Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Οι δραπέτες που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα

Οι δραπέτες που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα
Τα ελικόπτερα έχουν γίνει must τα τελευταία χρόνια, ως ο καλύτερος τρόπος διαφυγής, παρόλο που η «εξαφανισμένη» Πόλα Ρούπα, απέτυχε το περασμένο Σάββατο, να ελευθερώσει από τον Κορυδαλλό τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη
Στις 26 Ιουνίου του του 1987, ο τόπος «έβραζε» στην Λάρισα. Στο κτήριο που στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, ο Κώστας Σαμαράς περίμενε μετά από ένα δικαστήριο που είχε στα Τρίκαλα, τη μεταγωγή του στην Αθήνα και μετά στην Κέρκυρα. Μετρούσε 22 μήνες στην φυλακή, αλλά η καταμέτρηση θα σταματούσε εκείνη την ημέρα.




Πολύ γρήγορα εντόπισε τον ακάλυπτο χώρο που υπήρχε ανάμεσα στα δύο κελιά, τον προθάλαμο και την τουαλέτα. Φαινομενικά εκ πρώτης όψεως  δεν οδηγούσε πουθενά, είχε όμως θέα προς τον ουρανό. Πηγαίνοντας λίγο αργότερα στην τουαλέτα, ανακάλυψε ότι το στενό παραθυράκι της, που ήταν δυόμιση μέτρα πάνω από το έδαφος, οδηγούσε στην ελευθερία.

Ο μετρ των αποδράσεων όπως τον χαρακτήρισαν αργότερα δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Λίγη ώρα αργότερα πήρε ένα ρολό χαρτί υγείας, μπήκε στην τουαλέτα και λίγη ώρα αργότερα, βγήκε από το παραθυράκι και άρχισε να διασχίζει την ταράτσα. Πήδηξε στον κήπο μια μονοκατοικίας, βγήκε στον δρόμο και άρχισε να τρέχει αντίθετα από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η κυρία που τον είδε από το σπίτι της φώναξε «Τρέξτε, σας έφυγε ένας», αλλά μέχρι οι αστυνομικοί να συνειδητοποιήσουν τι είχε γίνει ο Σαμαράς ανέπνεε ξανά αέρα ελευθερίας σε ένα τριώροφο έρημο γιαπί.

Το βράδυ, βγήκε στις γραμμές του τρένου και άρχισε να περπατάει με κατεύθυνση την Αθήνα. Ήταν πλέον δραπέτης...

Ο Κώστας Σαμαράς


Η Πόλα, τα ελικόπτερα και ο Βασίλης Παλαιοκώστας!Τα ελικόπτερα έχουν γίνει must τα τελευταία χρόνια, ως ο καλύτερος τρόπος διαφυγής, παρόλο που η «εξαφανισμένη» Πόλα Ρούπα, απέτυχε το περασμένο Σάββατο, να απελευθερώσει από τον Κορυδαλλό τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη.

Πρώτος διδάξας ο ασύλληπτος ακόμη Βασίλης Παλαιοκώστας, που τον Ιούνιο του 2006 απέδρασε μέσα από τον Κορυδαλλό επιβιβαζόμενος σε ελικόπτερο που προσγειώνεται μέσα στην φυλακή.

Την απόδραση έχει σχεδιάσει ο αδερφός του Νίκος και μαζί με τον Βασίλη, δραπετεύει και ο Αλκέτ Ριζάϊ. Η απόδραση μέσα από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας αλλά και ο τρόπος που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε, αφήνει άφωνη την κοινή γνώμη και την ΕΛ.ΑΣ που πιάνεται αδιάβαστη για πρώτη φορά.



Δεν θα είναι όμως και η τελευταία, αφού τρία χρόνια αργότερα ο Παλαιοκώστας που είχε συλληφθεί ξανά, δραπετεύει ξανά με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, ακολουθούμενος και πάλι από τον Αλκέτ Ριζάϊ. Κατά τη διάρκεια της απόδρασης, πέφτουν πυροβολισμοί ανάμεσα σε συνεργούς των δραπετών και σωφρονιστικούς φύλακες.

Σήμερα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος.

Ο «φευγάτος» Ρωχάμης και ο εκτελεστής ΣέντομΕν αντιθέσει με τον προαναφερθέντα, ο Βαγγέλης Ρωχάμης σήμερα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος που ζει στο Λευκαντί της Εύβοιας. Πριν συμβεί όμως αυτό, έγραψε την δική του μοναδική ιστορία στις αποδράσεις.

Παρέμεινε με μικρά διαστήματα ελευθερίας, είκοσι δύο χρόνια σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα, από όπου κατάφερνε να ξεγλιστράει με απίθανους τρόπους. Το απίστευτο στην περίπτωσή του, ήταν ότι κάποια στιγμή κι ενώ η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον του-μιλάμε για την δεκαετία του '80-αυτός διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας. Οι θαμώνες που τον αναγνώρισαν, ειδικά από την στιγμή που ανέβηκε να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο στην πίστα, χωρίς να νοιάζεται για τίποτε, δεν τον κατέδωσαν ποτέ. Κατά την διάρκεια έκτισης των ποινών του απέδρασε πάνω από δέκα φορές μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Αλικαρνασσού και Κέρκυρας, χτίζοντας τον δικό του μύθο. Σε αυτές τον βοηθούσαν και τον έκρυβαν συνήθως γυναίκες που γοητεύονταν από την προσωπικότητά του και το ανυπότακτο του χαρακτήρα του, απέναντι στο σωφρονιστικό σύστημα.

Τελείως διαφορετική ήταν η περίπτωση του Αμερικανού εκτελεστή Πίτερ Σέντομ, ο οποίος απέδρασε από τον Κορυδαλλό το 2002, με έναν τρόπο που παραπέμπει σε κινηματογραφικό σενάριο. Έχοντας γοητεύσει την ψυχολόγο των φυλακών Όλγα Ατζαμόγλου που τον ερωτεύτηκε παθιασμένα, ξεγέλασε φύλακες, συστήματα ασφαλείας και έφυγε μαζί της προς άγνωστη κατεύθυνση. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές, δεν συνελήφθη ποτέ και κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας, μαζί με την αγαπημένη του.

Δεν συνελήφθη ποτέ. Βρέθηκε νεκρός στην τοποθεσία Marguerita Island στην Βενεζουέλα, λίγο μετά την έλευση του 2008, από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Ήταν μόνος του, αφού η Όλγα Ατζαμόγλου, είχε βρεθεί επίσης νεκρή, δυο χρόνια πριν, μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Κολομβία.

Είχε φτάσει εκεί με άγνωστο άνδρα -όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ήταν ο Σέντομ- ο οποίος έφυγε το άλλο πρωί και το πτώμα της βρέθηκε από υπάλληλο του ξενοδοχείου.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της δεν διευκρινίστηκαν ποτέ...                    

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης


Ο  Πίτερ Σέντομ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου