Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Συζήτηση - ενημέρωση για το ΚΕΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου

Ρεπορτάζ - επιμέλεια: Δημήτρης Πνευματικάτος
Η ξεκάθαρη επαναδιατύπωση (σημ. την είχε διατυπώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΤΗΣ και από τότε δεν σταμάτησε να την επαναλαμβάνει) της θέσης του
αντιδημάρχου και εν αναμονή δημάρχου κ. Μπουρνούς, στην οποία διαφοροποιείται από τη θέση του εν ενεργεία δημάρχου, μα και η δήλωση παραμονής του εντός του «ποιμνίου» (προφανείς οι λόγοι), για κερασάκι στην τούρτα, ήταν το μόνο καινούργιο που διατυπώθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση - ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για το Αποχετευτικό της περασμένη Τρίτη, 27/10.




Από το υπερυψωμένο βήμα του προεδρείου τόσο ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ραφήνας κ. Βασίλης Πιστικίδης, όσο και ο φιλοξενούμενος (παρέμεινε στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης) κ. Δημήτρης Μάρκου, διατύπωσαν την ιδεολογική τους εμμονή, επαναβεβαιώνοντας την επιμονή τους να σταλούν τα λύματα των δήμων τους στην Ψυτάλλεια, η οποία είναι αυλή κάποιων μακρινών γειτόνων τους, ίσως, κατ αυτούς, παιδιών ενός κατωτέρου Θεού και γι’ αυτό πρέπει να σκύψουν και να αποδεχτούν τις απαιτήσεις κατοίκων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «τέκνα» ανώτερης γέννας, διάβαζε τοπικιστές.
Πιστικίδης: «Κοπλιμέντο για μένα ο τοπικισμός»
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Πιστικίδης αφού σε ένα σαραντάλεπτο μονόλογο «έκανε με τα κρεμμυδάκια» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που καταδίκασε την Ελλάδα για τα ρέοντα λύματα στη Ραφήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, «ξεμπρόστιασε» αναδεικνύοντας την ανικανότητα των δικηγόρων που υπερασπίστηκαν την Ελληνική Δημοκρατία «με ασχετοσύνη και ανεπάρκεια», ολοκλήρωσε την «αγόρευσή» του δηλώνοντας ότι θεωρεί κομπλιμέντο να τον αποκαλούν τοπικιστή.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Μάρκου έθεσε τις πολιτικές διαστάσεις της άρνησης των συναδέλφων του της Νότιας Αττικής να αποδεχτούν τα λύματα του δικού του δήμου, αποδίδοντας σε αυτούς το «κομπλιμέντο» του κ. Πιστικίδη, δηλαδή ότι δρουν τοπικιστικά!!!
Ωστόσο και οι δύο δήμαρχοι, δήλωσαν άγνοια για το ύψος των προστίμων που τους αναλογούν (από τα 10.000.000€ εφάπαξ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και τα 20.000€ ημερήσια ποινή καθυστέρησης) όταν τους υποβλήθηκε το ερώτημα. Ως απάντηση επανέλαβαν τη δήλωση της κας Ρένας Δούρου ότι τα πρόστιμα θα τα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες και όχι ελεγχόμενοι δήμοι.
Σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου (Διάβαζε συνέντευξή του σε άλλη στήλη) είπε: «Τα χρήματα θα βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων Ελλήνων».
Ο βιασμός της Νορβηγίδας
Στην έκδηλη αγανάκτησή του, γιατί δεν μας επιτρέπουν να στείλουμε τα λύματα στους γείτονες, ο κ. Πιστικίδης συμπεριέλαβε την ιστορία μιας Νορβηγίδας, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ανατολίτικης πόλης, όταν κατήγγειλε το βιασμό της, διότι κατά την άποψη των αστυνομικών τους προκάλεσε, επειδή δεν ήταν κόσμια ντυμένη. Προφανώς δεν θα φορούσε μπούργκα.
«Ναι, εμείς είμαστε η Νορβηγίδα» απάντησε στο δημοτικό σύμβουλο κ. Βαγγέλη Μαυρουδή, ο οποίος ήταν ο μόνος που υποστήριξε (όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν) σθεναρά την πρόταση της πολιτείας για κλειστό τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό στο Πλατύ Χωράφι, ώστε και η πόλη να αποκτήσει αποχέτευση αλλά και οι δυσβάστακτες καμπάνες των προστίμων να μετριαστούν.
«Ωραία η ιστορία σας» ανταπάντησε ο γιατρός και γνωστός συγγραφέας «αλλά, κατά τη δική μου ανάγνωση, Νορβηγίδα είναι ο πολιτισμός ενώ εμείς αποτελούμε τους τοπικούς αστυνομικούς, τυφλωμένοι όμως από τις δικές μας προκαταλήψεις».
Η σιγανή βόμβα του Μπουρνούς
Την παράσταση έκλεψε ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος έδειχνε, φανερά ενοχλημένος (;) από τη φανατική συμπεριφορά και τους εριστικούς τόνους του δημάρχου. Ο κ. Πιστικίδης έφτασε μάλιστα να κατσαδιάσει και να απειλήσει έμμεσα τον γραμματέα κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο για τις επιστολές που του είχε απευθύνει, τις οποίες ο τελευταίος κοινοποιούσε ταυτόχρονα δημοσίως.
Ο κ. Μπουρνούς δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την αποχέτευση στο Πλατύ Χωράφι, αν η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη βιωσιμότητας για τη λύση Ψυτάλλειας, με δεδομένο μάλιστα ότι τα πρώτα καθοριστικά αποτελέσματα αναμένονται εντός του Νοεμβρίου. «Δηλώνω εκ των προτέρων όμως ότι θα σεβαστώ την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να παραμένουμε ενωμένοι» κατέληξε σιβυλλικά. Όμως, θέτοντας την παράταξη του υπεράνω του πολιτισμού, της ανάπτυξης και της υγείας των κατοίκων, φάνηκε ότι παραμένει εγκλωβισμένος σε παλαιομοδίτικες και παρωχημένες πολιτικές νοοτροπίες και όχι σε αυτές που διατείνεται ότι πιστεύει.
Παρόμοιες ήταν οι εκτός της αιθούσης δηλώσεις δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, οι οποίοι άφηναν να διαρρέει η δυσφορία τους προς τον φανατισμό του δημάρχου.
Υπεράνω όλων η ενότητα της παράταξης, δήλωναν με νόημα. Ωστόσο, τόσο στη Ραφήνα όσο και στα Σπάτα το κίνημα των αντιδημάρχων είναι η επόμενη κίνηση που αναμένεται, μια και η σωτηρία των δύο δήμων είναι αδύνατη όσο οι δύο δήμαρχοι εμμένουν σε θέσεις που έχουν πλέον ξεπεραστεί και καταδικαστεί.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις συνέχισαν να υποστηρίζουν τις παλιές τους θέσεις, αν και χωρίς την ίδια δυναμική, πλην της κας Αμαλίας Τόκα. Διάχυτη και γνωστή άλλωστε είναι η αντίθεση της σιωπηλής κοινής γνώμης, (απόδειξη η παρουσία θεατών ήταν ελάχιστη σε σύγκριση με το παρελθόν) για την επιμονή των δύο δημάρχων στην ανεδαφική και ανεφάρμοστη επιλογή τους.
Στις 27 Νοεμβρίου εκδικάζονται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Μάρκου, οι προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον τεσσάρων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης. Αν οι ενστάσεις απορριφθούν είναι ανοιχτός πλέον ο δρόμος για τον επιμερισμό των προστίμων και για την οικονομική καταστροφή των δήμων, όπως παραδέχτηκε ο κ. Πιστικίδης απαντώντας στην επίμονη ερώτηση του κ. Μαυρουδή. «Ασφαλώς και δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε αυτά τα πρόστιμα, Βαγγέλη» κατέληξε μελαγχολικά.
Ποιος πληρώνει τη λέζα;
Ποιος θα πληρώσει λοιπόν το λογαριασμό για τις πολιτικές καριέρες που χτίστηκαν πάνω στην αντίθεση κατασκευής ΚΕΛ προς το Πλατύ Χωράφι; Ποιος θα πληρώσει για τους λεονταρισμούς, την παραπληροφόρηση των Δημοτών και τις αστήρικτες συκοφαντίες ενός μοντέρνου και σύγχρονου ΚΕΛ; Φυσικά όχι οι δύο δήμαρχοι που εμφανίζονται ικανοποιημένοι και ανάλγητοι αν τα πρόστιμα από τις δικές τους εσκεμμένες παραλείψεις και ιδεοληψίες εξυπηρετηθούν όχι από αυτούς, αλλά, από τους πολίτες όλης της χώρας μέσα από καινούργιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Κάτι τέτοιο βέβαια δε θα αποτελούσε μόνο αδικία μα και παρανομία. Συνηθισμένα όμως τα βουνά απ’ τα χιόνια και οι τοπικιστές απ’ την αίγλη του αξιώματος τους. Η εξέλιξη να πληρώσει ο ελληνικός λαός, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις πολιτικές εμμονές, πάνω στις οποίες όπως προαναφέραμε έκτισαν πολιτικές καριέρες, θα αποδείκνυε ότι στην Ελλάδα δεν είναι τυφλή μόνο η δικαιοσύνη, αλλά και όσοι στην Πολιτειακή Εξουσία παραμένουν τυφλοί και κουφοί στα προστάγματα των καιρών. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να τα λέμε.
Υ/Γ.1: Από τη συνεδρίαση, δεν έλειψε ο γνωστός «ψευτο-μανδαρίνος» που εκπροσωπεί τη Συντονιστική Επιτροπή των τρεις κι ο κούκος και έχει γίνει, έτσι φαίνεται, ο «φόβος και ο τρόμος» του πολιτικού μέλλοντος κάποιων Ραφηνιώτικων «αστέρων», πλην Μπουρνούς.
Υ/Γ.2: Ο εν πολλαίς διαρροές λυμάτων στους δρόμους, περιπεσών πρόεδρος του Δ.Σ., πριν καν τελειώσουν οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, έδωσε το λόγο, κατά παράβαση κάθε νόμου και δεοντολογίας, σε πολίτη ο οποίος αυτοαποκαλείται εκπρόσωπος της κατά φαντασία πολυπληθούς Συντονιστικής Επιτροπής. Παρότι δέχθηκε την παρατήρηση του δημάρχου, κ. Πιστικίδη, ο κ. πρόεδρος του επέτρεψε να συνεχίσει απτόητος και πέραν του καθορισμένου χρόνου, τοποθέτησή του.
Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν πολίτες ζητούσαν το λόγο, ο κ. πρόεδρος τηρούσε αυστηρά τον κανονισμό. Προχθές γιατί τον παραβίασε; Μήπως ψάχνει, ή, βρήκε συμπαραστάτη των διαρροών του;
Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ξεχάστε την Ψυτάλλεια. Πάμε για Πλατύ Χωράφι»
Ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική παίρνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, στέλνοντας μήνυμα πως θα προχωρήσει το Πλατύ Χωράφι και καλεί τους δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος να πάρουν αποφάσεις.
Σε σχέση με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων που ταλανίζει την Ανατολική Αττική, εδώ και είκοσι χρόνια, και έχει οδηγήσει τη χώρα σε νέες κυρώσεις εκ μέρους της Επιτροπής, ύστερα από πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΟΤΑ, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι «οι δήμοι κατάλαβαν ότι όποια λύση κι αν βρεθεί, θα εντάσσεται εντός των ορίων των δήμων». Απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο να μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια, καθώς η λύση αυτή δεν είναι δυνατόν και γεωγραφικά να υιοθετηθεί, καθώς «παραβιάζει κάθε έννοια της αρχής της εγγύτητας, η οποία είναι βασική πολιτική της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν τη δέχονται και οι δήμοι του Πειραιά. «Απαιτείται σοβαρή διαβούλευση και ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τη χωροθέτηση, ενώ το υπουργείο αναμένει την οριστική απόφαση των δήμων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τέτοιου είδους απόφαση, θα λειτουργήσει το Πλατύ Χωράφι, ο χώρος που από την αρχή έχει αδειοδοτηθεί. Παρόλα αυτά, εάν προταθεί κάποιος άλλος χώρος που πληροί τις προϋποθέσεις, το υπουργείο δεν πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση».

Περισσότερα: Rafina Pikermi News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου