Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Δημοψήφισμα για ενδεχόμενο Brexit ανακοίνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ

Δημοψήφισμα για ενδεχόμενο Brexit ανακοίνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βρετανική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι τα τέλη του 2017, με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η βρετανική κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ότι θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι τα τέλη του 2017, με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Την ανακοίνωση έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, όπου διαβάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήταν επίσης ο σύζυγός της Φίλιππος, ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών», είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον.



Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αυτού θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη και κατόπιν θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Κάμερον, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μια «μεταρρυθμισμένη» ΕΕ, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του παρουσίασε τους στόχους του. Αύριο θα δειπνήσει στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την ομιλία της βασίλισσας, σκοπεύει επίσης να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα «παγώνει» τους φόρους των νοικοκυριών μέχρι το 2020. Ο νόμος αυτός «θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και των κοινωνικών εισφορών τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε η βασίλισσα Ελισάβετ παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 λίρες για να φτάσει, μέχρι το 2020, στις 12.500 λίρες (17.600 ευρώ) ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις 30 πρώτες ώρες εργασίας τους κάθε εβδομάδα.




Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει εξάλλου να μειώσει κατά 3.000 λίρες το ανώτατο ποσό των κοινωνικών παροχών που δίνονται στις οικογένειες, ώστε να πέσει στις 23.000 λίρες (32.500 ευρώ). Με τα μέτρα αυτά, και με άλλα που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχουν δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα καταφέρει να παρουσιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά το οικονομικό έτος 2018-2019.

Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση διευρυμένων εξουσιών στη Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί ο Κάμερον ότι θα κάνει μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Έχουμε την εντολή του βρετανικού λαού και ένα πρόγραμμα να εφαρμόσουμε» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός. «Θα ριχτούμε στη δουλειά χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό», πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου