλλόγου «Θερινή Διαμονή». Κ. Πέτρος Σαντ, παρουσίασε μία μελέτη οριοθέτησης του οικισμού «Θερινή Διαμονή». Με κίτρινο περίγραμμα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3889/10 και το άρθρο 24. Το σκεπτικό ήταν, εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη διάταξη, να εγκριθεί η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε δωρεάν από τον κ. Σαντ**, από το Δ.Σ. και να αποσταλεί στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ώστε να αποτυπωθεί ο οικισμός στους Δασικούς Χάρτες και να εξαιρεθεί των αντιρρήσεων για 2 έτη, παράλληλα δε να ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης για την περαιτέρω απαλοιφή του δασικού χαρακτήρα και τελικά την ένταξη στο σχέδιο πόλεως Ραφήνας. Η μελέτη αυτή αποτέλεσε τον πιλότο για την μεταγενέστερη μελέτη που δημοπράτησε ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για την οριοθέτηση όλων των αυθαίρετων οικισμών που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων. Για τις μελέτες αυτές οι κάτοικοι όλων των περιεχόμενων οικισμών, δεν επιβαρύνθηκαν με ούτε ένα ευρώ ενώ επί πλέον οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Δήμου με την συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου 2015 (ΑΔΑ: 7ΙΠΙΩ16-ΔΑΟ) και διαβιβάστηκαν στην ΕΚΧΑ Α.Ε. (πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.) με το υπ΄αρθμόν 8097/24-6-2015 έγγραφο υπογεγραμμένος από τους κ.κ. Μπουρνού και Καλφαντή οι οποίο μαζί με τον Δήμαρχο κ. Πιστικίδη αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την διαδικασία και τι είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με την αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων «Περιβολάκια Ραφήνας».
Πίσω από τις κάμερες, η δράση της Ομοσπονδίας συνεχίστηκε με συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό κ. Τσιρώνη όσο και με τους κ.κ. Μπαλάφα, Κουρουμπλή, Πάντζα, Κατσίκη, Βλάχο, Μπούρα, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις αλλά και για την ανάγκη να διορθωθεί ο Ν3889/2010 σχετικά με ασάφειες που επικαλούνταν διάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι σχετικά με τα άρθρα 23 και 24 αλλά και ποιες κατηγορίες οικισμών έπρεπε να συμπεριληφθούν εντός των παραπάνω διατάξεων. Γνωρίζοντας το παρασκήνιο και την υπόγεια δράση των κύκλων των Δασαρχείων και των δασικών υπαλλήλων οι οποίο πίεζαν ώστε όλοι οι αυθαίρετοι οικισμοί να εξαιρεθούν των παραπάνω διατάξεων (για ευνόητους λόγους…) κατατέθηκε στον Υπουργό κ. Τσιρώνη, υπόμνημα 1000 σελίδων για τον οικισμό περιβολάκια με αριθμό πρωτοκόλλου 2666/11-8-2015 από την Γραμματέα της Ομοσπονδίας κα Βιργινία Τζαγάκη – Γκύζη και το οποίο είχε συνταχθεί από τον πρόεδρο κ. Πέτρο Σαντ. Εκτός των τεχνικών στοιχείων που περιείχε το υπόμνημα, τίτλων ιδιοκτησίας, ιστορικού της περιοχής, αδειών κατάτμησης, Υπουργικών αποφάσεων, πρωτοκόλλων διαχωρισμού, πράξεις αποζημιώσεως, πράξεων της διοίκησης κλπ, υπήρχαν και προτάσεις για ρυθμίσεις και αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να οδηγηθούμε στην τελική λύση του προβλήματος. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα των οικιστικών πυκνοτήτων, οντότητες οικισμών, στερούμενων νόμιμης έγκρισης σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις αλλά υφιστάμενες οικιστικές δομές οι οποίες πρέπει και θα εξαιρεθούν του όποιου δασικού χαρακτήρα επιχειρούσε να δώσει το οικείο Δασαρχείο, φυσικά απουσία δασικών χαρτών και με τις γνωστές, πλέον και στο Υπουργείο, εκβιαστικές και μεροληπτικές τακτικές.
Έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή και τον τ. πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια Ραφήνας, για την πλήρη τεχνική υποστήριξη από την μελετητική ομάδα που συνέταξε την μελέτη οριοθέτησης, χωρίς πει πλέον επιβάρυνση, και την επικαιροποίησή της σχετικά με τις διατάξεις και την κατηγοριοποίηση των οικισμών καθώς οι πορτοκαλί και κίτρινες οριοθετήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες κατηγορίες με επιπλέον αυτή των οικιστικών πυκνοτήτων με ιώδες περίγραμμα. Πλέον δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την οριοθέτηση των οικισμών του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και την αποτύπωσή τους στους δασικούς χάρτες, εκτός βέβαια αυτών που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, δηλαδή την επιτυχία μίας ομάδας ενεργών πολιτών, καταρτισμένων επιστημόνων και ανιδιοτελών προσωπικοτήτων με τις δημοτικές αρχές και τις τεχνικές υπηρεσίες με στόχο την επίλυση μέσα από νομοθετημένες δράσεις, προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια.
** Ο Πέτρος Σαντ κατέχει τον τίτλο του Master of Engineering και είναι Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Project Manager πιστοποιημένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό IPMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου