Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Κατάσχουν τα... πάντα για να μαζέψουν 7 δισ. από απλήρωτα χρέη

Κατάσχουν τα... πάντα για να μαζέψουν 7 δισ. από απλήρωτα χρέη
Μικροί-μεγάλοι στο ίδιο «τσουβάλι» - Την πόρτα του 55% των οφειλετών χτυπά η εφορία - «Κορυφή του παγόβουνου» η κατάσχεση σε βάρος των ναυπηγείων Ελευσίνας
«Κορυφή του παγόβουνου» αποδεικνύεται η κατάσχεση σε βάρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας για χρέη στο δημόσιο από την ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), που απειλεί -όπως υποστηρίζει το Σωματείο των εργαζομένων- όχι μόνον τους μισθούς των ναυτεργατών, αλλά και να ανακόψει τις παραγγελίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας.




Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο συνοδεύει τη Συμφωνία του Ιουνίου με τους δανειστές, δείχνουν ότι έχουμε ακόμα δούμε πολλά, καθώς η «επιδημία» κατασχέσεων
θα ενταθεί αφού μέσα στο 2016 πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ συνολικά από τα απλήρωτα χρέη στο δημόσιο -και πέραν από την είσπραξη των νέων άμεσων και έμμεσων φόρων που πέφτουν μαζεμένοι στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

Σφίγγουν τα λουριά

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, προβλέπουν ότι θα λάβουν αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις κλπ) προκειμένου:
• η εισπραξιμότητα όλων των νέων φόρων να αυξηθεί σε 78% το Σεπτέμβριο και σε 81,5% το Δεκέμβριο.

• να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή η εφορία θα χτυπήσει φέτος την πόρτα τουλάχιστον του 1,5 εκατομμυρίου (από τα περίπου 3 εκατομμύρια συνολικά) των μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Συνολικά, με βάση το Τεχνικό Μνημόνιο, πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 7 δισ. ευρώ φέτος, με «κυνήγι» και κατασχέσεις για απλήρωτα χρέη στο δημόσιο, με βάση το εξής προκαθορισμένο πλάνο:

• μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,730 δισ. ευρώ και 2,050 δισ. συνολικά έως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές που είχαν συσσωρευθεί έως τον Νοέμβριο του 2015 σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Ως τον Μάρτιο είχαν εισπραχθεί ήδη πάντως τα πρώτα 740 εκατ. ευρώ.

• μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% των νέων οφειλών που έμειναν απλήρωτες μετά τον Νοέμβριο του 2015. Μόνον στην εφορία (χωρίς τα χρέη στα τελωνεία που ξεπερνάνε τα 4 δισ. ευρώ) τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν πως κατά το 2015 είχαν δημιουργηθεί 15 δισ. «νέα χρέη» που προστέθηκαν ήδη στα «παλαιά» (συνολικά 84 δις. ως τον Απρίλιο φέτος), αλλά από τον Ιανουάριο φέτος έως και τον Απρίλιο είχαν δημιουργηθεί και άλλα «φρέσκα» χρέη 4,330 δισ. ευρώ. Αυτή η τάση δείχνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος τα «νέα χρέη» στην εφορία θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν και πάλι τα 15 δισ. ευρώ. Άρα θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. από αυτά (δηλαδή το 23%). Μαζί με τα χρέη σε τελωνεία και ασφαλιστικά Ταμεία δηλαδή, η είσπραξη «νέων χρεών» θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4 ή και 5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου. Ως τον Απρίλιο φέτος πάντως είχαν εισπραχθεί μόλις το 13% των «νέων» οφειλών (μόλις 585 εκατ. από τα 4,330 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ.

• να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο από τους «μεγάλους οφειλέτες» (με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ) και συνολικά 600 εκατ. ευρώ  ως το Δεκέμβριο. Ως τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Μνημόνιο, ότι έπρεπε να έχουν εισπραχθεί τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ.

• το ΚΕΑΟ να εισπράξει άλλα 750 εκατ. ως το Δεκέμβριο (έναντι 188 που είχαν εισπραχθεί τον Μάρτιο)

• να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (από 91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (έναντι 57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Ήδη πάντως, από τις αρχές του χρόνου, η εφορία κλιμακώνει την «επιδρομή» της στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν ανταποκρίνονται -είτε ηθελημένα είτε λόγω αδυναμίας- στις οχλήσεις της για τακτοποίηση των χρεών τους.

Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 30%, και έπεται συνέχεια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που έφερε στο φως το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του δημοσίου.

Σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2015 όπου είχαν γίνει 333.776  κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», οι κατασχέσεις φέτος αυξήθηκαν από 83.444 μηνιαίως (κατά μέσο  όρο) πέρυσι, στις 107.116 κάθε μήνα.

Τι ΔΕΝ κατάσχεται

Όταν το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται επίσης η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Για χρέη από 501 ευρώ και πάνω όμως δεν τίθεται η ίδια απαγόρευση.

Κωστής Πλάντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου