Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Φιάσκο: Αντί για συναίνεση, εκβιασμοί, ύβρεις έως και απειλές για εξεταστική

Σκληρές δηλώσεις Τσίπρα κατά της αντιπολίτευσης που δεν ανταποκρίθηκε
Αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξόντωση του λαού τα τελευταία πέντε χρόνια δεν διαθέτουν σοβαρότητα, είπε ο πρωθυπουργός - Επίθεση Τσίπρα σε Πλακιωτάκη:
«Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;» - «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» η απάντηση Πλακιωτάκη




Ο πρωθυπουργός ζήτησε αιφνιδιαστικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν μέρος σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στο ασφαλιστικό, στο προσφυγικό και στην συνταγματική αναθώρηση. Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, όταν διαπιστώθηκε ότι η αντιπολίτευση δεν συναινεί στις προσχηματικές αξιώσεις της κυβέρνησης να στηρίξει προαποφασισμένα μέτρα (για παράδειγμα στις συντάξεις) ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με ύβρεις, ενώ ταυτοχρόνως ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος απειλούσε να σύρει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε εξεταστικές για το PSI.

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης των αρχηγών.

Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική» και συνέχισε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση: «Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI. Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο».

«Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κι αυτό το είπε ο πρωθυπουργός λες και έχει λησμονήσει ότι είναι εκείνος είναι που υπέγραψε την συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους Ευρωπαίους όπου η Ελλάδα δεσμεύεται να υλοποιήσει την ρύθμιση των μηδενικών ελλειμμάτων (ή άλλο ισοδύναμο μέτρο). Τι σημαίνει η ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων; Με απλά λόγια, το κράτος σταματά να επιχορηγεί τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων και αυτομάτως οι συντάξεις κατεβαίνουν και διαμορφώνοναι αναλόγως των χρημάτων που είναι διαθέσιμα στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Πώς λοιπόν η κυβέρνηση καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε διάλογο για να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα;

Τα «παρατράγουδα» στο Συμβούλιο Αρχηγών
Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που είχαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο διανθίστηκαν με αιχμές, αντιδικίες και ειρωνείες. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Μάλιστα, επικρίνοντας την άρνηση της αντιπολίτευσης να προσφέρει λευκή επιταγή στο σχέδιο που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν την αντιπολίτευση ότι δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης.

Οι απειλές Καμμένου περί εξεταστικής για το PSI
Σε πλήρη συντονισμό με τον κυβερνητικό του εταίρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αφού κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν προσέφεραν την στήριξή τους στην κυβέρνηση, προειδοποίησε σχεδόν απειλητικά ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI -που όπως είπε ο κ. Καμμένος ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 17 δισ. ευρώ.

Πάντως στο προσχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2016 που συνέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο κεφάλαιο με τίτλο «δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους» αναφέρεται: «Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, μετά το 2012, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 6.000 εκατ. ευρώ μειωμένες, το 2013, κατά 50% σε σχέση με το 2012 και κατά 63% σε σχέση με το 2011. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Δεκεμβρίου 212, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμο στήριξης και την αναβολή της καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν πως δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης έβγαινε συχνά από την αίθουσα και συνεννοούνταν για το πώς θα χειριστεί την συζήτηση.

Σκληρό ροκ ανάμεσα σε Τσίπρα και Φώφη
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης και ειδικά όταν η συζήτηση πήγε στο ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πιέσει ασφυκτικά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτή να δώσει συναίνεση στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Κάποια στιγμή της είπε, βλέποντας την αρνητική της στάση να συνυπογράψει  κοινή ανακοίνωση, ότι «τα έχετε κάνει όλα, κάνατε 11 μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα έχετε το θράσος εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;».

Η κυρία Γεννηματά του απάντησε σε έντονο ύφος, ότι «οι περικοπές που έγιναν στο παρελθόν ήταν σε συνθήκες ύφεσης και ελλειμμάτων. Εσύ έχεις το θράσος και την παγκόσμια πρωτοτυπία να πάρεις τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και να τη φτάσεις σε αυτά τα χάλια φέρνοντας το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο». Εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά κατηγορώντας την ότι ψήφιζε ως βουλευτής επί πέντε χρόνια μειώσεις συντάξεων, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι η ίδια δεν ήταν βουλευτής.

Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πιέσει προκλητικά την κυρία Γεννηματά και να εκβιάσει μία θετική προς την κυβέρνηση στάση του ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν υπογράψεις θα σε ταυτίσω με τη ΝΔ» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, που όμως έπεσαν στο κενό, καθώς η κυρία Γεννηματά δεν συγκινήθηκε.
Κυβερνητικές πηγές διατείνονται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από άλλες πλευρές, ότι η κυρία Γεννηματά, παρότι αρχικά είχε πει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα, όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να θέτει το στόχο της μη μείωσης των κύριων συντάξεων, εκείνη εμφανίστηκε θετική, για να αλλάξει και πάλι γνώμη, και αφού μίλησε πρώτα στο τηλέφωνο.

«Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία να αφήσουν τη σπέκουλα», ήταν η απάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.  Επισημαίνουν επιπλέον ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας απέφυγε και ο ίδιος να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό στη σύσκεψη των αρχηγών.

Εριστικός Τσίπρας προκαλεί Πλακιωτάκη
Πηγές από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προσωρινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;».

Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Έντονη συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και για τη δημιουργία hotspots. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε σε μια τέτοια εξέλιξη και ο κ. Τσίπρας του επισήμανε πως η θέση του είναι ενάντια στην ΕΕ. Λίγο αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αποχώρησε για λίγο και επιστρέφοντας να άλλαξε θέση. Από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την άποψη που λέει ότι τα hotspots είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών απασχόλησε μεταξύ των άλλων τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έγινε συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο μετά από πρόταση του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει το συγκεκριμένο μπόνους των πενήντα εδρών. Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης έδειξε απροθυμία να το συζητήσει, ενώ ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως προτείνει το γερμανικό σύστημα με σπάσιμο των περιφερειών.

Εκεί άνοιξε μια συζήτηση σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, μετά από επισήμανση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μπορεί μεν να μην απορρίπτει ως θέση τις κυβερνητικές συνεργασίες, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση αυτή θα μείνει μέχρι το 2019.

Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος ήταν εκτός ατζέντας, δεν ειναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Σε ,ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Τσίπρα: «Μας έσυρες σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, είχες την ευκαιρία και τον Γενάρη και το καλοκαίρι για συναίνεση, αλλά αποφάσισες να προχωρήσεις μόνος σου».


Εμπρηστικός ο Τσίπρας κατά της αντιπολίτευσης μετά την αποτυχία της «συναίνεσης»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού μετά το συμβούλιο, όπου εμφανίστηκε απολύτως εμπρηστικός, μετά την αποτυχία της «συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε, αν και απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, «αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξόντωση του λαού τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη» όσα εκτυλίσσονται.

Σέβομαι απόλυτα ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής προέδρου, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε στο ίδιο εμπρηστικό ύφος: «Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, διαφοροποιήθηκε πλήρως και στο Ασφαλιστικό, την Συνταγματική Μεταρρύθμιση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Ο εκπρόσωπός της εμφανίστηκε να διαφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τα κέντρα προσφύγων, γεγονός που καθιστά προβληματική την προοπτική συνεννόησης, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι βάσει αυτού, «δεν υπονομεύεται η θέση της κυβέρνησης, αλλά η θέση της χώρας».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν υπονομευτική στάση στην διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ είναι αυτοί που έχουν υπογράψει 11 μειώσεις και χρέωσαν τα ταμεία με το καταστροφικό PSI, ενώ αρνούνται να υποβάλλουν προτάσεις, συνέχισε. «Τους ζήτησα να συνταχθούν σε κοινή γραμμή χωρίς περαιτέρω μειώσεις, αλλά αρνήθηκαν, ίσως πιστεύοντας ότι μειώνουν τη θέση μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της ώστε μέσα στο πλαίσιο που έχουμε υπογράψει από κοινού, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει ο κύριος Τσίπρας στους υπολοίπους αρχηγούς, «να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων».

Ο διάλογος θα είναι συντεταγμένος, στη Βουλή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως και στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε και αναρωτήθηκε «Τι θα κάνει εκεί η Νέα Δημοκρατία;».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Τσίπρα μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών:
«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.

Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Από όλο το πολιτικό σύστημα.

Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες.

Το σέβομαι απόλυτα.

Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.
 
Σε ό,τι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.

Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.

Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Αρνήθηκαν.

Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το  αίσθημα ευθύνης τους.

Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.

Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων;

Ας το ελπίσουμε.

Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.

Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.

Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.

Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη.

Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια».

Πλακιωτάκης: Ο βασιλιάς είναι γυμνός
Ο βασιλιάς είναι γυμνός, σχολιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις της, σημειώνει ακόμα ο κύριος Πλακιωτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση: 
«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας.  Επίσης, είχα τη δυνατότητα να στηλιτεύσω και τις θέσεις και βεβαίως τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.  Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι: "Ο βασιλιάς είναι γυμνός"».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Χάνει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια
Η σπέκουλα που επιχειρεί ο Τσίπρας δεν περνά, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αμέσως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», τονίζεται ακόμη.

Ολόκληρη η δήλωση: 
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο.
Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας.
Για το ζήτημα του ασφαλιστικού έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας και τις κόκκινες γραμμές μας.
Και σε αυτό ψεύδεται.
Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας μας το πει.
Είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στην Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα .
Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου