Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Μύκονος: Η απίστευτη υπόθεση του κοσμηματοπώλη που έγινε... πιτσαδόρος!

Μύκονος: Η απίστευτη υπόθεση του κοσμηματοπώλη που έγινε... πιτσαδόρος!
Σφράγισαν το κοσμηματοπωλείο-πιτσαρία και οδήγησαν τους υπαλλήλους στο αυτόφωρο - «Το γυρίσαμε σε ιταλικό, γιατί έχουμε περικυκλωθεί από φαγάδικα» λέει στο protothema ο ιδιοκτήτης
Γιώργος Τσαγκαράκης - Τι λέει ο δήμος Μυκονίων - Τι του καταμαρτυρούν κάτοικοι του νησιού.




Μετέτρεψε το κοσμηματοπωλείο σε πιτσαρία την ημέρα του opening, έκανε έφοδο η Αστυνομία και οδήγησε τους υπαλλήλους στο Αυτόφωρο ενώ το πρωί του Σαββατου η Αστυνομία προχώρησε και στη σφράγιση του καταστήματος...
Μια υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον  γκαλερίστα – κοσμηματοπώλη Γιώργο Τσαγκαράκη, εμπλεκόμενους το Δήμο Μυκόνου, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και φόντο ένα πολυτελές κοσμηματοπωλείο που λόγω κρίσης μεταμορφώθηκε σε ιταλικό εστιατόριο αποτελεί θέμα συζήτησης στο νησί των ανέμων.
   
Ο γνωστός κοσμηματοπώλης, όπως ο ίδιος λέει στο www.protothema.gr είναι ένα από τα θύματα της κρίσης, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο ένα από τα δύο καταστήματα του και να το “γυρίσει” στο χώρο της εστίασης. Όμως το γεγονός ότι ενώ είχε πάρει προέγκριση από το Δήμο Μυκόνου δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια με αποτέλεσμα το κατάστημα να πρέπει να παραμείνει κλειστό, οδήγησε την προπερασμένη Παρασκευή  τους υπαλλήλους του στο Αυτόφωρο μετά από καταγγελία που έγινε από κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής όταν είδαν το ιταλικό του κοσμηματοπώλη ανοικτό και τους υπαλλήλους να κερνούν πίτσα τους περαστικούς.

“Έγινε παρανόηση. Έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εκείνη την ημέρα δεν είχε πάρει το πρωτόκολλο ο μηχανικός μου. Όμως το πήραμε και όλα είναι νόμιμα...”λέει ο κ. Τσαγκαράκης ενώ στην ερώτηση πως αποφάσισε από το χώρο του κοσμήματος να στραφεί στο χώρο της εστίασης προσθέτει πως “Η πραγματικότητα που ζούμε είναι γνωστή πια. Ψυχικά, είμαι κοσμηματοπώλης. Ήταν μια στροφή πολύ δύσκολη και γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Κάτι ανάλογο με ρώτησε και ο δήμαρχος. Μου είπε κ. Τσαγκαράκη πώς εσείς από τα κοσμήματα ασχολείστε με αυτά; Αυτό που έχω να πω είναι ότι εγώ έφτιαξα αυτά τα μαγαζιά πριν από αρκετά χρόνια στη Μύκονο. Αυτό το οποίο γυρίσαμε σε φαγάδικο, ιταλικό, είναι γιατί έχουμε περικυκλωθεί από φαγάδικα. Είναι αδιανόητο να πουλάμε πολυτελή κοσμήματα και γύρω γύρω να υπάρχουν σουβλάκια”.

   
Το άνοιγμα της πιτσαρίας, η έφοδος της Αστυνομίας και το λουκέτο
Η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον γνωστό κοσμηματοπώλη ξεκίνησε σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το protothema.gr  στις 8.2.16 όταν προσέφυγε στο Δήμο Μυκονίων προκειμένου να ζητήσει προέγκριση για το άνοιγμα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πράγματι το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου η αίτηση του κ. Τσαγκαράκη με θέμα “Εξέταση αιτήσεως περί χορηγήσεως προέγκρισης στον Τσαγκαράκη Γεώργιο – Αλέξανδρο του Στεφάνου, καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος – επιχείρηση αναψυχής σε ακίνητο ιδιοκτησίας (.....)επί της οδού Ενόπλων Δυνάμεων στη θέση Τρία Πηγάδια Μυκόνου” συζητήθηκε και αποφασίστηκε να του χορηγηθεί η προέγκριση με ισχύ μέχρι τις 3.6.2016”.
   
Μάλιστα όπως αναφέρεται ρητά χορηγείται “με την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων”. Στην παράγραφο 2 επισημαίνεται δε, ότι “Εξυπακούεται ότι το εν λόγω κατάστημα δεν θα λειτουργήσει αν δεν λάβετε από τον Δήμο Μυκόνου οριστική – κανονική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600 (ΦΕΚ 3106/Β'/09-12-2013)”.






“Προσφύγαμε στο Δήμο για την προέγκριση,  ως διερευνητική κίνηση για το εάν θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτή τη δραστηριότητα εκεί. Παλεύουμε τέσσερις μήνες από τον Φεβρουάριο προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλα τα δικαιολογητικά που είναι ένας κυκεώνας. Ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα που έχει ανάγκη την ανάπτυξη κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Είναι ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας που διαρκεί από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Ο δικός μας χώρος είναι ένα κατάστημα το οποίο είναι μέσα στη χώρα της Μυκόνου και είναι νόμιμο. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις έχει κάνει προσλήψεις προσωπικού, έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία” αναφέρει ο κ. Τσαγκαράκης.

Ερ: Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυκονίων λέει ότι στις 24 Φεβρουάριου σας είχε χορηγηθεί προέγκριση για το κατάστημα η οποία όμως δεν αποτελεί άδεια και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να λειτουργεί.

“Έγινε παρανόηση. Έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εκείνη την ημέρα δεν είχε πάρει το πρωτόκολλο ο μηχανικός μου. Όμως το πήραμε. Ο φάκελος κατετέθη οριστικά τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, δεν είχε πρωτοκολληθεί από αμέλεια του μηχανικού μας ο οποίος λόγω ανωτέρας βίας ενός οικογενειακού προβλήματος που προέκυψε, δεν πρόλαβε να πάει να το καταθέσει. Και αυτό εμείς δεν το γνωρίζαμε”.    

Μάλιστα υποστηρίζει πως την προπερασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η καταγγελία γιατί το κατάστημα είχε ανοίξει και κερνούσε πίτσα τουρίστες και περαστικούς με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έφοδος της Αστυνομίας “Δεν είχαμε ανοίξει.  Κάναμε πρόβες και κέρασμα στον κόσμο για να γίνει γνωστό και μετά κλείσαμε. Όλα ήταν έτοιμα από την Παρασκευή και δεν είχε πάει να τα καταθέσει ο μηχανικός λόγω του προβλήματος με τον πατέρα του” ενώ στην ερώτηση πότε θα ανοίξει το ιταλικό  επισημαίνει πως “Θα ανοίξει σύντομα. Θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας άλλα δύο πιστοποιητικά που δεν είναι μείζονος σημασίας για να τα έχουμε και αυτά στο φάκελο”.


Θύμα της οικονομικής κρίσης δηλώνει ο κοσμηματοπώλης



Ερ.Κατά την έφοδο της Αστυνομίας βρισκόσασταν στο κατάστημα;
“Ήταν υπάλληλοι μου και έναν υπεύθυνο τον πήραν με την αυτόφωρη διαδικασία. Δεν ήταν τίποτα το πρωί πήγε στον εισαγγελέα και εκεί δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις ότι έχουμε συγκεντρώσει όλα τα χαρτιά και από αμέλεια του μηχανικού δεν τα είχαμε καταθέσει. Ωστόσο η Αστυνομία έπρεπε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία”. 

Η στιγμή που οι αστυνομικοί του Α.Τ Μυκόνου σφραγίζουν την πιτσαρία του κοσμηματοπώλη και το έγγραφο της σφράγισης



  
Από τα chopard και τα rolex στην pizza με τα αλίπαστα
Ερ. Πώς αποφασίσατε από τα κοσμήματα και τις αγοραπωλησίες έργων τέχνης να επεκταθείτε στον χώρο της εστίασης;
“Η πραγματικότητα που ζούμε είναι γνωστή πια. Ψυχικά, είμαι κοσμηματοπώλης. Ήταν μια στροφή πολύ δύσκολη και δεν γίνεται ούτε με δική μου πρωτοβουλία. Γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Κάτι ανάλογο με ρώτησε και ο δήμαρχος. Μου είπε “κ. Τσαγκαράκη πως εσείς από τα κοσμήματα ασχολείστε με αυτά;”.  Αυτό που έχω να πω είναι ότι εγώ έφτιαξα αυτά τα μαγαζιά πριν από αρκετά χρόνια στη Μύκονο. Αυτό το οποίο γυρίσαμε σε φαγάδικο, ιταλικό, είναι γιατί έχουμε περικυκλωθεί από φαγάδικα. Είναι αδιανόητο να πουλάμε πολυτελή κοσμήματα και γύρω γύρω να υπάρχουν σουβλάκια. Δεν έχω τίποτα με τα σουβλάκια, αλλά όταν μια πιάτσα γίνεται φαγάδικο, αναγκάζεσαι και εσύ, συμπαρασύρεσαι κατά κάποιο τρόπο σε αυτό” αναφέρει.
   
Μάλιστα δείχνει απογοητευμένος από την κρίση και τα νέα οικονομικά δεδομένα. “Είναι και οι ανάγκες της ρευστότητας. Και εγώ αρνούμαι τα τελευταία χρόνια να το κάνω γιατί είναι τέτοια η φύση μου, έχουμε φτιάξει 22 κοσμηματοπωλεία σε πέντε χώρες αλλά αυτή την ώρα υπάρχει θέμα στην αγορά με τα capital controls. To κόσμημα σε αυτή τη φάση είναι απρόσιτο γιατί ο κόσμος έχει πρόβλημα με τα λεφτά του. Σε αναγκάζουν λοιπόν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν και η οικονομική κατάσταση”.

Αναφερόμενος στο ιταλικό, επισημαίνει πως δεν αποτελεί ένα project που θα μείνει εντός συνόρων. “Αυτό το κατάστημα έχει ένα χαρακτήρα παραδοσιακό. Και το Mykonos που περιλαμβάνεται στο brand, έχει χαρακτήρα παραδοσιακό με σκοπό να γίνει franchise και να διαδοθεί στο εξωτερικό. Δηλαδή και στο Λονδίνο να ανοίξει ένα κατάστημα στο μέλλον θα είναι με τη συγκεκριμένη επωνυμία και την αναφορά στη Μύκονο.  Αυτή είναι η προοπτική.  Δεν θα μας λύσει όμως τα προβλήματα ένα μαγαζί που είναι εποχικό. Δεν θα δώσει τη λύση σε αυτή τη φοροκαταιγίδα. Οπότε η προοπτική, επειδή η Μύκονος είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο, να ξεπηδήσει και μια ανάπτυξη και σε άλλες χώρες”.

Ερ. Αυτή η επιχειρηματική κίνηση πως αντιμετωπίστηκε από τον κοινωνικό και επιχειρηματικό σας κύκλο;
“Δεν έχω ακόμη δείγματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κρύβω. Δεν είναι μυστικό και δεν κάνω κάτι κακό. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς επιχειρηματίες να μεταπηδούν στο χώρο του φαγητού, λόγω της ανάγκης ρευστότητας και δεν είναι κάτι επιλήψιμο. Εγώ είμαι επιχειρηματίας. Δεν είμαι μέσα να κάνω πίτσες. Έχω δράση και σε άλλους τομείς. Και στην πράσινη ενέργεια και στη ναυτιλία κ.λ.π. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εγώ λειτουργώ επιχειρηματικά. Φτιάχνω ομάδες από ανθρώπους σχετικούς, στη συγκεκριμένη έχω φέρει δύο Ιταλούς, εδώ και πέντε μήνες με σκοπό να στήσουμε ένα μαγαζί με ιταλικά προϊόντα.  Ένα μοντέλο ιταλικής πιτσαρίας με σκοπό να το πάμε παραπέρα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πλέον επιλήψιμο στην εποχή μας. Δεν κάνουμε κάτι κακό. Ούτε ναρκωτικά πουλάμε ούτε τίποτα παράνομο. Δεν είμαι ο μόνος. Πολλοί επιχειρηματίες το έχουν γυρίσει στο φαγάδικο”.

Σας ενόχλησε η καταγγελία που έγινε;

“Είμαι ένας επιχειρηματίας που δεν ενοχλώ κανέναν. Κοιτάζω τις δουλειές μου και τις δικές μου δραστηριότητες. Διαπιστώνω ωστόσο στο νησί ότι υπάρχει μα γενική φαγωμάρα. Και δεν αναφέρομαι στο χώρο των κοσμηματοπωλών. Εμείς είμαστε ένα άλλο επίπεδο και τέτοια πράγματα δεν είχαμε ποτέ μεταξύ μας. Αλλά στο χώρο του φαγητού  διαπιστώνω ότι υπάρχει μεταξύ τους μια νευρικότητα, ο ένας προφανώς θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου. Εγώ δεν έχω διαφορές με τέτοιους ανθρώπους και έχω να σας πω ότι είναι πολύ εύκολο να βγάλω την τάπα και να ρουφήξει μέσα όλη τη βρωμιά.  Και είμαι βέβαιος ότι καμία επιχείρηση από αυτές που άνοιξαν φέτος στο χώρο του food, δεν έχουν προλάβει να πάρουν οριστικές άδειες. Γιατί είναι τέτοιες οι διαδικασίες. Και όταν καταθέσεις το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και πάρεις αυτό το πρωτόκολλο, με αυτό πορεύεσαι και στη συνέχεια οι υπηρεσίες σε ακολουθούν και εκδίδεται η οριστική άδεια. Δηλαδή κάποιοι ίσως να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς.


Του σφράγισαν το μαγαζί
Σύμφωνα με τον κοσμηματοπώλη η επιχείρηση του διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα τις άδειες προκειμένου να είναι νόμιμη ωστόσο, το έγγραφο που έχει στη διάθεση του το protothema.gr αποκαλύπτει πως το Σάββατο  στις 11 Ιουνίου η Αστυνομία προχώρησε στο σφράγισμα της πιτσαρίας. Μάλιστα όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο “Στη Μύκονο σήμερα την 11η του μήνα Ιουνίου του έτους 2016 και ημέρα Σαββατο, [....]προβήκαμε σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ ' αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ96967 απο 2012 Υγειονομικής διάταξης σε συνδυασμό με αριθ 1, παρ. 4 της υπ'αριθμ. 43721/13-7-2009 Υπουργικής Απόφασης στη σφράγιση της επιχειρησεως τροφίμων και ποτών “υπηρεσίες παροχής γευμάτων απο πιτσαρία με παροχή σερβιρίσματος”ιδιοκτησίας του Τσαγκαράκη Γεωργίου- Αλεξάνδρου με την επωνυμία YOLO PIZZA”.
   
κάτοικος της Μυκόνου και δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις αυθαιρεσιών και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μιλώντας αναφέρει: “ Η θέση της Μυκόνου ως τουριστικού κέντρου σε παγκόσμιο επίπεδο προϋποθέτει τη διατήρηση της ικανότητας παροχής τουριστικού προϊόντος ποιότητας και περιορισμούς της υποβάθμισης των παραδοσιακών κτιρίων της, πολλά από τα οποία είναι προβυζαντινά. Κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί θα πρέπει να είναι συμβατή με την αρχή της διατήρησης αμείωτου του πολιτιστικού κεφαλαίου της Μυκόνου. Υποχρέωση θεμελιώδης, όχι μόνο των θεσμών, αλλά και του κάθε κατοίκου της Μυκόνου συνιστά το να μην κλείνει τα μάτια στη δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων, όπως ο βιασμός μιας κυκλαδικής οικίας μεγάλης αισθητικής αξίας για την ικανοποίηση χαμηλής αισθητικής ορέξεων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου