Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πιπίλα του μωρού. Πότε και πώς να την κόψω;

Πιπίλα του μωρού. Πότε και πώς να την κόψω;
Μόλις γεννηθεί ένα μωρό δημιουργούνται στους γονείς χιλιάδες ερωτήσεις και απορίες. Μια από τις πρώτιστες προτεραιότητες ενός νέου γονιού είναι πως να ηρεμήσει και να
καθησυχάσει το παιδί του. Εδώ είναι που μια πιπίλα φαίνεται αρκετά βοηθητική. Έτσι, προκύπτουν συχνά απορίες και ερωτήσεις που αφορούν την πιπίλα. Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα ή να το αφήσω να βάλει το δάκτυλο στο στόμα; Πώς να κόψω την πιπίλα του μωρού; Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά παίρνουν πιπίλα από τους γονείς τους και μόλις αυτά πλησιάζουν την ηλικία των δύο χρονών αρχίζουν οι γονείς να προβληματίζονται πως θα κόψουν την πιπίλα!




Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν πιπίλα;
Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος. Έτσι, συχνά η πιπίλα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στο νηπιοβρεφοκομικό σταθμό.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα κόψω την πιπίλα στο παιδί;
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει διακοπή της πιπίλας στην ηλικία των 6-12 μηνών, ειδικά στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ωτίτιδες. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα δόντια.  Συνήθως τα δόντια επανέρχονται στη θέση τους λίγους μήνες μετά που θα κοπεί η πιπίλα.  Βέβαια, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων τότε οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίαντρό σας.  Επίσης, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μέχρι και τη προδημοτική, τότε μπορεί να του δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα λόγου.

Πώς να κόψω την πιπίλα από το μωρό;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή και κάθε μωρό είναι ξεχωριστό.  Θα σας συμβούλευα να κάνετε προσπάθεια να κόψετε την πιπίλα σταδιακά. Διαλέξτε κάποια στιγμή της ημέρας που εσείς κρίνετε ότι το παιδί σας χρειάζεται λιγότερο την πιπίλα και αφαιρέστε την από το στόμα του.  Αν το παιδί ζητήσει την πιπίλα, τότε μπορείτε να του πείτε ότι θα του την δώσετε αργότερα και ταυτόχρονα προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του με κάποια δραστηριότητα, με ένα παιχνίδι, με κάποιο σνακ που του αρέσει κτλ. Σταδιακά αυξήστε το χρόνο που το παιδί δεν θα φορά πιπίλα και πιθανό σύντομα να μην την χρειάζεται πια. Τον πρώτο καιρό, να αποφύγετε να πάρετε την πιπίλα από το παιδί την ώρα που πάει για ύπνο, γιατί είναι εκείνη τη στιγμή που την χρειάζεται περισσότερο. Η αφαίρεση της πιπίλας πριν τον ύπνο είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει.
Δυστυχώς όμως οι πιο πάνω συμβουλές δεν θα φέρουν αποτέλεσμα σε πολλά παιδιά, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις πιο κάτω συμβουλές.
  • Απότομη αφαίρεση της πιπίλας
Εξαφανίστε όλες τις πιπίλες που υπάρχουν στο σπίτι. Να είσαστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί σας θα κλαίει απαρηγόρητα όταν θα θέλει την πιπίλα. Θα πρέπει να είσαστε σταθεροί και να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι είναι πια «μεγάλο παιδί» και δεν χρειάζεται την πιπίλα.
  • Συζητήστε με το παιδί σας
Κουβεντιάστε με το παιδί σας ότι είναι καιρός να κόψει την πιπίλα και προσπαθήστε με κάποιο σύστημα ανταμοιβής να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τη χρήση της πιπίλας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε ένα πίνακα με αστεράκια που να κατανοεί ένα δίχρονο παιδάκι.  Μπορείτε επίσης να ορίσετε μαι μέρα που θα «γιορτάσετε» τον πλήρη αποχωρισμό τη πιπίλας, κάνοντας ένα μικρό πάρτι με τούρτα.  Εκτός από το πάρτι και τα γλυκά το παιδί θα πάρει και δώρο σαν ανταλλαγή για την πιπίλα.
  • Καρφιτσώστε και κρεμάστε την πιπίλα στο «πάρκο» το μωρού
Αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί μεγαλώσει και φύγει από το πάρκο γιατί θα περπατά ανεξάρτητα δεν θα την κουβαλά μαζί του.
  • Τρυπήστε την πιπίλα ή βάλτε κάτι πάνω που να έχει άσχημη γεύση
Όταν το παιδί πιπιλά μια τρυπημένη πιπίλα δεν του δίνει την ίδια ευχαρίστηση και μπορείτε να του πείτε ότι έχει πια καταστραφεί.  Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το φαρμακοποιό σας ή τον παιδίατρό σας, να σας συστήσει κάποιο υλικό (το οποίο να είναι ασφαλές) το οποίο να μπορείτε να βάλετε στη πιπίλα και να δίνει άσχημη γεύση όταν το παιδί τη βάζει στο στόμα. 

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου