Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η Frontex στέλνει 293 συνοριοφύλακες και 15 πλοία στα νησιά του Αιγαίου

Η Frontex στέλνει 293 συνοριοφύλακες και 15 πλοία στα νησιά του Αιγαίου 
Αρχισε από χθες την ανάπτυξη νέων φυλάκων και πλοίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», ενώ ο αρχηγός της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο επαναφέρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, έπειτα από αίτημα της Αθήνας, ανακοίνωσε η Frontex, λίγες μόνο ώρες αφότου ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο επανέφερε με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ το θέμα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.




Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα  ότι από χθες, Δευτέρα, άρχισε την ανάπτυξη 293 λειτουργών και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης που ονομάσθηκε «Ποσειδών».

Όπως αναφέρει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια στα εξωτερικά σύνορά της στο Αιγαίο.

«Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν θα αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερους από 400, καθώς και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», προσθέτει η Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά. Στη Λέσβο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στη Λέρο έχει ήδη φτάσει ένα σκάφος της Frontex.


Τι είχε πει ο επικεφαλής της Frontex για την επιχείρηση «Ποσειδών»
Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, έθεσε την Ελλάδα ενώπιον των ευθυνών της για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η αυτόνομη δράση και παρέμβαση της υπηρεσίας του ακόμη κι αν αντιτίθεται ένα κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με τον Φαμπρίτσε Λετζέρι, για την περιφρούρηση της ελεύθερης διακίνησης ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα προεξοφλούσε ότι τα κράτη-μέλη, μέχρι τα μέσα του 2016, θα συναινέσουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και την παρέμβασή της ακόμη και χωρίς προηγούμενο αίτημα του κράτους-μέλους.

Μάλιστα, μιλώντας για την επιχείρηση «Ποσειδών» είχε πει πως η Frontex θα ενισχύσει τα ελληνικά μέσα επιτήρησης με επιπλέον πλοιάρια παρακολούθησης, 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Η συνδρομή είναι απαραίτητη, είχε πει, γιατί ο αριθμός των προσφύγων, που τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών εμφανίζεται μειωμένος, από την άνοιξη θα αυξηθεί εκ νέου καθώς το συριακό παραμένει άλυτο.

«Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση είναι εάν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μην δέχεται οικονομικούς μετανάστες. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, αιτούντες που δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο», είχε δηλώσει.

Μεταξύ άλλων, ο Λετζέρι παραδέχθηκε αφενός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη μείωση των συνοριακών φυλάκων και αφετέρου ότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τη χώρα προέλευσης ενός πρόσφυγα, όταν διέρχεται τα σύνορα μιας άλλης χώρας.


Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Πάντως, ενώ η Frontex ανακοίνωσε την  ανάπτυξη των συνοριοφυλάκων και των πλοίων στην χώρα μας, το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν έκανε πάλι σήμερα τον γύρο του κόσμου μέσα από τις δηλώσεις του αρχηγού της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν», είπε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία». Ωστόσο, όπως σημείωσε, στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας καθώς «όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή του ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».


Πάνω από  821.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα
Σημειώνεται πως η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη -περισσότεροι από 821.000 σε ένα εκατομμύριο εισόδους- πέρασε από την Ελλάδα. Απ' αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν απο τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους -περίπου 700 επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου