Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΣτΔΕ Σπάτων, Αρτέμιδος - διαμεσολάβηση για πλημμυρικά φαινόμενα

Β’ Φάση διαδικασίας διαμεσολάβησης στην υπόθεση (καταγγελία) ιδιοκτητών για πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα στο ρέμα Ραφήνας, που προσβάλλουν τα αγρόκτημά τους στις περιοχές «Πετρέζα», «Πλατύ χωράφι», «έτος», «Σκίμθι», «Γυαλού», κλπ, του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, προφανώς ένεκα πλημμελειών κατά την κατασκευή της «Αττικής οδού», κλπ.
Σας ενημερώνουμε ότι με το υπ’ αριθ. 1 ανωτέρω σχετικό κατατέθηκε στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Σπάτων – Αρτέμιδος καταγγελία είκοσι (20) επιπλέον ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα που καταστρέφουν αγροκτήματά τους στις περιοχές «Πετρέζα», «Πλατύ χωράφι», «έτος», «Σκίμθι», κλπ, του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, προφανώς κατόπιν της κατασκευής της «Αττικής οδού», κλπ.




Η ως άνω καταγγελία είναι συναφής με προηγούμενη που είχε κατατεθεί και εξετάζεται ήδη σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. 2, 3 και 4 παραπάνω σχετικά (αφορούν την καταγγελία του κ. Ελ. Ζάρκαδου), επιπροσθέτως όμως η παρούσα επισημαίνει και αιτιολογεί συγκεκριμένα, ότι, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν «Τα έτη 2003 – 2004, από την εκτροπή των υδάτων του Ποδονίφτη και της Αττικής Οδού, καθώς τα νερά αυτά οδηγήθηκαν στην Ραφήνα χωρίς να γίνουν τα οφειλόμενα από το δημόσιο έργα διευθέτησης τα οποία προέβλεπε η ΚΥΑ 106131/2000 ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ.ΠΟ. Η έλλειψη έργων και οι πλημμύρες, καθώς και τα λιμνάζοντα ύδατα καταστρέφουν (από τότε) τις καλλιέργειες, τους αμπελώνες, κλπ, καθώς και τις ιδιοκτησίες μας στις περιοχές «Πετρέζα», «Πλατύ χωράφι», «έτος», «Σκίμθι», κλπ. Η όλη δημιουργηθείσα κατάσταση με τα νερά που ήρθαν στην περιοχή μας, εξελήφθη από την πλευρά του ίδιου του Δημοσίου που παρέλειψε τα οφειλόμενα έργα διευθέτησης ως φυσικό ρέμα και χαρακτηρίσθηκε ως τέτοιο με Προεδρικό Διάταγμα σε ένα τμήμα του στην περιοχή «έτους» - «Πλατύ χωράφι» τον Σεπτέμβριο 2014. Αυτό έγινε την ώρα που το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 νέα μελέτη για τα νερά που έχουν οδηγηθεί από τον Ποδονίφτη στο Ρέμα Ραφήνας. Η αγροτική καλλιεργούμενη περιοχή μας που θίγεται από την όλη δημιουργηθείσα κατάσταση (πλημμύρες, λιμνάζοντα νερά) αποτελείται από ιδιοκτησίες και συγκεκριμένα από κληροτεμάχια του αγροκτήματος Βουρβά τα οποία έχουν παραχωρηθεί με τίτλους του Υπ. Γεωργίας στους τότε ακτήμονες προκατόχους μας, κατοίκους Σπάτων, στο κυρωμένο τοπογραφικό διάγραμμα του Υπ. Γεωργίας με ημερομηνία 22.3.1955 το οποίο υπογράφει ο τότε Υπουργός Γεωργίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΜΑ, παρά μόνον κληροτεμάχια, γεγονός που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε οι σημερινοί κρατικοί υπάλληλοι, ούτε άλλοι λειτουργοί»

Αυτά αναφέρουν στην καταγγελία τους οι είκοσι (20) ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων – αμπελώνων της ως άνω αναφερθείσας θιγόμενης περιοχής, ζητώντας λύση του προβλήματός τους και προστασία των ιδιοκτησιών τους (προφανώς και αποζημίωση), δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, «απευθύνθηκαν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή είτε προφορικώς, είτε άλλοι συνδημότες εγγράφως, χωρίς να λάβουν απάντηση και χωρίς να κινηθεί κάποια διαδικασία λύσης όπως έργα διευθέτησης με απαλλοτριώσεις»

Επειδή ο «Συμπαραστάτης» έχει καταγράψει με ιδιαίτερη προσοχή τις διαφαινόμενες ήδη ευθύνες της Πολιτείας και την περίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές 4 «Πετρέζα», «Πλατύ χωράφι», «έτος», «Σκίμθι», κλπ, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, διαπιστώνοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια αποφυγής υπόδειξης συγκεκριμένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων με αξιοποίηση διοικητικών μετακινήσεων υπηρεσιακών μονάδων και αρμοδιοτήτων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η αρμόδια επί του θέματος Δημόσια Αρχή ή συνυπεύθυνες Αρχές (βλέπετε την συνοπτική παρουσίαση των υπ’ αριθ. 4, 5 και 6 ανωτέρω σχετικών του παρόντος)

Επανερχόμαστε, με αφορμή τη νέα καταγγελία (σχετ. 1), της οποίας το περιεχόμενο παραθέσαμε παραπάνω, παρακαλώντας σας για περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των απαντήσεών σας 5, ώστε να καλυφθούν τα αιτήματα των πληγέντων από τα εν λόγω πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι η άμεση προστασία των ιδιοκτησιών τους, τα συγκεκριμένα και αναγκαία έργα και η πλήρης αποκατάσταση της ζημιάς που επί τόσα χρόνια έχουν υποστεί. 

Παρακαλούμε και για την εκ μέρους των υπηρεσιών σας διενέργεια αυτοψίας στις εν λόγω περιοχές (εν όψει μάλιστα και της νέας περιόδου βροχοπτώσεων), ενημερώνοντάς μας στη συνέχεια για την εξέλιξη της υπόθεσης, επειδή επίκειται σε τοπικό επίπεδο «σύσκεψη διαμεσολάβησης» μεταξύ των ενδιαφερομένων δημοτών, του Συμπαραστάτη και της Δημοτικής Αρχής Σ-Α.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου