Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Κλεφτές ματιές στα εργαστήρια της Huawei, σε Σενζέν και Σαγκάη

Κλεφτές ματιές στα εργαστήρια της Huawei, σε Σενζέν και Σαγκάη
Εκεί που χτυπά η καρδιά του κινεζικού τεχνολογικού θαύματος
Κατέχοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των κατασκευαστών smartphones και με εδραιωμένη παρουσία στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η κινεζική εταιρεία επενδύει σημαντικούς πόρους σε έρευνα και ανάπτυξη
Ένα ταξίδι στην Κίνα παραμένει ακόμα και σήμερα τόσο μακρινό όσο ακούγεται. Η Κίνα βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή κουλτούρα και πραγματικότητα. Στα μάτια του επισκέπτη φαίνεται να ζει μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων… Συνηθέστερα περιγράφεται ως μια κομμουνιστική χώρα που αναπτύσσεται με καπιταλιστικούς όρους.




Αρκετές κινέζικες εταιρείες προσπαθούν να δυτικοποιηθούν. Μεταξύ αυτών και η Huawei, από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών. Τα έχει καταφέρει ίσως καλύτερα από πολλές άλλες και συχνά αναφέρεται ως η «πιο επιτυχημένη κινεζική εταιρεία σε παγκόσμια κλίμακα». Η τεράστια κινεζική αγορά της έδωσε την ώθηση. Οι μεγάλες συμφωνίες κατασκευής και υποστήριξης δικτύων στην Ασία την απογείωσαν. Τα τελευταία χρόνια εδραιώνει τη θέση της στην Ευρώπη και επιχειρεί να εισέλθει στην Αμερική, παρά τη αναπόφευκτη καχυποψία που διέπει τα πάρα-δώσε σε έναν στρατηγικά ευαίσθητο χώρο όπως οι τηλεπικοινωνίες.

Η Huawei, το όνομα της οποίας οι περισσότεροι ακόμα δυσκολεύονται να προφέρουν (διαβάζεται Χουάγουεϊ), μπήκε δειλά με το δικό της brand στην αγορά των smartphones το 2009, ενώ ήδη παρήγαγε συσκευές κινητής τηλεφωνίας για τρίτους. Ουσιαστικά, το λογότυπό της εμφανίστηκε ευρύτερα από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ, το 2010 είχε συμπεριληφθεί στη λίστα Global Fortune 500, λόγω των σημαντικών επιδόσεών της στον B2B τομέα.



Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK είναι στην τρίτη θέση των κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως και πρώτη στην Κίνα. Το 2014 τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν σε 46,5 δισ. δολάρια, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,6%. Έχει 170.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, με περίπου του μισούς (76.000) να απασχολούνται σε 16 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, όπου επενδύεται πάνω από το 10% των κερδών. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται στη Σαγκάη. Εκεί εργάζονται περισσότεροι από 10.000 μηχανικοί.

Η έδρα της Huawei (όπως και πολλών άλλων κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας) είναι στη Σενζέν, ίσως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Κίνας σήμερα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Στη Σενζέν και τη Σαγκάη, η Huawei άνοιξε κάπως διστακτικά πριν από λίγες ημέρες τις πόρτες των εργαστηρίων της σε ένα τσούρμο Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Είναι φανερό πως θέλει να δείξει στη Δύση ότι καινοτομεί (οι σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και οι χιλιάδες κατοχυρωμένες πατέντες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση), ότι δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα των καταναλωτικών προϊόντων της (στην αγορά των smartphones επικεντρώνεται πλέον στη μεσαία και premium κατηγορία, παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτα μοντέλα) και ότι εν τέλει παράγει τεχνολογία.

Πράγματι, πριν από λίγες εβδομάδες, ερευνητές της Huawei στην Ιαπωνία παρουσίασαν μπαταρίες που φορτίζουν δέκα φορές πιο γρήγορα από τις υπάρχουσες και φτάνουν στο 50% της χωρητικότητάς τους μέσα σε λίγα λεπτά. Λίγες ημέρες αργότερα, κατά την επίσκεψη στη Σενζέν, ο Άντονι Σμιθ, σύμβουλος σχεδιασμού και με πολυετή θητεία σε πολυεθνικές όπως η Philips και η BMW, μίλησε για λύσεις και στον χώρο της έξυπνης οικιακής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή ο Κέβιν Χο, πρόεδρος του τομέα κινητών τηλεφώνων, αναφέρθηκε στην εξέλιξη εύκαμπτων συσκευών.

Επίσης, στο ραντάρ των Κινέζων της Huawei είναι και ο χώρος των δικτυωμένων (και αυτοδηγούμενων) οχημάτων, μέσω συνεργασιών από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου