Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οι 19 σπουδαιότερες πόλεις από το 7.000 π.Χ. έως σήμερα

Οι 19 σπουδαιότερες πόλεις από το 7.000 π.Χ. έως σήμερα
Από το 7.000 π.Χ. μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 19 πόλεις έχουν κρατήσει τα σκήπτρα των πολυπληθέστερων πόλεων στον πλανήτη.

Το Business Insider συγκέντρωσε τα στοιχεία ανατρέχοντας στα αρχεία του ιστορικού και αρχαιολόγου του Στάνφορντ, Ian Morris.




19. Çatalhöyük (Τσαταλογιούκ): 1000 κάτοικοι το 7.000 πΧ.
tsatt
Βρίσκεται στην Τουρκία και θεωρείται από πολλούς ως η πρώτη πόλη στον κόσμο. Μέχρι το 6.500 π.Χ. ο πληθυσμός της είχε αυξηθεί στις 3.500. Τα σπίτια της ήταν χτισμένα από λάσπη και είχαν δύο επίπεδα. Ήταν χτισμένα τόσο κοντά το ένα στο άλλο, ώστε οι άνθρωποι περπατούσαν πιο πολύ πάνω στις στέγες παρά στους δρόμους. Πόλη με πλούσια κουλτούρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις τοιχογραφίες και τα ειδώλια που βρέθηκαν καθώς και τα τελετουργικά ταφής που ακολουθούσαν. Μια ζωγραφιά που βρέθηκε πάνω σε έναν τοίχο θεωρείται ο πιο αρχαίος χάρτης του κόσμου. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 5.700 π.Χ.

18. Το Tell Brak με πληθυσμός 4.000 κατοίκους το 5.000 π.Χ.
tell
Βρίσκεται στη Συρία και αποτελούσε τμήμα της βασικής εμπορικής οδού. Τοποθετημένη δίπλα σε ένα ποτάμι που διασχίζει την Ανατολία και τη νότια Μεσοποταμία, είναι η πατρίδα του «Ναού με τα Μάτια»: πρόκειται για έναν ναό που βρήκαν οι αρχαιολόγοι και ονόμασαν έτσι λόγω των εκατοντάδων ειδωλίων με μεγάλα μάτια που βρέθηκαν εκεί.

17. Το Uruk με 40.000 κατοίκους το 3.300 πΧ.
loc
Στο Ιράκ δίπλα στον Ευφράτη, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια ενός λιμού, καθώς οι άνθρωποι έπρεπε να οργανωθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαλλόταν φορολογία και ότι ήταν μια ιεραρχική κοινωνία και μια αναδυόμενη οικονομία. Η κουλτούρα της κυριάρχησε σε πόλεις από τη Συρία μέχρι το Ιράν.
Ο θρυλικός βασιλιάς Γιλγαμές ήταν άρχων της πόλης γύρω στον 27ο αι. π.Χ.

16. Η γνωστή Μέμφις στην Αίγυπρο με 35.000 κατοίκους μέχρι το 2.250 π.Χ.
memp
Έγινε η νέα πρωτεύουσα, όταν οι Φαραώ ένωσαν την Αίγυπτο γύρω στο 3.100 π.Χ. Ήταν τοποθετημένη σε στρατηγική θέση, ακριβώς μεταξύ της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Η πόλη είναι γνωστή για τις πυραμίδες που ΄έχουν κατασκευαστεί κοντά της, αλλά και λόγω της Μεγάλης Σφίγγας. Παρήκμασε μετά την ακμή των Θηβών και αργότερα της Αλεξάνδρειας.

15. Η Βαβυλώνα είχε 60.000 κατοίκους το 1.770 πΧ.
baby
Στο Ιράκ, υπήρξε η πρωτεύουσα της Βαβυλώνιας Αυτοκρατορίας του Χαμουραμπί που έμελλε να «ζήσει» για λίγο.
Ξαναβρήκε μέρος της δόξας της τον 6ο π.Χ. αι. Με την κατασκευή των Κρεμαστών Κήπων – ενός από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η πόλη είναι γνωστή από τη Βίβλο ως το κέντρο του υλισμού και της αμαρτίας και πατρίδα του βλάσφημου Πύργου της Βαβέλ. Παρέμεινε μεγαλειώδης έως τον 7ο αι. μΧ.

14. Οι Θήβες με 75.000 κατοίκους μέχρι το 1.500 πΧ.
thebes
Στην Αίγυπτο, έγινε και πρωτεύουσα το 2.134 π.Χ. Γνώρισε την άνθιση στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ είχε και σπουδαίους ναούς
Όπως έλεγε ο ποιητής Όμηρος: «... στις αιγυπτιακές Θήβες λάμπουν οι σωροί των πολύτιμων ράβδων, στις εκατοντάπυλες Θήβες».
Στα 667 πΧ. Καταστράφηκαν από τους Ασσύριους.

13. Το Nimrud με 75.000 κατοίκους το 800 πΧ.
nim
Στο Ιράκ επίσης σε ένα στρατηγικό σημείο στον Τίγρη ποταμό, ήταν πρωτεύουσα το νεο-ασσυρικού κράτους.
Τον 9ο αι. πΧ., ο βασιλιάς Ashurnasirpal II 'εχτισε ένα τεράστιο παλάτι από κέδρος, κυπαρίσσι, άρκευθο, πυξάρι, μουριά, φιστικά και αρμιρίκια , όπου συγκέντρωσε έργα τέχνης και θησαυρούς.
Εχτισε επίσης ναούς, βοτανικούς κήπους και έναν ζωολογικό κήπο.
Ο γιος του, βασιλιάς Shalmaneser III, έχτισε ένα παλάτι διπλάσιο από το προηγούμενο.

12. Η Νινευή με 100.000 κατοίκους το 700 πΧ.
nin
Στο Ιράκ, φτιάχτηκε το 6.000 πΧ.. Μέχρι το 3.000 πΧ. Ήταν σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο της θεάς Ιστάρ.
Η πόλη απλωνόταν σε 7τ.χλμ, είχε 15 πύλες, 18 κανάλια και υδραγωγεία.

11. Η Αλεξάνδρεια με 150.000 κατοίκους το 300 πΧ.
ale1
Ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Αλέξανδρο τον Μέγα το 331 πΧ. Έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη πόλη. Θα ήταν η πρωτεύουσα της χώρας τα επόμενα 1000 χρόνια. Εκεί φτιάχτηκε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας – ένα από τα ψηλότερα κτίσματα του κόσμου – και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (η μεγαλύτερη στον πλανήτη που όμως καταστράφηκε από φωτιά και μαζί της σπάνια γραπτά και αριστουργήματα ανυπολόγιστης αξίας).
Παρήκμασε στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μετά την κατάληψή της από τους μουσουλμάνους.

10. Η Ρώμη με 400.000 κατοίκους το 100 πΧ.
rome
Χτίστηκε γύρω στον 8ο αι. πΧ και κυριάρχησε στη Μεσόγειο κατά τον 2ο αι.πΧ.
Μέχρι τον 1ο πΧ αιώνα ο πληθυσμός της αυξήθηκε στο 1 εκατομμύριο και πλέον και παρέμεινε η μεγαλύτερη πόλη έως τον 4ο μΧ. αι. οπό=τε και κατέρρευσε η δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

9. Κωνσταντινούπολη με 450.000 κατοίκους μέχρι το 500 μΧ.
cos
Βρίσκεται στην Τουρκία και έγινε νέα πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στα 324 μΧ.
Μέχρι το 500 μΧ ήταν η μεγαλύτερη πόλη που έμεινε και μετά την πτώση της Ρώμης. Το 537 μΧ. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε την Αγία Σοφία
Παρέμεινε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις μέχρι τον 18ο αιώνα.

8. Η Chang'an με 600.000 κατοίκους το 600 μΧ.
tsank
Στη βορειοδυτική Κίνα, ήταν πρωτεύουσα για παραπάνω από 10 δυναστείες. Έγινε η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο την εποχή της δυναστείας Sui και ταυτόχρονα με την ανάδυση της Κίνας ως ηγέτιδος δύναμης.
Από τότε κιόλας είχε λεωφόρους τριών λωρίδων, πέντε φορές πιο φαρδιές από την Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

7. Η Kaifeng πήρε τα σκήπτρα με 1 εκατ. κατοίκους το 1000 μΧ.
Κοντά στο Μεγάλο κανάλι της Κίνας, ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας των Song. Ηταν η πλέον βιομηχανοποιημένη πόλη στον κόσμο, με πελώριες σιδερένιες κατασκευές και μαγαζιά, μπαρ, θέατρα... Εκεί αναπτύχθηκε και η παραγωγή και το εμπόριο άνθρακα.

6. Η Ηangzhou με 1 εκατ. κατοίκους το 1.200 μΧ.
Κοντά στην Kaifeng έγινε πρωτεύουσα αμέσως μετά. Ο Μάρκο Πόλο την επισκέφθηκε στα τέλη του 13ου αι. Και την ονόμασε την πιο όμορφη και καταπληκτική πόλη στον κόσμο.

5. Η Nanjing με 500.000 κατοίκους το 1.400 μΧ.
Εγινε πρωτεύουσα της πανίσχυρης δυναστείας των Μινγκ.
Λίγο αργότερα, οι πόλεμοι και οι πολιτικές ζυμώσεις ανάγκασαν τον αυτοκράτορα να μεταφέρει την πρωτεύουσα στο Πεκίνο.

4. Το Πεκίνο με 600.000 κατοίκους το 1.450 μΧ.
pekk
Είναι ακόμα η πρωτεύουσα της Κίνας. Παρά τις επιδρομές, της εισβολές και τις ανταρσίες παρέμεινε η μεγαλύτερη πόλη για πολλούς αιώνες με 1,1 εκατ. κατοίκους το 1800.

3. Το Λονδίνο πήρε κεφάλι με 1,9 εκατ. κατοίκους μέχρι το 1841.
lomdomn
Έγινε η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο κατά την περίοδο που έμεινε γνωστή ως Pax Britannica, την περίοδο που η Βρετανία ήταν η μοναδική υπερδύναμη.
Με τη βοήθεια της βιομηχανικής επανάστασης έφτασε μέχρι το 1914 τους 7,4 εκατ. κατοίκους, ενώ στην ανάπτυξη αυτή συνέβαλε το τεράστιο σιδηροδρομικό ΄δίκτυο και ένα φιλόδοξο νέο αποχετευτικό σύστημα.
Παρά τάυτα πάντως, το Λονδίνο έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο βρώμικες, πυκνοκατοικημένε ςκι επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο.

2. Η Νέα Υόρκη με 7,8 εκατ. κατοίκους το 1925.
neww
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε η οικονομική άνθηση για τις ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη έγινε ο οικονομικό και εμπορευματικό κέντρο της χώρας λόγω του λιμανιού της ενώ έγινε και η Γη της Επαγγελίας για εκατομμύρια μετανάστες.
Και μπορεί να συγκέντρωσε 23,7 εκατ. κατοίκους, τώρα όμως είναι μόλις η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο.

1. Το Τόκιο στην κορυφή με 15 εκατ. κατοίκους το 1965.
tokyoo
Θεμελιώθηκε εκ νέου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι έγινε η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο και στα χρονικά.
Η οικονομία της Ιαπωνίας επιβραδύνθηκε από το 1989, ωστόσο το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό 37,8 εκατ.
Διαθέτει τις περισσότερες διεθνείς εταιρείες της κορυφαίας λίστας Fortune Global 500 από κάθε άλλη πόλη και τα περισσότερα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Σημαντικό: Είναι γνωστή και ως η ασφαλέστερη πόλη στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου