Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Λογαριασμός για 8 ταβέρνες στον Σχινιά

Κάθε τόσο πήγαινε η αστυνομία και σφράγιζε τις ταβέρνες, όμως με κάποιον τρόπο αυτές συνέχιζαν να λειτουργούν.
Κάθε τόσο πήγαινε η αστυνομία και σφράγιζε τις ταβέρνες, όμως με κάποιον τρόπο αυτές συνέχιζαν να λειτουργούν.
Κι αυτός ο -με απόδειξη...- τσουχτερός λογαριασμός θα κοπεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με παραλήπτρια την Ελλάδα; Δυστυχώς έτσι διαφαίνεται, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται μέχρι το τέλος του μήνα να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και 16 (!) χρόνια στην κατεδάφιση οκτώ αυθαίρετων ταβερνών στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν εναγωνίως πόρους για την κατεδάφιση, αν βέβαια δεν τους σταματήσει για ακόμα μια φορά μια τροπολογία, ή... ένα τηλεφώνημα.




Η υπόθεση των οκτώ αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλία του Σχινιά (στον δήμο Μαραθώνα) είναι γνωστή. Οι ταβέρνες έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέα έκταση και έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999. Παρ’ όλα αυτά όμως συνέχισαν με διάφορους τρόπους να λειτουργούν. Το 2009 παρενέβη στην υπόθεση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, καταδεικνύοντας την επιβάρυνση της προστατευόμενης περιοχής λόγω της συνεχιζόμενης λειτουργίας των παράνομων ταβερνών.
«Μετά το πόρισμα Ρακιντζή ο δήμος αναγκάστηκε να τους αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας. Από το 2011 έως το 2014 οι ταβέρνες λειτουργούσαν κανονικά... χωρίς άδεια. Ξέραμε ότι κάθε τόσο πήγαινε η αστυνομία και τις σφράγιζε και με κάποιον τρόπο συνέχιζαν να λειτουργούν» λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κουμπής, υπεύθυνος έργων στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα. «Μάλιστα δύο φορές έφθασαν μπουλντόζες για να τις γκρεμίσουν, αλλά έφυγαν άπρακτες».
Το 2013 τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές αίτημα παροχής στοιχείων (τον αποκαλούμενο «πιλότο», ένα βήμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής μιας χώρας στο ευρωδικαστήριο) για τον Σχινιά. Το έγγραφο εγκαλεί την Ελλάδα για τις αυθαίρετες ταβέρνες, την ανεξέλεγκτη χρήση του δάσους ως χώρο στάθμευσης και κατασκήνωσης, τις διανοίξεις δρόμων, την κατάτμηση του υγροτόπου κ.ά.
Οι ελληνικές αρχές έπρεπε να αναλάβουν δράση. Και τι έκαναν; Τον Αύγουστο του 2014 ανάμεσα σε πλήθος φωτογραφικών τροπολογιών συμπεριλήφθηκε στον ν.4280/14 ρύθμιση (που πρότειναν οι βουλευτές Χρ. Γκόγκας, Ν. Τσούκαλης και Κ. Δαμαβολίτης) με την οποία «νομιμοποίησαν» τη λειτουργία των αυθαιρέτων ταβερνών, «μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη ζώνη Β2, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από τη σύνταξη έκθεσης-μελέτης για τη ζώνη Β2 (...) και σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο». Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη ζώνη Β2 του εθνικού πάρκου... απαγορεύεται η δόμηση, με απόφαση του ΣτΕ (1318/01)!
Η απαραίτητη έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον φορέα του Εθνικού Πάρκου και παραδόθηκε στο ΥΠΕΚΑ στις 19 Δεκεμβρίου 2014. Και όπως ήταν επόμενο εξηγούσε ότι η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2015 οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τον Αύγουστο έληγε η ισχύς της ρύθμισης και επομένως άνοιγε και πάλι ο δρόμος για την κατεδάφιση των ταβερνών.
«Ηδη από τον Μάιο ενημερώσαμε τον δήμο Μαραθώνα, που είναι υπεύθυνος για την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των ταβερνών τον Αύγουστο, κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί» εξηγεί η συντονίστρια του φορέα διαχείρισης, Ελένη Κατσιρώδη.
Τι συνέβη; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, Βασίλης Τσουπράς, για να πραγματοποιηθεί η ανάκληση των αδειών, έπρεπε να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Η συνεδρίαση έγινε τον Οκτώβριο «και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητήθηκε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου». Αιτία, σύμφωνα με τον κ. Τσουπρά, οι αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι μισθωτές των αυθαιρέτων ταβερνών σχετικά με τη διάρκεια της «αναστολής» του 4280/14.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμών. «Το θέμα των αυθαιρέτων στον Σχινιά έχει κλείσει εδώ και 20 χρόνια. Επιτέλους, πρέπει να εκτελεστούν οι αποφάσεις κατεδάφισης. Η μεταστέγαση των ταβερνών δεν είναι δυνατή, λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Η δε ερμηνεία που ζητούν οι μισθωτές των ταβερνών -καθώς τα σχετικά έγγραφα μας εστάλησαν από τον δήμο Μαραθώνα- για να καθυστερήσουν την κατεδάφιση είναι μόνο μια παρελκυστική τακτική, στην οποία είμαι κάθετα αντίθετος. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πάντως, δεν έχει (ακόμα) καταθέσει τα όπλα. Οπως αναφέρει στην «Κ» η εκτελούσα χρέη γενικού γραμματέα Πόπη Καρδαμίτση, για την κατεδάφιση των 8 ταβερνών απαιτούνται περίπου 350.000 ευρώ, εκ των οποίων η υπηρεσία διαθέτει το 1/3. «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος (σ.σ. την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων) για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση το γρηγορότερο δυνατόν».
Και ο χρόνος κυλά... Στις 26 Οκτωβρίου το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια μέτρα έλαβε για την κατεδάφιση των παράνομων κτιρίων στον Σχινιά. Η εκκίνηση της διαδικασίας παραπομπής της χώρας είναι πλέον θέμα χρόνου. Το ζητούμενο είναι να μη χρειαστεί να συρθεί η χώρα στο Ευρωδικαστήριο, για να καταφέρει τελικά το κράτος... να κατεδαφίσει οκτώ κτίσματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου