Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το ΥΠΑΠΕΝ αλλάζει, η Οικολογία «πονάει»

Το ΥΠΑΠΕΝ αλλάζει, η Οικολογία «πονάει»
Νέες σαρωτικές αλλαγές και αναδιατάξεις θέσεων προσωπικού - μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του Π.Μέρκου που είχε εισηγηθεί για τις επιπτώσεις των εργων στον ΧΥΤΑ Γραμματικού...
 Σαρωτικές αλλαγές, με το...«καλημέρα», έφερε ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας-Χωροταξίας.
Με αποφάσεις του, που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», αλλάζουν συνολικά 20 προϊστάμενοι σε ισάριθμες Διευθύνσεις και καλύπτονται άλλες 23 θέσεις που ήταν στην ουσία ακέφαλες, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων. Πρόκειται για διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, με βάση το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, αλλά είχε «παγώσει» στα τέλη του 2014.




Οι επιλογές στηρίχτηκαν στις εισηγήσεις των ειδικών συμβουλίων που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Δημόσιο και έγιναν με γνώμονα την ενίσχυση των τομέων του περιβάλλοντος και του χωροταξικού σχεδιασμού, που συνδέονται με τις χωροθετήσεις δημόσιων έργων και μεγάλων επενδύσεων, αλλά και τις αναπλάσεις ιστορικών κέντρων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη μετάθεση του επί σειρά ετών επικεφαλής του Τομέα Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης στη μάλλον αδιάφορη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών. Η παρουσία του στην ευαίσθητη αυτή Διεύθυνση ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και συνδέεται με κρίσιμες υποθέσεις έγκρισης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυρίως αυτοκινητόδρομων.

Ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διέλευση της Ολυμπίας Οδού από την προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα, που ακυρώθηκε στις αρχές του 2009 από το ΣτΕ. Είχε επίσης ζητήσει πρόσθετες περιβαλλοντικές μελέτες για την περίπτωση της κοιλάδας των Τεμπών, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι στερεώσεις των βράχων μέσα σε ένα χρόνο, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης του 2007 για τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός-Κλειδί.

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ακυρώθηκε η τοποθέτηση της επικεφαλής στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υδάτων, που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014, αφού, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, «πραγματοποιήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις» που ορίζει ο νόμος 4275/2014.

Επιπλέον από την αιτιολογία της απόφασης δεν προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη Διεύθυνση υπήρχε έλλειψη προσωπικού με αυξημένα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση διοικητικών καθηκόντων.

Αξιοκρατία
Αξιοκρατικές θεωρούνται οι αλλαγές στις θέσεις προϊσταμένων στις Επιθεωρήσεις Περιβάλλοντος Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, που συνδέονται με την προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίοι είχαν ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Η ανυπαρξία μέτρων αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την τοξική πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Η στροφή προς την τήρηση των κανόνων συνδέεται με πληροφορίες ότι επανέρχεται ο Παναγιώτης Μέρκος, επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που είχε απομακρυνθεί πριν από μια διετία, κυρίως λόγω των τεκμηριωμένων εισηγήσεών του για τις επιπτώσεις των έργων στον ΧΥΤΑ Γραμματικού, που δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Χωρίς κονδύλια
Την ίδια ώρα, απροστάτευτες κινδυνεύουν να μείνουν οι σημαντικότερες οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχές, που περιλαμβάνουν όλους τους εθνικούς δρυμούς και τις σημαντικότερες ζώνες του δικτύου NATURA, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% των βιότοπων της χώρας.

Το «SOS» εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Αναφέρουν ότι τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, το οποίο επιπλέον λήγει στο τέλος του έτους, δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των 380 εργαζομένων που διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία. Για να παραμείνουν σε λειτουργία οι υπηρεσίες χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικό κονδύλι στον νέο προϋπολογισμό που οριστικοποιείται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή του ο πανελλήνιος σύλλογος αναφέρει επίσης ότι, παρά τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι φορείς διαχείρισης έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο και έχουν επιτύχει ευρεία συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες στην υλοποίηση των μέτρων προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε ξεκινήσει ο διάλογος για το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, στον οποίο μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί και εθνικοί φορείς. Ολοκληρώθηκε με ομόφωνο πόρισμα, το οποίο όμως έχει παραπεμφθεί στις γνωστές καλένδες. «Απαιτείται οριστική λύση», καταλήγει η επιστολή και υπενθυμίζει ότι το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται στις βασικές αρχές της Αριστεράς.


Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα  -  www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου