Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Αμαλία Τόκα: Καλούμε τον δήμαρχο να παρέμβει έστω και τώρα

Αμαλία Τόκα: Καλούμε τον δήμαρχο να παρέμβει έστω και τώρα

ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΕΜΑΤΩΝ της
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Μικρό ιστορικό περιγραφής των ρεμάτων
Η δημοτική ενότητα Πικερμίου ανήκει με τον Ν. 3852/10 (Καλλικράτης ) στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Tην διατρέχουν τα ελλιπούς ροής ρέματα: το Δασαμάρι στα δυτικά σύνορα του οικισμού Αιολίδας (πρώην Αγ. Σπυρίδωνας) μέσα στην αναδασωτέα έκταση του Πεντελικού, Δασαμάρι. Ο –φυσικός- αποδέκτης του είναι το Ρέμα Βαλανάρη. Το ρέμα Μπάκα το οποίο διατρέχει τους οικισμούς Αιολίδα-Διώνη και την υπό ένταξη περιοχή του ΑΟΟΑ με φυσικό αποδέκτη επίσης το Ρέμα Βαλανάρη.

Τέλος είναι και τα ρέματα Παλαιός Μύλος και Αγίας Παρασκευής με αποδέκτη επίσης το Ρέμα Βαλανάρη.

Το ρέμα Βαλανάρη είναι συνεχούς ροής. Είναι επίσης ο κύριος κλάδος του Μέγαλου Ρέματος Ραφήνας το οποίο εκβάλλει τη θάλασσα της Ραφήνας. Το Μέγα Ρέμα Ραφήνας με κύριο κλάδο τον Βαλανάρη, έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. ΦΕΚ281/Δ΄/93, ως ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ρέμα. Πηγάζει από την Νότια Πεντέλη από τα υψώματα της Μαυρηνόρας, διατρέχει τον οικισμό Ντραφι (όπου εκεί υπάρχουν και οι καταπληκτικοί καταρράκτες). Φέρει και το όνομα Λυκόρεμα, αποτελώντας το φυσικό, ανατολικό όριο, του Ντραφιού. Διαρρέει την σημαντική για την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα της Πεντέλης και της Αττικής γενικά, καμένη αλλά αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι. Επίσης, ο Βαλανάρης διαρρέει τη Διώνη, τα υπό ένταξη του ΑΟΟΑ και το Πικέρμι καταλήγοντας στο Μέγα Ρέμα σε μια διαδρομή 16 περίπου χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, για την προστασία των ρεμάτων το πρώτο που απαιτείται είναι η οριοθέτηση τους, διότι :

1. Προσδιορίζεται η ζώνη του υδατορρέματος και έτσι επιτρέπεται η μελλοντική διευθέτησή του δεδομένου όμως, ότι δεσμεύεται η έκταση για όποια έργα κρίνονται τεκμηριωμένα ως απαραίτητα.
2. Καθορίζονται οι πλημμυρικές εκτάσεις και έτσι περιορίζεται η αυθαίρετη δόμηση (αλλά και άλλες αυθαιρεσίες). Επιπλέον ελέγχονται και οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως αιτούνται, αυθαιρετούχοι λόγω πλημμύρας, μειώνοντας έτσι τις αδίκως καταβληθείσες δαπάνες, του Ελληνικού ∆ημοσίου.
3. Οριοθετούνται και Προστατεύουνται η δημόσια περιουσία και το Φυσικό Περιβάλλον.
4. Τακτοποιούνται τα όρια των υδατορρεμάτων καθιστώντας έτσι, εφικτή την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων. Ενισχύεται έτσι η οικονομική ανάπτυξη των αντίστοιχων περιοχών.

Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αντιπληµµυρική προστασία με απώτερο στόχο την ανάδειξη των ρεμάτων ως σηµαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία του φυσικού πλούτου. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η οριοθέτηση δεν μπορεί να συγχέεται και να ενοποιείται με την διευθέτηση. Η σύγχυση αυτή (επιτηδευμένη ή ακούσια) καταστρατηγεί την απεικόνιση και προστασία του ρέματος ως φυσική κατάσταση. Προκαλεί σύγχυση ως προς τα πραγματικά αναγκαία έργα και παρεμβάσεις που μελετά ο άνθρωπος.

Συνεπώς, πρέπει πάντα να προηγείται η διαδικασία της συνολικής αποτύπωσης της φυσικής οριογραμμής και της έγκρισης αυτής, με την έκδοση Π.Δ. και κατόπιν να ακολουθήσει η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ εφεξής) και ορισμός και έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, για την ενδεχομένως αλλά τεκμηριωμένα απαιτούμενη, διευθέτηση τμημάτων του κάθε ρέματος. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ισχύει το καθεστώς της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αυτή θα πρέπει να γίνεται μετά την αποτύπωση και τον προσδιορισμό των οριογραμμών του ρέματος.

Για την περιοχή Πικερμίου, εκπονήθηκαν ΜΠΕ από την οριστική οριοθέτηση, περιλαμβάνουσες όμως προτάσεις έργων διευθέτησης. Αυτές αφορούν τα ρέματα ελλιπούς ροής Δασαμάρι (πρόκειται για το ρ. του Μπάκα που η μελέτη το ονομάζει λάθος), Δασαμάρι (το πραγματικό Δασαμάρι το οποίο πάλι η μελέτη το ονομάζει λαθεμένα με την ανύπαρκτη ονομασία «Άνω Βαλανάρης») και των συμβολών αυτών με το ρέμα του Βαλανάρη.

Αποτέλεσμα:
για το μεν πρώτο ρέμα Μπάκα (Δασαμάρι κατά τους συστηματικά σφάλλοντες μελετητές) η γνωμοδότηση της Περιφέρειας ήταν αρνητική διότι απορρίφθηκαν τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης τα οποία θα διευκόλυναν την ταχεία διέλευση των νερών (!!) και θα επιβάρυναν τον αποδέκτη του Μεγάλου Ρέματος. Εμείς διαφωνήσαμε μόνον για τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης διότι οι λύσεις δεν ήταν φιλικές προς το περιβάλλον και την προστασία του ρέματος, συν το γεγονός ότι η ονομασία του είναι λάθος.

Έτσι, μαζί με τα άχρηστα έργα διευθέτησης που ορθά απορρίφθηκαν, χάθηκε μαζί και ο στόχος προτεραιότητας. Ο στόχος της πρόληψης αυθαιρεσιών και της εν γενει προστασίας του υδατορέματος, που είναι η οριοθέτηση.

Εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα:

πώς λήφθηκε τέτοια απόφαση όταν γνωρίζουμε ότι μελετάται και σχεδιάζεται η πολεοδόμηση της περιοχής του ΑΟΟΑ, την οποία και διαπερνά το εν λόγω ρέμα;
Γιατί αυτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ) δεν τέθηκε στο Δημοτικό και τοπικό Συμβούλιο (σημαντική θεσμική παράλειψη);
αν υποθέσουμε ότι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας δεν γνώριζαν για την σχεδιαζόμενη πολεοδόμηση, η δική μας διοίκηση δεν γνώριζε έτσι ώστε να απαιτήσει την οριοθέτηση;
μήπως σκέφτονται τον εγκιβωτισμό (ή και πλήρη διευθέτηση) του ρέματος έτσι ώστε να μην χαθούν οικοδομήσιμα οικόπεδα οπότε η οριοθέτηση είναι άχρηστη!;
αν ακόμη σκέφτονται την πλήρη διευθέτηση, το «καλούπωμα» του ρέματος ως επιθυμητή (γι’ αυτούς) λύση, τα νερά του ρέματος δεν θα καταλήγουν πάλι στο Μέγα Ρέμα ; Και σε τι ποσότητα και με τι ταχύτητα θα καταλήγουν εκεί;
Για τη δεύτερη ΜΠΕ, εκείνη του ελλιπούς ροής ρέματος Δασαμάρι ( Άνω Βαλανάρης όπως διατείνονται εξώφθαλμα εσφαλμένα οι μελετητές) το οποίο και αυτό μέσω του ρέματος του Βαλανάρη καταλήγει στο Μεγάλο Ρέμα, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Περιφερειακού ήταν θετική.

Εδώ η γνωμοδότηση ήταν θετική για την οριοθέτησή του ρέματος διότι τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης ήταν κατά την δική τους άποψη προς την σωστή κατεύθυνση.

Εμείς διαφωνήσαμε τόσο με την μελέτη η οποία είναι διάτρητη, πρόχειρη (φτιαγμένη κυριολεκτικά «στο πόδι») και ελλιπής στα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα όσο και με τα έργα διευθέτησης που προτείνει η κατ’ όνομα και μόνο, μελέτη. Υπάρχουν κατατεθειμένα τα υπομνήματα μας προς τους αρμοδίους αλλά και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας www.metopopσila.gr.

Το πρώτο ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι, πως γίνεται να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στις αποφάσεις του ίδιου συμβουλίου, σχετικά με τα δύο ρέματα;
Τα δύο ρέματα έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά όπως ίδια λεκάνη απορροής και ίδιο φυσικό αποδέκτη. Και των δύο ρεμάτων η λεκάνη εντοπίζεται στο ανατολικό Πεντελικό, στην ίδια περιοχή και εκβάλλουν και τα δύο στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας.

Σύμφωνα με την απόφαση για τη γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το ρέμα Μπάκα, το Μέγα Ρέμα θα πρέπει να προστατεύεται από την αύξηση της παροχής μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, για την αποφυγή πλημμυρικών καταστροφών. Έτσι, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με την απόφαση για τη γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το ρέμα Βαλανάρη, δεν συντρέχουν τέτοιοι κίνδυνοι, έτσι εκεί η γνωμοδότηση ήταν θετική.

Το δεύτερο ερώτημα που πάλι εύλογα τίθεται είναι, γιατί άλλαξαν την ονομασία του ρέματος από Δασαμάρι, σε Άνω Βαλανάρης; Αυτό έχει σαν συνέπεια να εντάσσεται στο καθεστώς προστασίας, ως ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως πλέον είναι απαραίτητη η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού Αιολίδας διότι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη υπάρχουν σπίτια-οικόπεδα-δρόμοι.

Εμείς δεν διαφωνούμε με την οριοθέτησή των ρεμάτων. Διαφωνούμε με τα υπερδιαστασιολογημένα προτεινόμενα έργα διευθέτησης, Διαφωνούμε και με την (επιτηδευμένη ή ακούσια) αλλοίωση και μετάθεση των ονομάτων.

Αυτό το τελευταίο, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με τον προσδιορισμό του ρέματος Βαλανάρη. Ένα από τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το όνομα Δασαμάρι είναι και η αναφορά του καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Τσακίρη, προέδρου του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού. Το 2009, στην ημερίδα για το Μέγα Ρέμα που πραγματοποίησε ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Β. Πιστικίδης, ο καθηγητής Τσακίρης ανέφερε ότι «Με βάση τους υπολογισμούς, τα ποσοστά των καμένων εκτάσεων στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων της Πεντέλης που εκβάλλουν στο ρέμα Ραφήνας, είναι κατά προσέγγιση:
37% στο ρέμα Νταού Πεντέλης,
60% στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής,
30% στο ρέμα Παλαιού Μύλου,
92% στον Βαλανάρη (μαζί με το μικρότερο ρέμα Δασαμάρι),….»

Το 3ο ερώτημα κάθε λογικού ανθρώπου είναι, γιατί αντιπαρήλθαν όλες τις ενστάσεις μας αλλά και αυτές των κοινωνικών φορέων σε σχέση με την αλλοίωση του ονόματος του ρέματος Βαλανάρη, που πραγματοποίησαν στην προτεινόμενη μελέτη χαρακτηρίζοντας το και βαφτίζοντας το με το όνομα Λυκόρεμα; Πρόκειται για μία ακόμα ύπουλη προσπάθεια αποτίναξης των όρων προστασίας που επιβάλλει το Π.Δ. που χαρακτηρίζει το Μέγα Ρέμα και τον Βαλανάρη ως ρέματα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους)

Μήπως αυτό συνδυάζεται με την εξαφάνιση των χρήσεων και των όρων «Δάσος» «Αναδασωτέα έκταση» από τις καταγραφείσες χρήσει γης, κατά τη ΜΠΕ;

Γιατί κάνουν πως δεν γνωρίζουν το προεδρικό διάταγμα, τις αποφάσεις της διεύθυνσης δασών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου ης Επικράτειας.

Γιατί κάνουν πως δεν γνωρίζουν και εξαφανίζουν τα λεγόμενα του καθηγητή Τσακίρη στην ημερίδα του 2009;

«…Με διαφάνειες, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα παρουσίασε τη πορεία του ρέµατος από το Πεντελικό και από εκεί διαµέσου περιοχών των Σπάτων και του Πικερµίου προς τη Ραφήνα. Αναφέρθηκε στην αύξηση των υδάτων που πρέπει να παροχετευτούν µετά τη καταστροφή µεγάλου µέρους του Πεντελικού και την αδυναµία κατακράτησης µέρους των βροχών στις πλαγιές του βουνού. Παράδειγµα ο Βαλανάρης ο µμεγαλύτερος χείμαρρος που καταλήγει στο Ρέµα Ραφήνας και περνά από το Ντράφι έχασε το 92% της δασικής του κάλυψης. Αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του όγκου των υδάτων του ρέµατος όπως η µεγάλη ανοικοδόμηση στην ευρύτερη περιοχή του ρέµατος,την εκτροπή µέρους της λεκάνης του Ποδονίφτη προς το ρέµα Ραφήνας και την επιβάρυνση από τα νερά της Αττικής Οδού και άλλων µμεγάλων δρόµων. Λύση στο πρόβληµα µπορεί να…..»

Αλλά και το πρόσφατο έγγραφο της Περιφέρειας το οποίο αφορά την παροχή υπηρεσιών για τον «Καθαρισµό ρεµάτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. ΥΔΡ14 »

με ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Π.Δ.Ε. / Σ.Α.Ε.Π. 585 ,Περιφέρεια Αττικής
και Κωδικό έργου: 2014ΕΠ58500043
Οι πίνακες της Τεχνικής περιγραφής, σελίδα 5 αναφέρει, σε ποια σημεία θα γίνουν οι καθαρισμοί για την :

(∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ)
1. Περιοχή ∆ιώνη (τέρµα Πολύγυρου)
2. Περιοχή ∆ιώνη (Ροδόπης & Αιγαίου Πελάγους)
3. Περιοχή ∆ιώνη (Μακεδονίας) σε μήκος περίπου 1.100 μ
4. Περιοχή ∆ιώνη (οδός Κιλκίς)
5. Γέφυρα προς Ραφήνα στη θέση Β. Ξηντάρα σε μήκος περίπου 1.500 μ.
6. Βαλανάρη (από Λ. Αχαιών έως το Φυγέα στο Ντράφι) σε μήκος περίπου 2.200 μ.
7. Βαλανάρη (από Φιλικής Εταιρείας έως οδό Ανεµώνης)σε μήκος περίπου 1.700 μ.

Τα τμήματα 6 και 7, η ΜΠΕ οριοθέτησης με έργα διευθέτησης τα λέει «Λυκόρεμα». Ποιο είναι το σωστό;

Σημείωση οι περιοχές 1,2,3,4 της Διώνης αφορούν το ρέμα Μπάκα και το 5 το ρέμα Βαλαναρη

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΓΛΩΣΙΑ;;; ΤΙ και ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ;;

Καλώ τον Δήμαρχο κ. Πιστικίδη να κινηθεί θεσμικά προς όλα τα επίπεδα για την διόρθωση όλων των δεδομένων έτσι ώστε τουλάχιστον οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να είναι σύννομες με τα πραγματικά δεδομένα .

Εδώ υπάρχουν τα μεγάλα λάθη στις μελέτες που εξετάστηκαν και πήρεν θετική γνωμοδότηση τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας όσο και στην Περιφέρεια, σε σχέση με τις ονομασίες των ρεμάτων και τις χρήσεις γης, προσπαθώντας να απεμπολήσουν και το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ρέματος Βαλάρη που θεσμοθετείται από Προεδρικό Διάταγμα.

Συγκεκριμένα σαν ρέμα Βαλανάρη θεωρούν μόνον το τμήμα που διατρέχει τους οικισμούς Διώνη, την υπό ένταξη περιοχή του ΑΟΟΑ και το Πικέρμι, αποκλείουν δηλαδή τις πηγές του και το μεγάλο τμήμα που διατρέχει το Ντράφι θεωρώντας ότι εκεί υπάρχει άλλο ρέμα. Το ρέμα Λυκόρεμα !!!

Επίσης η αναδασωτέο περιοχή Δασαμάρι υποδεικνύεται ως οικιστική περιοχή. Άλλαξαν δηλαδή τις χρήσεις γης άλλα και τα δεδομένα για τον υπολογισμό των πλημμυρικών γραμμών της οριοθέτησης αλλά και των έργων διευθέτησης.

Και επαναλαμβάνουμε πως αν και κατατέθηκαν υπομνήματα τόσο από την Δημοτική μας Κίνηση όσο και από κοινωνικούς φορείς επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα των οριοθετήσεων των ρεμάτων αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Τα δεδομένα όπως προσδιορίζονται από Προεδρικό Διάταγμα, από αποφάσεις του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (τοπικό συμβούλιο Πικερμιου), από αποφάσεις του ΣτΕ, δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το 2009 ο τότε αντιδήμαρχος Β. Πιστικίδης για το Μέγα Ρέμα , αλλά και πρόσφατη απόφασή της ίδιας της Περιφέρειας όπου αναφέρει τα κάτωθι προσδιορίζοντας σαφώς ότι ο Βαλανάρης διατρέχει τον οικισμό Ντράφι.

Παρατηρούμε λοιπόν μια «διγλωσσία» …το γιατί …τα σχόλια δικά σας

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Πιστικίδη πριν οι συγκεκριμένες μελέτες εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να παρέμβει προς όλα τα θεσμικά όργανα έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τα παραπάνω, για την διόρθωση των τόσο σοβαρών λαθών, όπως την αλλαγή του ονόματος του ρέματος Δασαμάρι – κατά τους μελετητές- σε Μπάκα είναι αυτό που διαπερνά την υπό ένταξη περιοχή του ΑΟΟΑ [το οποίο ποτέ δεν προτάθηκε -ως εισήγηση- στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί άραγε; Σημαντική θεσμική παράλειψ] και του οποίου η οριοθέτησή του είναι ζήτημα προτεραιότητας, διότι εξ όσων γνωρίζουμε μελετάται και σχεδιάζεται η πολεοδόμηση αυτής της περιοχής.

Η περιφέρεια γνωμοδότησε αρνητικά στην οριστική οριοθέτηση αυτού του ρέματος το οποίο είναι ελλιπούς ροής με το σκεπτικό της προστασίας του Μεγάλου Ρέματος. Η οριοθέτηση όμως πρέπει να γίνει χωρίς τα έργα διευθέτησης.

Καλούμε τον δήμαρχο να παρέμβει για:

Την Αλλαγή του ονόματος, του κατά τους μελετητές «Ανω Βαλανάρη» σε Δασαμάρι , όπως είναι το σωστό.

Την κατάργηση των ονομάτων των ανύπαρκτων οικισμών εντός της αναδασωτέας έκτασης Δασαμάρι.

Την προσθήκη του ονόματος του ρέματος Βαλανάρη στην περιοχή του οικισμού Ντράφι, ως το ανατολικό του όριο

Την εκπόνηση μίας σοβαρής και όχι πρόχειρης, μελέτης της συνολικής οριοθέτησης του ρέματος Βαλανάρη από τις πηγές του έως και την συμβολή του με το Μέγα Ρέμα.

Περισσότερα: Rafina Pikermi News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου