Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μύθοι και αλήθειες: Πώς συνδέεται η έλλειψη ύπνου με το πάχος

Μας παχαίνουν τα ξενύχτια;
Αν το βάρος σας αυξάνεται αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ποια είναι η αιτία, σκεφτείτε ξανά τις ώρες πού κοιμάστε και τις διατροφικές σας συνήθειες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Alabama στο Birmingham ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ελλιπούς ύπνου και της αύξησης βάρους, λόγω της ασυνείδητης κατανάλωσης τροφής.




Η μελέτη αναφέρει ότι όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, καταναλώνουμε θερμίδες από φαγητά και ποτά χωρίς να έχουμε πλήρη επίγνωση την επόμενη μέρα, οδηγώντας το βάρος μας σε αύξηση. Με λίγα λόγια, τρώμε παραπάνω ενδιάμεσα στα γεύματα κι ενώ κάνουμε κάτι άλλο, όπως όταν βλέπουμε τηλεόραση ή είμαστε στον υπολογιστή.

Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνήθηκαν 28.150 Αμερικανοί και βρέθηκε ότι όσοι ανέφεραν λιγότερες από 7 ώρες ύπνου τη μέρα, κατανάλωναν φαγητό 8,7 έξτρα λεπτά καθημερινά. Η κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη, φτάνοντας τα έξτρα 28,6 και 31,28 λεπτά. Αν θέλετε να δείτε το δείκτη της ζυγαριάς σας να κινείται προς τα αριστερά, βελτιώστε εκτός από τη διατροφή σας και τον ύπνο σας, φροντίζοντας να μην πέφτετε ποτέ κάτω από τις 8 ώρες που θα βρίσκεστε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Πάντως, δεν είναι η μόνη έρευνα που αναφέρει ότι το συστηματικό έλλειμμα ύπνου έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Το ίδιο συμπέρασμα αναφέρεται και σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο ενδοκρινολογίας, ENDO 2015 από τους ειδικούς του Κολεγίου Ιατρικής Weill Cornell στην Ντόχα, στο Κατάρ. «Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ύπνος μικρής διάρκειας συνδέεται με την παχυσαρκία και με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Εμείς διαπιστώσαμε ότι μόλις 30 λεπτά λιγότερου ύπνου ημερησίως αρκούν για να προκαλέσουν βλάβες μακροπρόθεσμα και αντίσταση στην ινσουλίνη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής, Σαχράντ Ταχέρι.

«Κάτι τέτοιο ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις κατά τις οποίες ο ανεπαρκής ύπνος είχε συνδεθεί με συσσωρευτικές μεταβολικές επιπτώσεις».

Να σημειωθεί ότι ο πολύς ή ο λίγος ύπνος επηρεάζει τον τρόπο που κάποιος τρώει. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές κοίταξαν τα δεδομένα από 342 εφήβους και ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου τους. Κατά μέσο όρο κοιμόντουσαν περίπου 7 ώρες το βράδυ. Όταν ο ύπνος άλλαξε και η διάρκειά του μετεβλήθη κατά μία ώρα -λιγότερο ή παραπάνω – αυτό είχε ως συνέπεια να να μεταβληθούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Με τον λιγότερο ύπνο οι θερμίδες αυξήθηκαν κατά 201 την ημέρα.

 MEDsin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου