Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Νεπάλ - Αβάσταχτες οι ανασφάλιστες ζημιές από το σεισμό!

Νεπάλ - Αβάσταχτες οι ανασφάλιστες ζημιές από το σεισμό!
Η ανοικοδόμηση του Νεπάλ, μετά τον πιο καταστροφικό σεισμό που γνώρισε εδώ και 8 δεκαετίες, θα ξεπεράσει σε κόστος
τα 10 δισ. δολάρια και θα πάρει χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ram S. Mahat την Τρίτη.




Οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 4.300 και μπορεί να φτάσουν πάνω από 6.000, ενώ η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει όσους μπορεί να παραμένουν παγιδευμένοι, πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Μετά τη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο, το Κατμαντού έχει γεμίσει σκηνές• πορτοκαλί και μπλε μουσαμάδες καλύπτουν ετοιμόρροπα κτίρια, σεισμόπληκτοι αναζητούν απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα. «Παρέχουμε κάποια ανακούφιση, αλλά είναι εξαιρετικά ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες. Ήταν εντελώς απρόβλεπτο και η κλίμακα του ολέθρου αφάνταστη» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των υποδομών θα στοιχίσει περισσότερο από τη μισή οικονομία του Νεπάλ, που ανέρχεται σε μόλις 20 δισ. δολάρια, γι’ αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Χαμηλή η διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα
Σε περίπου 2 δισ. δολάρια ανέρχονται μόνο οι οικονομικές απώλειες από τον σεισμό στο Νεπάλ, με μικρό μέρος τους να καλύπτεται από ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία της Kinetic Analysis Corp. τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Επιπλέον 800 εκατ. δολάρια θα μπορούσαν να στοιχίσουν οι ζημιές στην Ινδία, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος κάλυψης άμεσων αναγκών, ενώ λιγότερο από το 1% των ζημιών καλύπτονται από ασφάλιση, όπως δείχνουν τα αρχικά στοιχεία της Kinetic από τον κύριο σεισμό.
«Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες στην πραγματικότητα απλώς δεν έχουν ώριμες ασφαλιστικές βιομηχανίες. (Το θέμα) Είναι πώς θα τα βγάλουν πέρα κάθε μέρα. Δεν τους απασχολούν όντως πράγματα όπως η ασφάλιση» εξηγεί ο Chuck Watson, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας προτυποποίησης καταστροφών.
O Julian Robers, στέλεχος της μεσιτικής Willis Group Holdings plc, υποψιάζεται ότι και η ετοιμότητα, πέρα από τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών, ήταν «τραγικά χαμηλή» και συμπληρώνει: «Θα διαπιστώσουμε προφανώς ότι οι τουρίστες και η κοινότητα των ξενιτεμένων είχαν περισσότερη ασφάλιση από όλους τους Νεπαλέζους μαζί».
Οι στατιστικές του ΔΝΤ δείχνουν ότι ο 28 εκατ. πληθυσμός του Νεπάλ έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ασία μετά το Αφγανιστάν. Οι ασφαλιστικές της χώρας είχαν 277 εκατ. δολάρια παραγωγή ασφαλίστρων το 2013, ως επί το πλείστον από τον κλάδο ζωής, σύμφωνα με το Insurance Information Institute. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τον κλάδο ζημιών, π.χ. για ασφάλιση κατοικίας ή αυτοκινήτου, είναι μικρότερη από 4 δολάρια, τη στιγμή που στις ΗΠΑ ανέρχεται σε σχεδόν 2.300 δολάρια.
Οι ασφαλιστικές ετοιμάζονται για αποζημιώσεις
Πολλά κτίρια και παλαιοί ναοί έχουν καταρρεύσει, ενώ η εκτίμηση των ζημιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Οι αξιώσεις πάντως θα προέλθουν από συμβόλαια κατοικίας που καλύπτουν κάθε ζημιά στο κτίριο και στο περιεχόμενο από φυσικές καταστροφές (συμπεριλαμβανομένου του σεισμού) ή από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα ποσά εξαρτώνται από την περιοχή και τη συχνότητα – υπάρχουν 4 σεισμικές ζώνες.
Η κρατική ινδική αντασφαλιστική GIC Re, σύμφωνα με τους «Economic Times» της Ινδίας, είναι η μεγαλύτερη στην αγορά του Νεπάλ, με περίπου 25% μερίδιο, εξού και θα επωμιστεί κατά κύριο λόγο το βάρος των όποιων αποζημιώσεων. Κόστος θα υπάρξει και για την επίσης κρατική Life Insurance Corporation of India.
Η ιδιωτική Bajaj Allianz General Insurance, πάλι, αφιέρωσε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στους σεισμόπληκτους και δημιούργησε ειδική ομάδα για τον χειρισμό των υποθέσεών τους. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να δώσει προτεραιότητα στον διακανονισμό των εν λόγω ζημιών.
Για την ιστορία, ο πιο δαπανηρός σεισμός για την ασφαλιστική βιομηχανία, σύμφωνα με το Insurance Information Institute, σημειώθηκε το 2011 στην Ιαπωνία (Τοχόκου, 9,0 Ρίχτερ). Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι ασφαλιστικές είχαν ζημιές 40 δισ. δολαρίων στην ίδια χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από τσουνάμι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου