Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Απολιθωμένες» υποσχέσεις της πολιτείας καλείται να τις εκπληρώσει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.

«Ενημέρωση περί πεπραγμένων της παλαιοντολογικής ανασκαφής στο Πικέρμι στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και λήψη απόφασης περί έγκρισης επιχορήγησης συνέχισης των εργασιών της παλαιοντολογικής ανασκαφής»
Ήταν το 4ο θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου και αφορούσε τις ανασκαφές που γίνονται στο Πικέρμι και τη μελλοντική χρηματοδότησή τους από το Δήμο με το ποσό των 7.000 ευρώ….




σε ένα Πικέρμι που ενώ έχει τον διεθνή χαρακτηρισμό της»Ακρόπολης» της Παλαιοντολογίας, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με τα όσα είχαν εξαγγελθεί απο την πολιτεία πριν από πολλές δεκαετίες.
Να σας θυμίσουμε ότι την δεκαετία του 80, αποφασίστηκε τα περισσότερα από τα παλαιοντολογικά ευρήματα να παραμείνουν στο χώρο των ανασκαφών για να δημιουργηθεί εκεί Μουσείο Παλαιοντολογίας και παλαιοντολογικό πάρκο. Γι’ αυτό, το 1984 το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, κήρυξε την περιοχή των ανασκαφών «αρχαιολογικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Το Πανεπιστήμιο εκπόνησε τεχνική μελέτη για τη δημιουργία στέγαστρου in situ, που σημαίνει μουσείο στη θέση των ανασκαφών. Δεκαετίες μετά, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα, γιατί κανείς από την Πολιτεία δεν μερίμνησε να βρεθούν τα χρήματα.
Αντ’ αυτού, δημιουργήθηκε μόνιμη έκθεση σε αίθουσα της πρώην κοινότητας Πικερμίου,  με αντίγραφα ευρημάτων και ελάχιστα από τα εκατοντάδες απολιθώματα που αποκάλυψε, με ομάδα φοιτητών, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας, Γιώργος Θεοδώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου